Over het algemeen mag je een binnenfilter elke maand schoonmaken.Indien je veel vissen hebt of veel voert mag je dit elke 2 – 3 weken doen. Doe dit nooit tegelijkertijd met het schoonmaken van de rest van je aquarium, want dan verstoor je het biologisch evenwicht in je aquarium.
De richtlijn is om het aquarium filter schoonmaken te beperken tot een keer per maand. Een van de belangrijkste functies van de filter is vuil en afval filteren uit het water. Hierdoor zal het filtermedium op een gegeven moment verstoppen en het water niet meer of slecht gefilterd worden.
Tips voor het reinigen van de filter
Om zo min mogelijk goede bacteriën te verliezen, kun je de filter schoonmaken in water uit je aquarium. Haal dus eerst een emmer water uit je aquarium en maak je filter daarin schoon. Zo kun je meteen een deel van het water verversen!
Hoe vaak moet ik het aquarium schoonmaken? Om je vis(sen) te kunnen blijven zien door het glas zou je het aquarium ongeveer één keer per week schoon kunnen maken. Je kunt de ontwikkeling van algen ook tegengaan door algen-etende vissen bij de rest van de vissen te plaatsen.
De eerste vraag die wij moeten beantwoorden is “hoe vaak moet ik onderhoud plegen aan mijn potfilter?” Het antwoord is eigenlijk een open deur antwoord “Zo vaak als nodig is!” Als wij naar de potfilter handleidingen kijken, dan komen wij adviezen tegen van eenmaal per week tot eenmaal per maand.
Zitten er filterwatten in jouw aquariumfilter? Dan kun je deze het beste iedere één tot twee weken vervangen. Watten zijn zeer effectief in het filteren van het water, maar zijn moeilijk schoon te spoelen.
We bevelen aan om de 2 maanden de JUWEL Carbrax te vervangen. JUWEL Phorax is een uiterst efficiënt filtermedium voor het afbreken van fosfaten in uw aquarium.
Leidingwater is geen aquariumwater
De door het leidingwater in het aquariumwater geïntroduceerde schadelijke stoffen zoals chloor en zware metalen zoals bijv. koper, lood of zink voegen in de eerste stap meestal schade aan de kieuwen en de huid van de vissen toe.
Wil je helder water, dan hoef je niet direct naar bestrijdingsmiddelen te zoeken. Het plaatsen van genoeg waterplanten in het aquarium kan de witte waas al doen verdwijnen. Vooral Cabomba en Waterpest doen het goed bij aquaria met een witte waas.
Het water ruikt muf? Dit kan aan rottingsprocessen in het aquarium liggen of aan blauwalgen. Controleren en indien nodig verwijderen: Dode vis, algen, afgestorven planten en teveel niet opgegeten voer of vuil op de bodem. Nitraat (NO3) is een stikstofverbinding die bacterieel uit nitriet (NO2) ontstaat.
Veel algen resulteren in troebel water, een vieze aquariumruit, dode planten, smerige aquariumdecoratie en een lelijk (aan)zicht. Algen is dan ook de grootste de frustratie van elke aquariumhouder. Het helpt ook niet mee dat er verschillende soorten algen zijn, met elk een ander type oplossing.
De siamese algeneter is de beste stofzuiger voor het aquarium! Wetenschappelijke naam van de siamese algeneter is Gyrinocheilus aymonieri. Oorspronkelijk komt de Siamese algeneter uit Thailand en Maleisië.
De zweefalg die het groene water veroorzaakt ontstaat meestal door ofwel overbelicht/ direct zonlicht, ofwel door een ernstig verstoorde balans in je aquariumwater. Uit de zon en de aanschaf van Waterpest of Cabomba is de oplossing! Overbelichting of zonlicht- De lichtintensiteit in je aquarium is te groot.
Conclusie: ververs de eerste week 3x 50% van het water en bouw dit geleidelijk af naar 1x in de week 50%. Je zult zien dat de planten (en vaak ook de vissen) waterverversingen super vinden. Je bak zal er ook veel frisser bij staan.
Regelmatig water verversen.
Beter kun je elke week 25-50% van het water verversen. Wel consequent blijven doen! Zorg er bij de waterverversing voor dat de temperatuur van de het water in de kom, en het toegevoegde water van dezelfde temperatuur is.
Voor het schoonmaken van grind kun je een aquariumstofzuiger gebruiken. Spoel het opgevangen grind uit en gooi het vervolgens terug in het aquarium. Is het grind in je aquarium erg vuil? Dan kun je er na het zuigen voor kiezen om wat nieuw grind eroverheen te doen.
Dit doe je net zolang totdat je geen schuim en vervuiling meer in het water ziet en het water helder is. Meestal is dit na 5 tot 8 spoel beurtjes.
Troebel aquarium na opstarten
Deze witte waas komt doordat de bacteriën die tijdens het opstarten in het water zitten zich snel kunnen vermenigvuldigen. Op een gegeven moment zijn het er zoveel dat het water mistig wordt. Deze witte waas is heel normaal en zal na een aantal dagen vanzelf wegtrekken.
Zonder filtering is het zeer moeilijk om de waterkwaliteit optimaal te houden. Giftige stoffen zoals ammonium en/of nitriet stapelen dan op in het water, waardoor de vissen geen of onvoldoende zuurstof kunnen opnemen. Een typisch symptoom hiervan zijn vissen die aan het wateroppervlak voortdurend naar lucht happen.
Water verversen van je aquarium, waarom is dit verversen nodig? Water verversen is niet alleen goed voor de vissen en de algemene waterkwaliteit, maar ook voor de aquariumplanten. Niet alle afvalstoffen kunnen in het aquarium volledig worden afgebroken. Het gevolg hiervan is dat het afval in je aquarium zich ophoopt.
Het is aan te raden de guppies twee keer per dag te voeren. In dat geval moet er echter niet meer dan een klein beetje voer in het water worden gedaan. Het voeren kan maximaal worden teruggebracht naar vijf keer per week. Jonge vissen profiteren vaak het meest van regelmatige voeding.
Zolang mag de vis in de zak blijven
Afhankelijk van het aantal vissen maar ook hoe groot de zak is kan de vis 1 tot 6 uur in de transportzak blijven. Moet je langere afstanden reizen kies dan zeker voor een grote transportzak en doe je maximaal twee vissen in.
Filterwatten zijn gemaakt van een lichtgewicht materiaal met een fijne structuur. Hierdoor vullen de filterwatten vanzelf een filterpomp in elke vorm of maat. Je kunt filterwatten dan ook gebruiken in zowel een cartridge filterpomp als in een zandfilterpomp.
Wanneer u tijdelijk uw vijverwater extra filteren is het toepassen van filterwatten goed en uniek. Filterwatten halen grove gedeeltes in uw vijver eenvoudig vast in uw vijverfilter. De filterwatten raken snel verzadigd en dienen daarom gemiddeld 1 keer per maand vervangen te worden.
Hoe vaak moet u Cirax vervangen? U dient uw Cirax filtermateriaal elke 12 maanden te vervangen.