Voor het windsurfen heb je een surfplank, een zeil met mast en giek en een trapeze nodig. Er zijn verschillende vereisten voor verschillende surfvarianten. De belangrijkste regels op het water zijn: surf nooit in het donker en nooit alleen, pas op voor obstakels en respecteer de voorrangsregels.
Uiteindelijk kun je jezelf natuurlijk leren windsurfen. Maar het is makkelijker om windsurfen via een ervaren windsurfer te leren! Tijdens windsurflessen leer je hoe je op je surfboard moet staan, wat de beste houding is, hoe je het zeil en de giek uit het water haalt en nog veel meer.
Hoe lang het duurt voordat je kan surfen
Sommige beginners zullen al op hun eerste surfles staan op hun board en anderen hebben 2 tot 3 weken nodig.
Bij het overstag gaan draait de voorkant van je board naar de wind toe en loop je zelf om de mast heen, eveneens aan de voorkant van je board. Wat belangrijk is is dat je zo min mogelijk stappen maakt tijdens het overstag gaan om zodoende je stabiliteit te houden.
Windsurfen is een veeleisende sport. Je moet het zeil onder controle houden en je evenwicht op de plank bewaren – niet zo gemakkelijk als er een windvlaag komt opzetten of als de stroming aan je plank trekt. Je hele lichaam staat onder spanning tijdens het windsurfen, vooral je rug wordt uitgedaagd.
Het wereldrecord windsurfen ligt nog altijd onder de 50 knopen. Dit is ongeveer een snelheid van 91 km/h.
Een gijp is noodzakelijk wanneer het zeil aan loefzijde van de boot zou komen staan doordat de wind van richting verandert of als gevolg van een koersverandering. Een zeil kan aan loef staan als de wind schuin van achteren binnenvalt in de hoek tussen voor-de-wind en ruime-wind, met het zeil aan loefzijde.
De leercurve voor beide extreme sporten is niet hetzelfde. Windsurfen is veel gemakkelijker te leren en vergt slechts enkele stevige instructies en ongeveer twee tot drie uur met vlak water en ongeveer vier tot vijf uur in de golven. Dit is meer dan genoeg voor iedereen om zelfstandig heen en weer te gaan zeilen.
Wat is moeilijker: kitesurfen of windsurfen? De eerste 10 uur zijn kitesurfen moeilijker. Je moet leren om de kite te controleren en echt op het board varen doe je nog niet. In het begin bij windsurfen krijg je een grote plank en een klein zeil en je kunt meteen varen.
De kosten van een groepsles windsurfen zijn €65,- per persoon. U krijgt hierbij 2 uur windsurfles van een ervaren instructeur. Bij de prijs zit professioneel materiaal en wetsuit inbegrepen.
Een goede beginners surfplank is vrij groot, 280 cm lang en 75-95 cm breed. Als je op zoek gaat naar zo'n plank dan kun je natuurlijk online zoeken op sites zoals marktplaats. Let er dan wel goed op hoe de staat is van alle materialen. Beginnersplanken kun je natuurlijk ook aanschaffen in gespecialiseerde winkels.
Als echte beginner: Softtop
Als je surfles krijgt, begin je altijd met een softtop. Dit zijn onverwoestbare surfboards, waarbij je ook geen wax nodig hebt. Omdat de surfboard zo zacht is, is hij iets veiliger voor beginners. Ook heeft de softtop genoeg volume, zodat je makkelijk op een golf start!
Het is belangrijk dat je in de juiste positie op je surfboard ligt. Zorg dat je voeten net niet in het water liggen. De neus van het surfboard mag niet onder water komen, maar ook niet uit het water omhoog steken. Het board ligt helemaal horizontaal op het water.
Windsurfen is makkelijker te leren dan kiten, je moet bij kiten in het begin zoveel leren en dingen in de gaten houden. Maar eerder dat je bij windsurfen bv een backroll kan ben je paar jaar verder, terwijl je bij kiten het al binnen een jaar kan, tevens kan je binnen een jaar al meerdere tricks.
Als je naar de hoogste snelheden die je kunt vinden kijkt op deze sites (de hoogste gemiddelde snelheid over 2 seconden) (kiten, windsurfen) dan zie je dat kiten harder gaat.
Tot en met windkracht 6 (25 knopen) is voor de meeste mensen goed te doen.
Overstag gaan is met de punt door de wind gaan. Je gaat dus van “aan de wind” over de ene boeg naar “aan de wind” over de andere boeg. Gijpen is met de kont door de wind draaien. Je vaart dan van “voor de wind” over de ene boeg naar “voor de wind” over de andere boeg.
Spreekwoorden: (1914) Overstag (- staag) gaan. Eene zeemansuitdrukking die wil zeggen: het over (d.i. in de richting van) een anderen boeg wenden van het schip; door den wind gaan; omgaan; overdrachtelijk: van meening veranderen; zijn draai nemen.
Het interessantste voor kitesurfers, windsurfers en zeilers in het algemeen is dat de Fenix 6 Pro naast GPS ook verbinding kan maken met andere wereldwijde navigatiesatellietsystemen, zoals GLONASS en Galileo. Garmin prijst dit horloge aan als het ideale stuk gereedschap voor "ruige avonturiers".
Zorg ervoor dat het board minimaal 150 liter volume heeft. Dit is het drijfvermogen van de surfplank. Je kunt het ongeveer berekenen dat jou eigen gewicht (zeg 80 kg) + het gewicht van je zeil, mast en giek (zeg 10 kg) samen 90 liter is. Dus op een 90 liter board zou je dan net kunnen blijven drijven.
Om te kunnen surfen is minimaal een windkracht 5 – 6 nodig. Voor kiten/kitesurfen is een windkracht van 2 tot 3 al voldoende. Het wordt aangeraden om te surfen/kitesurfen tot maximaal windkracht zes.
Windsurfen is uitstekend voor je lichaam. Het is niet erg zwaar, maar wel een uitstekende training voor je rug, schouders en armen. Daarnaast is het ook goed voor je buikspieren en benen. Eigenlijk voor je hele lichaam dus.
Er zijn 35 watersportverenigingen die aangesloten zijn bij het CWO waar je kan leren windsurfen. Op de site van het Watersportverbond kun je deze vaarscholen en verenigingen terugvinden. Heb je een windsurfplank en wil je geen geld uitgeven aan lessen? Dan kun je het jezelf natuurlijk ook aanleren.