Hummus. Je kunt hummus zo'n drie maanden in de koelkast bewaren, mits de verpakking ongeopend is. Zodra de hummus is aangebroken, kun je er nog ongeveer een week zonder problemen van eten.
Doe je de verpakking niet open, dan kun je hummus tot wel drie maanden bewaren in de koelkast. Eenmaal geopend gaat 'ie nog een week mee.
Twee dagen is alles wat dips nodig hebben om onveilig te worden om te eten, hoewel dit sneller kan gebeuren, waarschuwt ze. "Het punt is dat zodra je het deksel opent, bacteriën in de lucht zich op de dip gaan nestelen," zegt Dr. Freestone.
Simpel gezegd, bij producten met het opschrift 'ten minste houdbaar tot' is het perfect veilig om ze ook na die datum nog te consumeren. Staan de dag, maand en het jaar vermeld in de houdbaarheidsdatum, dan heb je nog drie maanden na die datum de tijd om het product te consumeren.
Als de THT datum de dag, de maand en het jaar aangeeft, kan je het product zonder enig probleem nog gebruiken tot 3 maanden na datum. Bijvoorbeeld: als je “Ten minste houdbaar tot: 16/06/2021” ziet staan, dan is het aangeraden het product te consumeren voor 16 september 2021, oftewel 3 maanden na de aangegeven datum.
Nadat een blik is geopend, kan je de overige inhoud best overbrengen naar een goed afgesloten bewaarbakje, bij voorkeur van glas of plastic. Bewaar dit in de koelkast en consumeer de restjes binnen twee dagen.
Eten na de THT-datum
Als de houdbaarheidsdatum is verstreken kun je eieren die bewaard zijn in een gesloten verpakking nog eten. Tenminste, als ze niet uitgedroogd zijn en/of een afwijkende geur hebben. Gebruik daarom je zintuigen (kijken, ruiken en eventueel proeven) voor en tijdens de bereiding van je eitje.
Na de THT-datum kan de kwaliteit van het product achteruit gaan, maar smaakt het meestal nog goed. Je kunt het dan nog wel veilig eten. Een TGT-datum staat op zeer bederfelijke producten. De TGT-datum is de laatste dag waarop het nog veilig is om het product te eten.
Uiterste consumptiedatum op zeer bederfelijke producten
Het gaat om producten die na deze uiterste consumptiedatum niet meer moeten worden geconsumeerd vanwege de mogelijke groei van pathogene micro-organismen.
Vers is het beste. Wees voorzichtig bij het bestellen in restaurants, vooral in het buitenland. Hummus kan voedselvergiftiging veroorzaken als het te lang en bij een te hoge omgevingstemperatuur wordt bewaard .
Wat gebeurt er als je tahini langer dan de houdbaarheidsdatum in bezit hebt? De textuur van de tahini en de natuurlijke oliën kunnen hard worden, waardoor de tahini dik en stijf kan worden, waardoor het moeilijker wordt om te roeren of te mengen. Zolang het niet is blootgesteld aan vocht of overmatige hitte, zou de tahini nog steeds veilig moeten zijn om te eten .
"Hummus is gemaakt van de peulvrucht kikkererwten en in de Schijf van Vijf raden we aan om per week twee tot drie opscheplepels (135 gram) peulvruchten te eten in plaats van een stuk vlees.
Dit geldt met name voor kinderen jonger dan 5 jaar, mensen ouder dan 65 jaar en mensen met een verzwakt immuunsysteem. Zij moeten wellicht twee keer nadenken voordat ze hummus eten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken. Producten waarvan de houdbaarheidsdatum is verstreken, vormen namelijk een risico op voedselvergiftiging .
Hummus. Je kunt hummus zo'n drie maanden in de koelkast bewaren, mits de verpakking ongeopend is. Zodra de hummus is aangebroken, kun je er nog ongeveer een week zonder problemen van eten.
Yoghurt maakt deel uit van die producten die, als ze koel worden bewaard en niet worden geopend, twee tot drie weken na de vervaldatum nog kunnen geconsumeerd worden! Pas op: deze regel is alleen geldig voor yoghurt en verse kaas en niet voor desserts op basis van room en eieren (bijvoorbeeld een flan).
THT: Ten minste Houdbaar Tot
Dit product mag je ook gebruiken ná de datum die op de verpakking staat. Je moet dan wel kijken, ruiken, en proeven of het product nog goed is. Gebruik je zintuigen om te beoordelen of zo'n product nog lekker is. Dit icoon kun je tegenkomen op producten met een THT-datum.
Eet nooit voedsel na de houdbaarheidsdatum, ook al ziet het er nog goed uit en ruikt het nog goed. Het is veilig om voedsel te eten tot middernacht na de houdbaarheidsdatum die op een product staat, maar niet daarna, tenzij het voedsel gekookt of ingevroren is . Voedsel kan gekookt worden tot middernacht na de houdbaarheidsdatum die op het product staat en kan daarna worden afgekoeld en in de koelkast worden bewaard.
Houdbare producten in blik of pot
Jaren na de THT-datum kun je groenten of fruit uit blik nog zonder risico voor de gezondheid eten. Ook groente of fruit uit een pot is nog goed eetbaar. Omdat de producten goed verhit zijn, zijn alle bacteriën gedood en bederven ze eigenlijk niet. Wel kan de kwaliteit achteruit gaan.
Rauwe eieren kunnen tot 4 weken bewaard worden in de koelkast. Volgens Europese regels is de THT-datum (ten minste houdbaar tot) maximaal 28 dagen na de legdatum. Maar je kunt ze vaak wel langer eten.
Als er een houdbaarheidsdatum op die eierdozen staat, mag deze niet meer dan 30 dagen na de verpakkingsdatum liggen. " Zolang ze goed gekoeld worden bewaard bij 40°F of lager, zijn verse eieren veilig om te eten 4 tot 5 weken na de Juliaanse datum op de doos ," zegt Maloberti.
Niet consumeren na TGT-datum vanwege kans op uitgroei ziekmakende bacteriën.
Als u ze goed bewaart, kunt u verwachten dat gekoelde kikkererwten een paar dagen houdbaar blijven, maximaal vier dagen .
Hoe weet ik of gedroogde kikkererwten niet goed meer zijn? De kikkererwten gaan schimmelen of zijn gekiemd. Dit bederf herken je snel door goed te kijken. Laat kikkererwten 6-8 uur weken en kook ze vervolgens in 1-1,5 uur gaar.
Op de verpakking staat hoelang je de peulvruchten moet weken en koken. Verhitten is belangrijk omdat in rauwe peulvruchten de natuurlijke gifstof lectine voorkomt. Lectine wordt door verhitting onschadelijk gemaakt.