De basis voor de training blijft de twee keer 1 a 1,5 uur trainen op het ijs. Hoe dichter bij de tocht hoe vaker je een langere ijstraining kunt doen. Bij de normale ijstrainingen is het belangrijk en leuk om ook snelheidswerk te blijven doen. De toegevoegde waarde van een derde ijstraining is gering.
Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Je traint vooral je beenspieren, bilspieren, rugspieren en buikspieren. Tijdens het schaatsen sta je lang op je standbeen en daar belast je je spieren mee. Dan is er de afzet, dat is ook een krachttrainingsmoment.
Als je de toertocht van 200 kilometer rijdt, gaat bij het vallen van de avond de laatste ronde in. Vaak is dat om 17.45 uur. Je mag alleen de laatste ronde in als je daarmee de 200 kilometer vol kunt maken.
Waar wil je schaatsen? De Weissensee is de grootste, bevroren en geprepareerde natuurijsvlakte van Europa. Van half december tot en met begin maart vinden schaatsers hier 40 cm dik ijs en kun je ook tijdens een mooie winterwandeling of paardesledetocht genieten van de bijzondere omgeving.
De Weissensee is met 6,5 vierkante kilometer het grootste natuurlijke ijsoppervlak van Europa. Het ijs op de Weissensee is 15 centimeter dik en in goede staat. Alleen het ijs in het westelijk deel van het meer is dik genoeg. Het gehele meer is bevroren, maar op de andere delen van het meer is het ijs nog te dun.
▸ Via Schaatsen.nl kun je een overzicht zien van alle natuurijsbanen die open zijn. Het gaat hier met name om natuurijsbanen in het noorden en midden van het land. En bekijk ook eens de schaatskaart van Erik Ekkel via Ekkel.com. Daar wordt ook bijgehouden waar je veilig het natuurijs op kunt.
De Alternatieve Elfstedentocht Weissensee in Oostenrijk is het grootste jaarlijkse schaatsevenement op natuurijs. Het evenement vindt altijd plaats in de laatste weken van januari of begin februari en trekt ruim 4000 schaatsliefhebbers naar Oostenrijk.
De regels van de Elfstedentocht zijn onverbiddelijk: twaalf uur is twaalf uur. De toerrijders die na middernacht de finish passeren op de Bonkevaart, krijgen géén kruisje.
Naast de wedstrijdrijders, die wekelijks marathons rijden van 100 ronden en trainen voor de 200 kilometer wedstrijd op de weissensee in 5 uur, zijn de meeste van ons gewone stervelingen die voor die tocht in Friesland rond de 10 a 12 uur nodig hebben.
Schaatsen is een fysiek en mentaal zware sport. Uren maken op en naast de ijsbaan en dan tot het uiterste gefocust zijn als het startschot klinkt. Regelmatig ervaren schaatsers dat zij in de training beter presteren in trainingen dan in wedstrijden. Dit kan verschillende oorzaken hebben.
Seizoenen. Schaatsers trainen in de zomer harder dan in de winter, want in de winter moeten ze ook uitgerust zijn om hard te kunnen schaatsen. In de zomer doen ze 4 keer per week krachttraining van ongeveer 2,5 uur per keer. In de winter doen ze twee keer per week krachttraining van een uur.
Van schaatsen krijg je behalve een goede conditie ook sterkere spieren. Zo is bijvoorbeeld de afzet een krachttrainingsmoment en worden je armen gebruikt voor balans en extra snelheid. Voor wie wil afvallen, is het ook raadzaam een rondje te schaatsen. Na een uurtje op het ijs heb je namelijk al 400 calorieën verbrand.
Waar kun je in Zweden schaatsen? In het midden van Zweden, in de regio Dalarna, zijn erg goede plekken om te schaatsen. En daar tref je veel Zweden uit de stedelijke gebieden aan, want het ligt er niet ver vandaan. In het noorden van Zweden, in Zweeds Lapland, waar de natuur ruiger en ruiger wordt, is het ijs erg dik.
Schaatsradar is dé plek waar je precies kan zien waar je nu al kan schaatsen op natuurijs... of toch nog even niet. De Schaatsradar wordt mede mogelijk gemaakt door de KNSB: dé autoriteit op het gebied van natuurijs in Nederland.
Topsporters trainen al snel tussen de 20 en 30 uur per week. Het trainingsschema van een topsporter bestaat vaak uit een ochtend en avond/middag training. Topsport kan harde kanten hebben, want het is vaak een professionele setting. En in een professionele setting zijn er andere belangen dan in de amateursport.
Waarom fiets je als schaatser zoveel? Fietsen is puur om een grote basisconditie te krijgen. Het is niet zozeer voor beenkracht, maar meer om je basisconditie op pijl te houden en in deze tijd te verbeteren, vandaar ook meer en langere tochten.
De opleiding tot topsporter is ingedeeld in zes fasen:
MJOP Langebaan per fase. MJOP Shorttrack per fase. KNSB Vaardigheidstesten schaatsen. KNSB Vaardigheidstesten inline-skaten.
Gemiddeld verbrand je met schaatsen zo'n 7 calorieën per uur. Weeg je bijvoorbeeld 65 kilo en ga je een uurtje naar de schaatsbaan, dan verbrand je ongeveer 7 x 65 = 455 calorieën. Weeg je daarentegen 77 kilo, dan verbrand je in een uurtje ongeveer 539 calorieën. Dit is vergelijkbaar met een uur joggen (6 km/u).
Skaten is een cardio training maar dat niet alleen! Skaten zorgt ervoor dat bepaalde gedeeltes als buikspieren, bilspieren en beenspieren worden getraind en wie wilt er nu geen strakke buik? Na het skaten kan je dit ook goed voelen, je zult merken dat je buik-, bil-, en beenspieren gaan gloeien.
Conditie en kracht door skeeleren
Het is een soepele beweging en daarom tot 50% minder belastend voor je gewrichten dan hardlopen. Daarnaast gebruik je een groot aantal spieren in zowel je benen als je onderlichaam en raakt daardoor beter in vorm dan wanneer je bijvoorbeeld op een apparaat traint.