De peren van Pyrus communis 'Doyenne du Comice' Hij heeft van nature een groene kleur met roodbruine tinten, roestkleurige vlekken en stippen. Het vruchtvlees is helderwit van kleur, uiterst sappig en heerlijk zacht. De Doyenne du Comice is zeer geschikt als handpeer maar is ook als stoofpeer te gebruiken.
Stoofperen maken kan niet met elke peer
De meeste bekende handperen die je in de supermarkt vindt, zoals Conference en Doyenne du Comice, zijn daarom niet geschikt om als stoofpeer te gebruiken. Deze vallen te snel uit elkaar.
Doyenné du Comice
Het ras is in 1849 gekweekt door de Comice Horticole (tuinbouwvereniging) de Maine et Loire te Angers in Frankrijk. De peer is ook lekker als stoofpeer, al is de Saint Remy daar beter voor geschikt.
Peren zijn in twee categorieën te verdelen: handperen en stoofperen. De handpeer heeft over het algemeen een groene kleur. De schil is zacht en het vruchtvlees is sappig en zacht. Stoofperen daarentegen zijn droog en hard en daarom niet rauw te eten.
De Nederlandse stoofpeer Gieser Wildeman smaakt fijner en zoeter dan Saint Rémy, waardoor je minder suiker nodig hebt. Ze wordt wel eens roodkoker genoemd: ze kleurt tijdens het koken effectief (licht) rood. Saint Rémy is een grotere stoofpeer, die couranter verkrijgbaar is.
De vier meest daarvoor gebruikte rassen, en daarmee we- reldwijd de meest geteelde perensoorten, zijn Bon Chrétien Williams (buiten Europa Bartlett geheten).Calebasse Bosc, Beurré d'Anjou en Passé Crasanne.Ook worden veel ge- bruikt Beurré Hardy, Kieffer en Winter Nelis.
De peren worden te kort gekookt
Wanneer je de peren te kort kookt worden ze niet mooi rood. Vaak zijn stoofperen na een uur al gaar, maar duurt het ongeveer twee tot vier uur voordat ze ook mooi rood zijn. Laat stoofperen dus zo lang mogelijk op een laag vuur koken totdat ze zacht zijn en een rode kleur hebben.
Schenk het kookvocht over de stoofpeertjes en serveer deze, naar keuze, warm of koud bij vlees, kip, vla of pudding.
De gewone handperen, om lekker zo te eten, zijn niet geschikt voor het maken van stoofperen. Deze vruchten zijn namelijk al zacht. Wanneer ze verwarmd worden, zullen ze uit elkaar vallen. Gebruik voor het maken van stoofperen daarom de bekende Gieser Wildeman of de Saint Rémy.
AH Gieser wildeman bestellen | Albert Heijn.
Uit de voedingswaardentabel kan geconcludeerd worden dat Ranfru stoofperen een goede vervanger van vers fruit zijn. Bovendien bieden deze stoofperen voordelen boven verse peren en ander vers fruit. Zo bevatten stoofperen minder calorieën, minder koolhydraten en een even grote hoeveelheid voedingsvezels.
Stoofperen, zoals de Gieser Wildeman en de Sint Remy, kan je het beste nog iets langer laten hangen en oogsten van midden september tot midden oktober.
We onderscheiden twee soorten peren: handperen en stoofperen. De conférence, het meest gegeten perenras bij ons, valt onder die eerste categorie. Handperen rijpen in de fruitmand en eet je als ze zacht zijn. Stoofperen daarentegen kan je niet rauw naar binnen werken want ze zijn hard.
Wat wil je weten over doyenné du comice? De Doyenné du Comice wordt ook wel de 'Koning der Peren' genoemd. Dat komt omdat het door zijn vorm en grootte een van de makkelijkste handperen is.
Gieser Wildeman is een goed rood-kokende stoofpeer. Dit ras is samen met de Saint Remy perenboom het meest gebruikte stoofperenras.
Stoven en sudderen: het verschil
Je kunt alle ingrediënten stoven, maar niet alle gestoofde ingrediënten laten sudderen. De term sudderen wordt namelijk alleen gebruikt bij het stoven van vlees. Stoven is dus de overkoepelende naam voor de kooktechniek en sudderen de manier waarop het vlees stooft.
In stoofperen zit een bepaalde kleurstof die ervoor zorgt dat peren rood worden als de zuurgraad verandert. Door ze te koken (of stoven) gebeurt dit.De rode wijn of port maakt ze wel extra rood.
Tip 1: Je kunt de stoofperen prima een dag van tevoren maken en voor serveren op laag vuur opnieuw opwarmen. Of serveer ze koud. Tip 2: Het stoofperenvocht zit knettervol smaak! Als je het in laat koken tot stroperige saus of bind met maizena is het heerlijk om te gebruiken voor desserts.
Rauw. Nog ongekookte, rauwe stoofperen kun je tot een paar weken op een koele donkere plek bewaren. Gekookt. Eenmaal gekookte stoofperen blijven in de koelkast nog een paar dagen goed.
De beste rode wijn die je kunt gebruiken voor stoofperen is een soepele, fruitige rode wijn. Kies bijvoorbeeld een merlot of pinot noir. In stoofperen zit een bepaalde kleurstof die ervoor zorgt dat de peren rood kleuren wanneer de zuurgraad verandert (dit gebeurt er als je de stoofperen kookt).
Stoofperen bewaren
Stoofperen kan je een paar dagen van tevoren maken, maar het lekkerst is om ze niet te lang van tevoren voor te bereiden. Bewaar de stoofperen in de koelkast in een laagje van het kookvocht.
Bewaren. Gieser Wildeman stoofperen zijn op een koele plaats enkele weken houdbaar.
Wat zijn peren:
Bij peren is er nog een onderscheid tussen stoof- en handperen. Bij handperen is een goede smaak en sappig smeltend vruchtvlees belangrijk, terwijl de stoofperen weer hele ander eigenschappen hebben. Stoofperen kun je niet rauw eten en zijn daarom meer een soort groente.
Er bestaan twee bekende soorten peren: handperen en stoofperen. Een handpeer kan direct uit de hand gegeten worden. Een stoofpeer daarentegen is kleiner en harder dan een gewone handpeer. Ongekookt zijn stoofperen niet geschikt om te eten en moeten daarom eerst gekookt of gestoofd worden en krijgen zo hun rode kleur.