Bleken is in principe niet nodig als je de wc vaak genoeg schoonmaakt. Je kunt de wc schoonmaken met een borstel, middelen als schoonmaakazijn (tegen kalkaanslag) en eventueel een kleine hoeveelheid allesreiniger.
WC schoonmaken met bleekmiddel
Opnieuw slecht nieuws: idealiter doe je dat éénmaal per dag. Dat lijkt veel, maar zo ben je er zeker van dat er geen bacteriën en zichtbaar vuil ophopen.
Als je de WC regelmatig schoonmaakt, is chloor, of dikke bleek, niet nodig. Chloor desinfecteert namelijk, wat niet nodig is voor een wc-pot, maar maakt niet schoon en ontkalkt ook niet. Wel kan een middel met chloor handig zijn om schimmel in badkamervoegen te verwijderen.
Breng rijkelijk aan in je toiletpot en laat 5 tot 10 minuten inwerken. Schrobben, doorspoelen en klaar!
Hoe vaak u de wc pot moet ontkalken, hangt af van de hardheid van het water in uw gemeente. Hoe harder het water is in uw regio hoe sneller er kalk ontstaat. De mate van gebruik van het toilet heeft ook invloed op de snelheid van kalkvorming. Hoe vaker u gebruik maakt van het toilet, des te sneller er kalk ontstaat.
De geelbruine kalkaanslag onder de rand krijg je weg met schoonmaakazijn en allesreiniger. Borstel het in, laat het weken en spoel af met kokend water. Daarmee giet je kalk en resten echt weg. Neem elke dag je toilet even af.
Giet een kopje baking soda in het toilet en geef ook dit even de tijd om in te trekken. Meestal is 10 tot 15 minuten voldoende. Daarna schrobt u de aanslag weg met de borstel. Wilt u zeker weten dat er helemaal geen urinesteen meer te zien is?
Bleekwater is daarbij nog eens gevaarlijk voor de mens. Er kan chloorgas of chlooramines ontstaan. Chloramines zijn chloor-stikstofverbindingen die de luchtwegen en ogen irriteren. Chloorgas is een erg giftig en bijtend gas dat kan vrijkomen als je bleekwater mengt met andere producten bv ontkalkers.
Ondanks dat cola natuurlijk mierzoet smaakt, is de frisdrank van zichzelf qua PH-waarde juist erg zuur is. Zelfs net zo zuur als azijn of citroen! En juist door die zuurtegraad (en de milde koolzuur en fosforzuur) kun je je wc er zo goed mee schoonmaken. Met name om kalkaanslag aan te pakken.
Verdun STEEDS met koud water. NOOIT met lauw of heet water! Giet eerst het koude water in het recipiënt en vervolgens de afgemeten hoeveelheid bleekwater. Let op concentratie het te verdunnen product (zie bovenstaande tabel) De verdunde oplossing heeft een beperkte houdbaarheid.
Glorix is een merk bleekmiddel en bestaat uit een oplossing van onder andere natriumhypochloriet in water. Er zijn kunstmatige geur- en kleurstoffen aan toegevoegd om de geur te veraangenamen. Het middel bevat hypochloriet.
Maak een sopje van heet water en schoonmaakazijn of biotex en ga met een schuursponsje over de voegen heen. Goed afspoelen met heet water. Op deze manier zul je de urinelucht in het toilet verwijderen.
Kalkaanslag in de WC
Het zuur wat in cola zit is een effectieve verwijderaar van (kalk)aanslag. Giet een blikje leeg in de wc, laat het minimaal een uurtje intrekken, borstel je wc even flink na en spoel vervolgens de wc door. De kalkaanslag dankzij de cola als sneeuw voor de zon verdwenen.
Inademen. Bij eenmalig inademen van chloordamp met irritatie van de bovenste luchtwegen, tranende ogen, neusloop, een prikkelende keel en hoest moet je onmiddellijk de plaats van het ongeval verlaten. Over het algemeen zullen de symptomen spontaan verdwijnen na enkele uren.
De badkamer is één van de meest vieze plekken in je huis. Er groeien bijvoorbeeld duizenden bacteriën en schimmels in het toilet. Om deze kleine indringers op afstand te houden, kun je een teentje knoflook in het toilet leggen.
Gebruik geen kokend water, dit kan het materiaal van je wc-pot beschadigen. Het warme water zal samen met de zeep langs de verstopping trekken, waardoor deze losser komt te zitten. Als het water gezakt is, kun je doorspoelen om te kijken of je wc ontstopt is en het water weer goed wegloopt.
Reacties. Een kopje in het toilet doen en een nachtje laten staan, dan kun je morgen de toiletborstel door je toilet halen en is je toilet schoon. Gebruik hiervoor beter schoonmaakazijn.
De ene stof is zuur, terwijl de andere stof juist een base is. De meeste mensen zijn in de veronderstelling dat chloor en bleekwater hetzelfde is -in de spreektaal wordt het door elkaar gebruikt- maar o.a. de chemie laat zien dat dit niet het geval is.
Alleen als een plastic verpakking van chemicaliën (b.v. chloorbleek of ammoniak) echt leeg is (schud- of gietleeg), mag je deze bij plastic verpakkingen gooien (PMD-zak). De verpakking hoeft niet bij het klein chemisch afval (kca).
De urinesteen, de harde vorming, kan je echter wel eenvoudig voorkomen. Dat is door tijdig door te spoelen en om de zes maanden eens zoutzuur in je toilet te doen en vervolgens ongeveer 10 min te wachten. Doordat urine niet blijft staan in je toilet, krijgen de kristallen minder kans om te gaan hechten.
Schoonmaakazijn in je wc pot
Effectief is het wel. Giet een scheutje schoonmaakazijn in je toiletpot. Doop de toiletborstel in de pot en borstel de randen van de toiletpot goed in. Laat dit een nachtje staan, de volgende ochtend even doortrekken en de kalkaanslag is verdwenen.
Het doekje met azijn laat langzaam het zure component van de azijn vrij en lost zo de kalk op. Deze supermakkelijke oplossing is ook nog eens een stuk milieuvriendelijker. Vergeet het doekje met azijn vervolgens niet uit het toilet te halen voordat je het weer gaat gebruiken.