Wij adviseren om het water 2 keer per week met een testset te testen. Zo ziet u of de pH-waarde nog goed is en of het chloor op peil is. Voeg 1 keer per week een langzaam oplossende chloortablet toe.
Als je het totale volume van je zwembad weet, is het een berekenen van de hoeveelheid chloor een fluitje van een cent: hanteer slechts 0,013 gram chloor per 100 liter (aantal liter van je zwembad /100 * 0,013.)
In het geval van vloeibare chloor voeg je c.a. 100cl toe per m3 (1000 liter water). Chloor in granulaat vorm is vaak per 1 kg verpakking te koop. Heb je een bad van 20 m3 (20.000 liter water) kun je dus ongeveer 12 keer een shock behandeling doen.
Ik heb net veel chloor in mijn bad gedaan, mag ik nu wel zwemmen? Nee, u dient minimaal 6 uur te wachten voordat u gaat zwemmen.
Met zekerheid zeggen hoe lang chloor actief blijft in je zwembad is eigenlijk niet mogelijk. De pH-waarde van het water kun je op peil brengen met pH+ poeder (als de waarde te laag is) of pH- poeder (als de waarde te hoog is.
Door de grote hoeveelheid chloor die in één keer aan het zwembad is toegevoegd is het verstandig minstens 6 uur te wachten voordat u het zwembad in gebruik neemt. Voeg de chloorshock bijvoorbeeld 's avonds toe zodat u de volgende dag direct kunt gaan zwemmen.
Chloor Shock is er in tablet en granulaat vorm. Belangrijk: heeft u een chloor shock behandeling toegediend, dan moet het filtersysteem minimaal 2 tot 3 dagen ingeschakeld blijven. Plaats NOOIT een afdekking op uw zwembad nadat u chloor shock aan uw zwembadwater heeft toegevoegd! Oplossing: Pas filtratietijd aan.
Wanneer je een chloorshock hebt toegediend is het bijvoorbeeld afhankelijk waarvoor je de chloorshock gebruikt hebt. Wanneer je een chloorshock gebruikt heb om de chloorwaarde weer tussen de 1-3 ppm te krijgen, moet je enkel wachten tot het poeder is opgelost. Dit is ongeveer een uur.
Zet de pomp aan en laat deze 24 uur draaien. Dit helpt om het chloor beter in het water te vermengen. Laat het afdekzeil van het bad, het is goed voor het groen zwembadwater als het kan luchten. Zet na 24 uur de pomp uit, je zou nu het groen zwembadwater helder moeten zien worden.
Als het chloorgehalte te laag wordt, is het zeer belangrijk om dit te corrigeren. Chloor werkt namelijk desinfecterend, waardoor algen en bacteriën vrij spel hebben als er niet genoeg chloor in het zwembad zit. U kunt een te lage chloorwaarde corrigeren door nieuw chloor toe te voegen.
Chemische oplossing. Deze oplossing bestaat er uit om natriumthiosulfaat aan het zwembad toe te voegen. Dit zal het chloor in het bad afbreken, waardoor de hoeveelheid vrij chloor in het bad zal dalen. Een klein neveneffect van dit middel is dat de pH zal gaan dalen.
Zwembad net gevuld? Als u net uw zwembad gevuld heeft, raden we u aan om direct een chloorshock toe te passen. Dit is een hoge startdosering van ongeveer drie chloortabletten van 2,7 gram (= 4,5 mg/l actief chloor) per 1.000 liter water. Dit is belangrijk om te zorgen dat het water direct goed gedesinfecteerd wordt.
Beestjes zoals muggenlarven kunnen niet in chloor leven waardoor ze automatisch doodgaan en zich niet kunnen verspreiden door het hele zwembad. Via een chloorshock kunnen ze ook worden gedood.
Sterke chloorlucht? Vies water! Hoe sterker een zwembad naar chloor ruikt, hoe groter de verontreiniging is. Doordat chloor zich bindt met verontreinigingen in het water, krijg je chloramines die de typische 'zwembadgeur' afgeven.
Kunt u zwemmen in chloorwater? Het gebruik van chloor in uw zwembadwater is in principe niet gevaarlijk. Het kan zelfs zo zijn dat water dat de juiste chloorwaarde heeft gezonder is dan water waaraan geen chloor is toegevoegd. Bacteriën hebben in onbehandeld water namelijk vrij spel.
Om het chloorgehalte dan met 1 ppm te verhogen heb je 18 x 1,8 gram granulaat nodig: 33 gram. Maar om een goed 'shock-effect' te krijgen mag de chloorwaarde wel naar 10 ppm dus de dosering is 330 gram product. Vervolgens eventueel Interline Anti Alg toevoegen, 8 ml per m3 (1.000 liter) en elke 5-7 dagen herhalen. 02.
In de meeste gevallen zal de zwembadpomp minimaal 8 uur per dag moeten draaien om het zwembad 4 keer per dag volledig te filteren. Zelf raden we aan om de zandfilterpomp of filterpomp tijdens de warmste uren van de dag aan te zetten.
Wij adviseren u om in de avond na het zwemmen het chloor aan het water toe te voegen. Laat na een schokbehandeling de pomp 24 uur draaien. Wij adviseren u om na een schokbehandeling ten minste 12 uur niet te zwemmen. Het chloorgehalte van het zwembad behoort zich tussen de 2 en 5 ppm te bevinden.
Wanneer het zwembadwater niet voldoende chloor bevat, heeft algvorming vrij spel en krijgt u groen water. Test daarom na een goede onweersbui uw zwembadwater. Bij onvoldoende chloor is een chloorshock-behandeling het meest effectief om algvorming te voorkomen.
Hiervoor zijn twee redenen: Vaak wordt groen zwembadwater veroorzaakt door algen. Algen kunnen in het zwembadwater terecht komen door lichtinval, onweer, slechte desinfectie of verkeerde pH waardes. Een andere reden voor groen water is dat er te veel cyaanzuur in het water zit.
Groen zwembadwater is niet aangenaam om in te zwemmen maar heel ongezond is het niet. Het veroorzaakt enkel huid- en oogirritaties. Zwemmen is gezond, zolang de correcte waarden gerespecteerd worden en het bad goed wordt onderhouden.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
Nadat het zwembad gevuld is, moet u eerst de pH-waarde op het juiste peil brengen; daarna voegt u het chloor toe. Op de verpakking staat de juiste hoeveelheid chloor per 1000 liter water (1m3) aangegeven en hoe u dit dient toe te dienen aan het water. De eerste dosering geldt als basis.