Gelukkig kunnen veel mensen met tinnitus gewoon het werk blijven doen dat ze graag willen doen, al dan niet met aanpassingen op de werkplek. Maar het kan ook betekenen dat je je werk moet aanpassen (minder werken of andere manier van werken). Vraag of een bedrijfs- of Arbo-arts hierbij betrokken kan worden.
Tinnitus is een belangrijk risicofactor voor langdurig verzuim en arbeidsongeschiktheid. De werkgever is verantwoordelijke voor de schade die je op het werk krijgt. De schade moet dus op of door het werk zijn ontstaan waarbij de werkgever niet heeft voldaan aan zijn zorgplicht.
Meer over oorsuizen
Bij sommigen leidt de aandoening tot slaap- of concentratiestoornissen of depressie. Ernstige tinnitus heeft gevolgen voor uw functioneren in het dagelijks leven. Zo kunt u zich door het oorsuizen machteloos en neerslachtig voelen. En hierdoor kunt u nog meer last hebben van het oorsuizen.
Een deel van deze mensen hebben er zoveel last van, dat zij hierdoor psychosociale problemen hebben gekregen. De meeste mensen die tinnitus hebben, hebben uiteindelijk geleerd om zo goed mogelijk om te gaan met dit probleem. Zij kunnen gelukkig weer goed functioneren op hun werk en in hun sociaal leven.
In sommige gevallen zal tinnitus verdwijnen als de oorzaak of de onderliggende ziekte behandeld is. Omdat gehoorschade vaak onomkeerbaar is, verdwijnt de tinnitus veelal echter niet, zoals in geval van lawaaibeschadiging en ouderdomsslechthorendheid.
Een effectieve vorm van tinnitusbehandeling is het luisteren naar rustgevende geluiden, het doen van ontspanningsoefeningen en meditatie. Hiermee kunnen gevoelens van stress verminderen. Geen enkele tinnitusbehandeling werkt onmiddellijk. Het kost tijd en inzet om controle te krijgen over tinnitus.
Tinnitus is een signaal in de hersenen dat als geluid wordt geïnterpreteerd en gaat niet altijd gepaard met gehoorverlies. In een kleine groep kan het tinnitus-signaal leiden tot een chronische tinnitus handicap.
Uit onderzoek is gebleken dat het bij mensen met tinnitus na aan- vang van de klachten maanden tot soms jaren (gemiddeld ander- half jaar) duurt voordat ze aan de tinnitus gewend zijn en er in vergelijking met het begin veel minder tot zelfs geen last van hebben.
Het horen van geluid is of een reactie van de hersenen op gehoorverlies, of op schade of doordat er teveel spanning staat op het binnenoor (standsafwijking of spierspanning). Tinnitus kan soms leiden tot ernstige slaapproblemen of slapeloosheid, concentratieverlies, angst of zelfs depressies.
Tinnitus is geen aandoening op zich, maar een symptoom dat wordt veroorzaakt door een onderliggend probleem, zoals gehoorverlies. Tinnitus kan om vele redenen optreden; Het kan binnensluipen als gevolg van stress of het gevolg zijn van het verliezen van je gehoor.
Als je tinnitus hebt, dan hoor je in je hoofd of je oren één of meer tonen die niet vanuit je omgeving komen. Het geluid kan harder klinken als het stil is of als je veel stress hebt. Met deze klachten kom je vaak eerst bij je huisarts. De huisarts zal met een lampje in je oren kijken.
We noemen de meest voorkomende: Stress: stress is een mogelijke oorzaak van tinnitus en kan het ook erger maken. Ontspanningsoefeningen kunnen eventueel helpen.
Vandaag de dag zijn er geen medicijnen verkrijgbaar waarvan is bewezen dat ze tinnitus kunnen genezen of verminderen. Wel zijn er medicijnen die soms verlichting kunnen geven van de klachten die samengaan met tinnitus, denk hierbij aan slaap-, kalmeringsmiddelen en antidepressiva.
Ook als tinnitus geen beroepsziekte is, kunnen de klachten wel degelijk werkgerelateerd zijn. Zo kan spanning op het werk de last doen toenemen. Interventie op de werkvloer is dan op zijn plaats.
Bij sommigen is oorsuizen bijna continu aanwezig en dermate hinderlijk dat men in de dagelijkse bezigheden belemmerd wordt. Wat de oorzaak van oorsuizen is, blijft meestal onbekend. Oorsuizen begint meestal tussen het 45e en 60e levensjaar en kan zeer langdurig en soms levenslang aanwezig zijn.
Behandeling van oorsuizen
Als oorsuizen een bijkomend verschijnsel is, kan oorsuizen verdwijnen als de oorzaak of de onderliggende ziekte behandeld is. Soms verdwijnt het oorsuizen echter niet. U zult er in de loop van de tijd echter vrijwel altijd aan wennen.
Vooral in de beginfase kan je je machteloos voelen. Je wil het geluid stoppen en niet meer horen maar krijgt het niet onder controle. Snel geïrriteerd zijn, concentratiemoeilijkheden, vermoeidheid, depressie, angst zijn bijgevolg vaak voorkomende gevolgen van tinnitus.
Gebruik weinig zout. Een ongezond voedingspatroon met veel zout en suiker is niet optimaal voor de bloedsomloop. Dit kan van invloed zijn op de doorbloeding in je oor. Een dieet rijker aan kalium (veel groenten en fruit) kan oorsuizen verminderen.
Vitamine B12 is belangrijk voor het behoud van een gezond zenuwstelsel en kan helpen bij het verminderen van de symptomen van tinnitus.
Oorsuizen kan zowel op de kinderleeftijd als op volwassen leeftijd voorkomen. De kans dat een persoon last krijgt van oorsuizen neemt toe met de leeftijd. Mensen ouder dan 60 jaar hebben vaker last van oorsuizen, dan mensen onder de leeftijd van 60 jaar en kinderen.
Veel mensen met Tinnitus hebben baat bij rust en stilte. Gehoorbescherming op maat kan je oren meer rust geven. Een goede oplossing is bijvoorbeeld het dragen van kantoordoppen die omgevingsprikkels dempen of slaapdoppen die maximaal dempen. Anderen hebben juist afleiding nodig.
Ga regelmatig sporten en/of doe ontspanningsoefeningen als yoga of massage. Minder het gebruik van o.a. koffie, alcohol, chocola, cola en nicotine.Deze middelen kunnen je tinnitus namelijk verergeren.
Na het beluisteren van harde muziek bij bijvoorbeeld een festival of iets dergelijks zonder oordoppen is het oorsuizen heftiger. Dat duurt meestal een dag of 3 à 4 en dan wordt het weer minder.