Voor het onderhoud van een natuurlijke leefomgeving, voeg je best ieder seizoen bacteriën toe aan je vijver. Dat doe je tijdens het voorjaar, vanaf het ogenblik dat de temperatuur boven de 12° C stijgt. Na iedere onderhoudsbeurt van jouw vijver, voeg je opnieuw de gepaste hoeveelheid micro-organismen toe aan de vijver.
Nitrificerende bacteriën zijn essentieel om de vijver stabiel en gezond te houden. Deze zetten afvalstoffen zoals nitriet en ammoniak om in CO2 of kooldioxide. Vandaar de naam stikstofkringloop. CO2 is vervolgens een voedingsbron voor waterplanten en overigens dus ook voor draadalgen en zweefalgen.
De bacteriën voor de vijver zorgen voor afbraak van schadelijke stoffen. (denk hierbij aan afbraak van de ontlasting van vijvervissen of bladafval van vijverplanten). Elk voorjaar, na een winterperiode, zullen de bacteriën in de vijver grotendeels verdwenen zijn. Door het koude water in de winter zullen ze afsterven.
Vijverpomp: onderhoud
Tijdens het groeiseizoen moet een vijverpomp 24 uur per dag, zeven dagen in de week draaien. Dit geldt zeker als de pomp een biologisch filter van water voorziet. Zonder aanvoer van vers, zuurstofrijk water sterft de bacteriekolonie in het biologisch filter namelijk af.
Naast de pH waarde is ook de GH-waarde erg belangrijk. De waarde geeft aan hoeveel mineralen zoals Magnesium en Calcium er zich in het water bevinden. Een juiste GH waarde komt de helderheid van je vijverwater ten goede en het bevordert je plantengroei. Een goede GH waarde voor de vijver ligt tussen de 7 en 13 GH.
Wat kan ik doen om mijn vijver weer helder te maken het biologisch evenwicht te herstellen? In het geval van een nieuwe vijver of waterverversing kunt u het enkele weken aanzien of uw planten en bacteriën het goed gaan doen en het water daardoor vanzelf weer helder wordt.
Filter, vijverpomp en zuurstofpomp
De vijverpomp, filters en een eventuele zuurstofpomp kun je in de winter het best uitgeschakeld laten. Onderin de vijver vormt zich een waterlaag met een stabiele temperatuur, waarin vissen, kikkers, padden, salamanders en waterplanten kunnen overleven.
Het is raadzaam om uw vijverfilter één of twee keer per jaar een goede schoonmaakbeurt te geven. Omdat het najaar de periode is waarin het meeste vuil in de vijver belandt, is het slim om het vijverfilter in elk geval rond het einde van de herfst een keer schoon te maken.
Wanneer moet de vijverpomp schoon worden gemaakt.
Normaliter wanneer de waterkwaliteit prima is en er geen grote vervuilende omstandigheden zijn, zoals eerder benoemd, is een jaarlijkse check prima. Door de vijverpomp goed te onderhouden wordt de levensduur van de pomp behoorlijk verlengd.
Een nieuw aangelegde vijver moet nog een biologisch evenwicht opbouwen. Dit kan een aantal maanden duren. Het is daarom verstandig om in het begin een paar maanden te wachten met het plaatsen van nieuwe vissen. Nieuwe vissen kunnen het biologisch evenwicht namelijk verstoren.
Bepaal het aantal liters inhoud van uw vijver. Per 1.000 liter vijverwater heeft u gemiddeld 3 Watt UV nodig. Als u een vijver heeft met alleen koi, kunt u volstaan met 2 Watt per 1.000 liter. Voor vijvers met vissen en planten heeft u normaal 4 Watt per 1.000 liter nodig om de vijver goed helder te krijgen.
De nitriet- en nitraatbacteriën worden samen nitrificerende bacteriën genoemd. Deze bacteriën hebben zuurstof nodig om te kunnen leven. Nitrificerende bacteriën produceren nitraat (NO3-) in een aantal stappen uit organische en anorganische stikstofverbindingen.
Vijversubstraat wordt veel gebruikt om ervoor te zorgen dat er op de bodem van de vijver nuttige bacteriën zich kunnen nestelen. Daarnaast zien we het vaak terug als vulling bij bepaalde vijverplanten om ze zo in een mand een stabiele ondergrond te geven.
De lever breekt 90% van de aangevoerde ammoniak af tot het afvalproduct 'ureum'. Dit wordt voor een groot deel via de nieren uitgescheiden.
Het voorjaar is het belangrijkste moment voor het schoonmaken van je vijver. In deze periode kun je een grote schoonmaak houden. Maak de vijver zeker niet te vaak schoon. Telkens als je dit doet verstoor je de rust van je vissen.
Ja, een vijver kan gezond en in balans blijven zonder dat je een uv-filter of pomp gebruikt. De waterplanten vormen namelijk de natuurlijke filter om het water schoon te houden en vrij van algen. Met de juiste samenstelling kan zelfs afvalwater gezuiverd worden, zodat het onschadelijk is voor het milieu.
Wanneer de vijver gemaakt is van zogenaamd "stijf" materiaal, zoals beton of metselwerk, bestaat de kans dat de vijver ontzet raakt door de kracht van het bevroren water. Water zet namelijk uit als het bevroren is, waardoor een enorme druk ontstaat die het beton of metselwerk kapot kan drukken.
Pompen, filters, uv-c apparaten, fonteinen, pvc leidingen; overal stroomt water en dat kan bevriezen bij aanhoudende vorst. IJs kan onherstelbare schade veroorzaken aan alles waar water doorheen stroomt, of in water staat! De krachten van ijs zijn enorm.
De effectieve brandduur van een UV lamp is ongeveer 8000 uur, wat gelijk staat aan een volledig vijverseizoen. Daarna brandt de lamp nog wel, maar worden algen niet meer effectief afgebroken. Het is dus zeker raadzaam om de lamp in je UV filter jaarlijks te vervangen.
De temperatuur heeft invloed op het verversen van het vijverwater. Als het een langere tijd warm weer is moet het water iedere 3-4 dagen worden ververst, terwijl als het gewone temperaturen (18-22 graden) zijn dan hoeft het water maar een keer per maand worden ververst.
Luchtpomp voor meer zuurstof in de vijver
Een luchtpomp, waterval, vijverpomp en/of een fontein zorgen ervoor dat er meer beweging komt in het vijverwater. Meer waterbeweging betekend meer zuurstof in de vijver en dit is essentieel voor de vissen. Uw vissen zullen door een goed zuurstofgehalte een stuk actiever zijn.
In een mooie, natuurlijke vijver leven niet alleen kikkers, padden en salamanders. Maar ook libellen, waterkevers en wantsen houden wel van zo'n plasje water. Voor andere dieren is het een plek om te badderen en te drinken. Heb je nog een plekje over?