Hou je echt van die volle tomatensmaak, dan zul je soms een trucje moeten uithalen. Onze nieuwste ontdekking: voeg een snuifje kaneel toe!
Je kunt tomatenpuree gemakkelijk zelf 'ontzuren' door de puree even te bakken in wat olijfolie. Blijf er altijd bij, want tomatenpuree brandt snel aan. Door het verwarmen wordt de tomatenpuree lekker zoet. Voeg vervolgens je andere ingrediënten toe, zoals verse of gepelde tomaten, overige groente en kruiden.
Zuur kun je daarnaast op een chemische manier neutraliseren door er een base aan toe te voegen. "In de keuken is dat baking soda. Roer eenvoudig wat van het poeder door het gerecht. Pas op dat het niet doorslaat naar de andere kant, dan moet je weer zuur toevoegen", waarschuwt Mariën.
Is je tomatensaus vaak wat te zuur? Voeg dan wat suiker toe. Of gebruik de ultieme truc van redactrice Sofie en vervang de suiker door een snuifje kaneel. De smaak zal je positief verrassen!
Jazeker: kaneel! De Grieken weten het al langer en gebruiken deze specerij in tal van gerechten met tomaat, moussaka bijvoorbeeld. Kaneel laat de natuurlijke zoetheid van de tomaat beter uitkomen en zorgt er tegelijk voor dat het zuur beter uitgebalanceerd wordt.
Maak tomatensoep eens met een klein potje appelmoes erdoor. Wel goed blijven roeren omdat appelmoes naar de bodem zakt en het dan gauw aanbakt. De soep wordt er minder zuur door en de kinderen zijn er dol op!! Heerlijk!
Hoe kan ik die zure smaak van tomatensoep vermijden? Een goede tip hiervoor is het gebruik van langwerpige goed rijpe tomaten. Deze hebben uit zichzelf een minder zure smaak. Een andere tip is om een beetje suiker aan de tomatenbereiding toe te voegen om het zuur te verminderen.
Een zure of bittere smaak wordt ook gezien bij omhoog komen van maagzuur (gastro-oesofageale reflux).
De eerste stap bij het oplossen van een bittere smaak in je mond is zorgen voor goede gebitsverzorging door dagelijks te poetsen, te flossen en je tong te schrapen om tandplak en bacteriën te verwijderen. Gebruik daarnaast een antibacterieel mondwater. Drink genoeg om een droge mond te voorkomen.
Het klinkt misschien gek, maar een snufje suiker doet wonderen. Omdat tomaten van zichzelf al vrij zuur zijn, kan een beetje suiker (echt, maar een klein beetje is al voldoende) voor de perfecte balans zorgen.
Een andere manier om tomatenpuree te ontzuren is door een pan op laag vuur te zetten. Bak de tomatenpuree maximaal 2 minuten even aan. Bak de tomatenpuree niet te lang aan, anders zal deze gaan verbranden.
Een beetje peper en zout, een scheut olijfolie of een klontje boter doet al wonderen. Een klein beetje chilivlokken of verse basilicum ook. Tomatensaus kan ook lichtzuur zijn, dan kan een heel klein beetje suiker helpen.
Om je saus extra diepte te geven, blussen we de basis (dus nog voordat de tomaten erbij zijn) af met een scheutje wijn. Dit kan witte of rode wijn zijn, en de hoeveelheid is natuurlijk afhankelijk van de grootte van je portie saus. Een glaasje (ongeveer 200 milliliter) volstaat voor een pan saus voor vier personen.
Denk aan Italiaanse rode wijnen zoals een Chianti, of een Siciliaanse Nero d'Avola, of een Barbera of nog een Montepulciano. Het is die aciditeit die de frisse toets geeft aan deze wijnen dat het hartige "snijdt".
Tips bij zure oprispingen!
Ga zitten tijdens het eten, kauw goed en neem de tijd. Let op wat je eet en drinkt: Vermijd (pittige) kruiden, eet gekookte groenten, yoghurt en mager vlees. Citrusvruchten zijn erg zuur, dus die kun je beter vermijden. Beter voor de maag zijn appels, peren, perziken en bananen.
Drink veel kraanwater, in kleine slokjes gedurende de dag. Water verdunt het maagzuur en laat het de goede kant op stromen. Drink geen grote glazen, een overvolle maag leidt juist weer tot oprispingen van zuur.
Tomaten zijn zure groenten. Dat merk je met name als je tomatensoep of -saus maakt. Om de licht zure smaak te compenseren wordt er vaak een schepje suiker toegevoegd. De Italianen lossen het op een andere manier op: ze verwerken wat wortel in de soep en laten de soep vooral heel lang zachtjes koken.
Welke tomaten gebruik je in een verse tomatensoep? De pomodori- of romatomaten – te herkennen aan hun langgerekte vorm – hebben stevig vruchtvlees, zijn heerlijk zoet en bevatten weinig zaden. Met hun volle smaak zijn deze rode vitaminebommetjes ideaal voor een verse tomatensoep.
Zorg voor een goede basis van je soep, zoals een gesnipperd uitje, een paar fijngesneden tenen knoflook en wat lekkere kruiden (zoals tijm, rozemarijn en basilicum). Giet een scheutje olie in de pan en fruit het uitje zachtjes aan met de knoflook en de kruiden. Laat een pan soep nooit koken, zo verliest hij zijn smaak.
Zout en peper zijn onmisbaar in tomatensoep, maar probeer er zeker ook eens andere kruiden aan toe te voegen. Heerlijke combinaties zijn basilicum-rozemarijn-tijm, peterselie-bieslook en wat dacht je van munt met een beetje fetakaas?
Neem nou een pak Chinese tomatensoep van Unox. Daarin zitten 32 gram suikers volgens de verpakking.
Bij een soep of saus kun je gerust wat suiker toevoegen om de pittigheid in te dammen. Citroensap of een beetje yoghurt doen de truc in een te pittige stoofpot of curry. Is jouw gerecht juist te zoet? Dit los je gemakkelijk op door het toevoegen van snufje zout.