Dit koudemiddel heeft een belangrijke rol bij het koelen van de lucht. En ook als jouw airco volledig naar behoren werkt, verdampt er altijd een deel van het koudemiddel. Je moet daarom regelmatig de airco afvullen. Gemiddeld kun je aanhouden dat de klus 'airco afvullen' eens in de twee jaar moet gebeuren.
Over het algemeen kan worden gesteld dat je airco vullen eens per 4 jaar moet gebeuren. Airco vullen mag je volgens de nieuwe regels van Europa niet langer zelf doen.
De gemiddelde kosten voor het bijvullen van je airco ligt tussen de 130 en 200 euro. Vaak is deze prijs inclusief onderhoud zoals vacumeren en de arbeids- en voorrijkosten. Om ervoor te zorgen dat je airconditioning goed blijft functioneren is regelmatig onderhoud en met name het afvullen van de airco erg belangrijk.
Airco's moeten gemiddeld één keer in de twee jaar bijgevuld en opnieuw gevacumeerd worden. Laat je airco bijvullen door een STEK-gecertificeerde monteur. Het is bij wet verboden om je airco zelf bij te vullen. Groot onderhoud kost je gemiddeld € 170.
In het aircosysteem van uw auto zit een zogenaamd 'koudemiddel'. Dit middel kan verdampen of langs rubbers in de auto weglekken. Jaarlijks daalt het peil van het koudemiddel tussen de 8 en 10%. Hierdoor ontstaat er drukverlies waardoor de airco in de auto minder goed koelt.
Bij slangkoppelingen en andere aansluitingen is altijd een geringe mate van lekkage. Aircosystemen kunnen zo jaarlijks tot wel 10 procent koudemiddel met daarin de olie kwijtraken. Als je dus een systeem hebt waar 800 gram koudemiddel in zit, kun je jaarlijks dus 80 gram kwijtraken.
Een seizoen gebonden controle, vooral op stof en vuil kan een schoonmaakbeurt aan de de airconditioning u veel narigheid besparen. In sommige gevallen is dat maar twee keer per jaar nodig. In een zeer stoffige ruimte moet u misschien wel elke maand uw airco controleren en schoonmaken.
Diverse factoren spelen een rol bij de levensduur van een airconditioner maar de vuistregel is dat bij gemiddeld gebruik en regelmatig en goed uitgevoerd onderhoud de installatie zeker 12 tot 15 jaar mee moet kunnen.
Een airco met vier units
Als we uitgaan van een airco met 4 units kun je voor een gemiddeld huishouden een prettig binnenklimaat creëren. Een airco met 4 units heeft normaal gesproken een gebruik van ongeveer 3000 kWh per jaar. Je hebt in dit geval 11 zonnepanelen nodig om alle energie op te kunnen wekken.
Wij adviseren u om de luchtfilters van uw airconditioning 4 keer per jaar te controleren en (indien nodig) schoon te maken. Het filter wordt bij het onderhoud aan uw airconditioning ook altijd gecontroleerd en gereinigd door de monteur.
Hoe lang het duurt om de airco bij te vullen van je auto is natuurlijk afhankelijk van je aircosysteem. Normaal gesproken zal dit niet langer dan een half uur tot een uur in beslag nemen.
Bij een periodiek airco onderhoud controleert en reinigt de vakman in ieder geval de filters, de lekbak en de verdamper. Belangrijkste reden om deze onderdelen te reinigen, is het verwijderen van bacteriën en schimmels. Na het reinigen van deze onderdelen neemt de luchtkwaliteit dus weer toe.
Als R32 wordt toegepast is dit maximaal 1,22 kg, op basis van 20 m³ x 0,061kg.
Probleem met de koelvloeistof
Het koelmiddel zorgt voor de koeling van warme lucht. Als er te weinig koelmiddel aanwezig is, zal de airco niet goed meer de ruimtes koelen. Je airco bijvullen is de beste oplossing.
Te weinig koelvloeistof
Lekkages zorgen ervoor dat er minder druk in het gesloten buizenstelsel aanwezig is. Dit kan leiden dat er gassen ontsnappen uit het toestel. Als er te weinig koelvloeistof aanwezig is, zal de koeling minderen, het rendement verlagen en het koelvermogen van de airco dalen.
R32 9KG VOOR 169,00 EURO EX STATIEGELD.
Airco versus CV
In het grootste gedeelte van het stookseizoen is een airco als verwarming veel goedkoper dan de traditionele gasgestookte hr cv ketel. Dat komt omdat het rendement ver boven de 400% stijgt terwijl een cv ketel niet verder kan komen dan 96% (werkelijk maximaal rendement).
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt. Heb je een oudere airco? Let dan wel even op, het koudemiddel (een sterk broeikasgas) in veel oudere airco's is namelijk schadelijk voor het klimaat.
Laat u de airco de hele nacht aanstaan, dan is het verstandig om de koele lucht nooit direct op het lichaam te richten. Daarnaast is het belangrijk om de airco regelmatig te laten onderhouden. Doet u dit niet, dan kunnen schimmels en bacteriën zich ophopen in de filters. En dat is niet goed voor uw gezondheid.
Wat je ook gaat doen, zet het apparaat uit en schakel altijd de stroomtoevoer naar de airco uit voor je aan de slag gaat. Maak de binnenkant van de filters schoon met behulp van een stofzuiger. Verwijder voorzichtig alle stof van de filters met de borstel. Hierna spoel je ze af met lauwwarm water.
De stank van de airco wordt veroorzaakt door bacteriegroei op het raster van de verdamper. De airco haalt vocht uit de lucht en daarna loopt het vocht langs de verdamper via de afwatering naar buiten. Het vocht en de temperatuurverschillen zorgen ervoor dat de verdamper een kweekbak wordt van bacteriën.
Airco reinigen kosten
De kosten van het reinigen van de airco ligt gemiddeld rond de €30,-.