Als er geen koelkast is op je werk of in de school, dan is het best dat je een koeling bij in de lunchbox plaatst of een thermische koelzak gebruikt om je lunch in te verpakken. Een bevroren pakje sap of melk kan ook dienen als koeling.
Leg een koelelement in of bij je brooddoos. We bedoelen dan niet zo'n steenharde en zware blok uit de diepvries maar wel een zelfgemaakt exemplaar: maak een sponsje nat en bevries het in een diepvrieszakje.
Houd koele voedingsmiddelen koel
Voeg op die bijzonder warme dagen een mini-ijspakket toe . - Je kunt zelfs proberen om yoghurt, drankjes en brood 's nachts in te vriezen. Doe ze 's ochtends in je lunchbox en ze zijn lekker gekoeld en klaar om te eten tegen lunchtijd.
Droogijspakketten zijn uitstekend om uw eten en drinken urenlang koud te houden. Om ze te gebruiken, weekt u de pakketten gewoon in water totdat de cellen uitzetten en vriest u ze vervolgens tot 12 uur in. Leg ze na het invriezen bij uw koude eten om hun koude temperaturen te behouden.
Om de lunch buiten huis koud te houden, moet u ten minste twee koude bronnen gebruiken . U kunt twee bevroren gelpacks gebruiken of een bevroren gelpack combineren met een bevroren sapdoos of een bevroren fles water. Vries de gelpacks 's nachts in.
Bevroren waterflessen of sapdozen
In plaats van hun lunchtrommel vol te stoppen met koelelementen, gebruiken sommige mensen een bevroren waterfles of pakje sap.
Je kunt hiervoor een theedoek gebruiken, maar ook keukenpapier of zelfs een natte krant.Wikkelen met aluminiumfolie heeft hetzelfde effect, maar werkt net even anders. Aluminiumfolie heeft namelijk een isolerende werking waardoor hetgeen waarmee je het omwikkelt lekker koel blijft.
Noten, gedroogd fruit en gedroogd vlees zijn allemaal klassieke trail snacks en makkelijk om uit de hand te eten. Snijd vers fruit en groenten in handige sticks en plakjes. En neem wat proteïne mee, met notenpasta, bonendips en een paar andere trucjes. Pak een handvol van je favoriete mix van noten en zaden, rijk aan gezonde vetten.
Eten warm houden doe je door middel van warmhoudbakken en warmhoudplaten. Dit zijn apparaten waar je het eten in stopt na het bakken of koken. Deze platen, bakken en/of schalen zijn tegenwoordig een apparaat die je gewoon op tafel kan neerzetten. Tijdens het eten kan je daar je eten uit halen en vervolgens opeten.
U wilt ten minste twee koudebronnen in een geïsoleerde tas gebruiken om bederfelijke etenswaren in uw lunch veilig te houden; ijs- of gelpacks in uw geïsoleerde tas of doos werken het beste . Bederfelijke etenswaren, zoals koude sandwiches en yoghurt, kunnen maximaal 2 uur op kamertemperatuur worden bewaard voordat ze onveilig worden om te eten.
Gekookt water
Een andere manier om uw eten langer warm te houden is om kokend water te gebruiken om uw roestvrijstalen voedselcontainer te verwarmen. Kook 's ochtends, voordat u uw lunch inpakt, water en giet het hete water in uw roestvrijstalen container.
Gebruik koelelementen en flessen met bevroren water
De grote koelelementen zijn herbruikbaar en gemaakt van onschadelijke materialen en blijven tot 48 uur koud. Gebruik ook flessen met bevroren water – deze blijven langer koud en houden uw eten effectiever gekoeld.
Op echt warme dagen kun je boterhammen de avond voordien klaarmaken en in de diepvriezer leggen. Als je ze 's ochtends in een brooddoos steekt, zijn ze op school of op het werk tegen de middag ontdooid. Of gebruik een koeltas met koelementen om je lunch fris te houden.
Hoe lang houdt een lunchbox mijn eten koud? Dat hangt af van de lunchbox. Maar elke goed geïsoleerde optie, gevuld met een koelelement, zou alles tot acht uur koel moeten houden (in feite een hele werkdag).
Kies dan voor beleg dat minder gevoelig is aan hoge temperaturen. Denk dan aan confituur, harde kaas, tapenades of pindakaas.
Een voedselwarmhouder is een absolute uitkomst voor het gemakkelijk en bovenal warm vervoeren van uw maaltijd of maaltijden. Naast dat u uw warme maaltijden kunt vervoeren, is een voedselwarmhouder ook geschikt voor het lang koud houden van koude etenswaren, handig als u bijvoorbeeld een dagje gaat fietsen.
Drink kleine slokjes water op kamertemperatuur of koud water, wat makkelijker te verwerken is voor je lichaam dan koud water. Drink sportdrankjes met elektrolyten en voedingsmiddelen zoals bananen, komkommers, watermeloen en zoute snacks zoals pretzels en crackers . Wacht 24-48 uur voordat je weer aan fysieke activiteit begint.
Bij mooi weer kun je eten van verse seizoensgroenten, zoals courgette, tomaat en komkommer. Maar bijvoorbeeld ook van rode biet, broccoli en bloemkool. Kies verder liefst voor lichte ingrediënten, zoals kip, vis, of schelp- en schaaldieren. Bij warm weer kan ons lichaam vlees namelijk minder goed verteren.
Zout verlaagt het vriespunt van water, en dus ook het smeltpunt van ijs. Dat wil zeggen dat ijs niet smelt bij 0°C, maar bij een lagere temperatuur. Dat is ook de reden waarom we zout strooien in de winter: het ijs zal sneller smelten.
Koelplaten zijn onmisbaar wanneer u veel met vers voedsel werkt, zoals fruit, groenten, vis, kaas en vlees. De platen zijn geschikt om op een stevig onderstel te plaatsen en kunnen zowel in de horecakeuken als het restaurant gebruikt worden. U kunt de koelplaten bijvoorbeeld gebruiken voor buffetten.
Pekelen, fermenteren en opleggen
Je legde het voedsel in een geconcentreerde oplossing, die het vocht uit alle cellen trok. Fruit kon je bijvoorbeeld in vloeibare suiker leggen, het zogenaamde konfijten. Een zoutbad was eveneens doeltreffend maar werd vooral voor vlees en vis gebruikt.
Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor wraps, bagels, sandwich of belegde broodjes, maar ook een (pasta) salade, couscous of gezonde pannenkoeken zijn een goede invulling voor de hoofdmaaltijd. Het gaat erom dat het goed vult en voedzaam is. Het is ook handig om de leftovers van de vorige dag mee te geven in de lunchtrommel.
Zelfgemaakte gel-ijspakkingen
2 kopjes water gemengd met 1 kopje ontsmettingsalcohol in een diepvrieszak (dubbel verpakt voor de veiligheid) en ingevroren, krijgen een gelachtige consistentie die perfect is om koud aan te brengen. Deze worden het beste aangebracht gewikkeld in een handdoek om schade aan de huid te voorkomen.