Hoe lang leven meelmotten? De hele levenscyclus van de meelmot beloopt zo'n 4 maanden bij gunstige omstandigheden: een temperatuur van 20 graden of hoger en genoeg voedsel. Het vervelende aan het bestrijden van meelmotten is dat larven en poppen maandenlang kunnen overleven zonder voedsel.
Het popstadium duurt 2-6 weken. De volwassen bruine huismotten leven ca. 2 weken en vliegen van juni tot augustus, al kunnen ze in verwarmde ruimten het hele jaar worden waargenomen.
Meelmotten durven bijvoorbeeld te smullen van de droge voeding in je voorraadkast: bloem, havermout, chocolade, gedroogd fruit, pasta … daar houden ze van en ze leggen er ook hun eitjes in. Hoewel je er niet ziek van zult worden, wil je ze liever niet in je keuken tegenkomen, toch?
In de meeste gevallen is de meelmot ongevaarlijk en mensen zullen bij het eten van besmet voedsel niet ziek worden. Wel kunnen de rupsen het voedsel met hun ontlasting en cocons bederven. Het gebeurt in sommige gevallen ook wel dat mensen allergisch reageren op het besmette voedsel.
Haal je kledingkasten leeg en was al het textiel op hoge temperaturen (50 of 60 graden). Door kleding heet te wassen, doodt je eitjes en mottenlarven. Hang het daarna niet meteen terug in de kast: zorg eerst dat de volwassen motten verdwijnen, anders leggen ze weer eitjes.
Was alle kleding – Om alle larven en motten die in uw huis blijven hangen te verwijderen, doet u al uw kleding door de was op hoog temperatuur, indien mogelijk op 60 graden. Deze hoge temperatuur zullen alle motten en larven doden. Bevriezen van de besmette stof – Sommige stoffen kunnen gewoon niet worden gewassen.
Is de meelmot eenmaal binnen en is het een wijfje, dan gaat ze op zoek naar een plek om haar eitjes te leggen. Het helpt als de keukenkastjes en kelderkast goed gesloten zijn en dat er ook geen open verpakkingen met voedingswaren in liggen.
Je ziet kleine witte wormpjes met een zwarte kop. Larven klimmen soms langs muren, en houden zich graag op vlak onder het plafond. Rondvliegende motten die in een soort zigzag patroon rondfladderen. Kleine gaatjes in verpakkingen die je er zelf beslist niet in hebt gemaakt.
De voedselmotten zullen voornamelijk in de nacht rondvliegen door het hele huis op zoek naar een partner. De volwassen motten zullen slechts 2 weken leven maar in die tijd kunnen ze tot wel 300 stuks eitjes er keer leggen en daardoor zorgen voor grote overlast.
Motten houden niet van licht en worden niet graag gestoord. Leg een vel wit papier onderin je kast. Liggen er tunnelvormige spinsels en korrels op? Dan weet je dat mottenlarven zich in jouw textiel hebben genesteld.
Motten bijten, zoemen of steken niet. Toch kunnen ze erg vervelend zijn als je ze in huis hebt. Zo maken ze je kleding kapot of zitten aan je eten.
Grote motten komen vaak 'gewoon' binnen door openstaande deuren of ramen. Ze gaan op zoek naar een donker plekje waar ze ongestoord eitjes kunnen leggen. Dat is dan ook de reden dat je motten vaak vindt in (kleding)kasten of op zolder.
Het leven van motten begint bij de eitjes. Die worden door een vrouwtje in voedsel of kleding gelegd en komen na een week uit. De larven vreten vervolgens het materiaal aan: dat duurt ongeveer negen maanden tot soms zelfs een jaar, afhankelijk van de mottensoort.
De vrouwtjes mot legt haar 50 tot 100 eitjes in de naden van wollen kleding, tapijten, huiden en vogelnesten. De motten komen meestal in juni tevoorschijn. Bij temperaturen van rond de 20 °C kunnen zich 4 generaties in een jaar ontwikkelen.
Hoe ziet de meeltor eruit? Het zijn zwarte tot zwartbruine, langwerpige kevers die 13 tot 18 mm lang kunnen worden. Ze hebben breeduitstaande antennen en hebben lengtestrepen op hun dekschilden. De larven (meelwormen) zijn geelbruin en gering die 28 mm lang kunnen worden en ze hebben 3 paar goede ontwikkelde poten.
Als je bijvoorbeeld ieder maand nieuw meel koopt, en dus meel niet langer bewaard dan een maand, is de kans gering dat je ooit te maken krijgt met beestjes. Ze hebben gewoonweg niet de tijd om uit de eitjes te komen en groot te groeien of zich te vermenigvuldigen.
Een meelmot kan altijd komen binnen vliegen en bij jou een voedselbron vinden om eitjes af te leggen. In eerste instantie merk je dit niet omdat ze 's avonds en 's nachts vliegen.
Je kunt ze bestrijden met een spray of gewoon opzuigen met de stofzuiger. Gooi kokend water met wat bleek door de afvoerputjes. Wel is het van groot belang dat je erachter komt waar de motmuggen zich voortplanten, dus waar de broedplaats zit anders is het dweilen met de kraan open.
Zijn motten gevaarlijk? Volwassen motten doen niet of nauwelijks kwaad, maar het is niet raadzaam om ze in je huis te laten rondvliegen. Motten leggen namelijk eitjes in je huis, en zodra die uitkomen, komen er mottenlarfjes uit.
Motten leven het liefst op donkere, beschutte plekken waar ze niet gestoord worden. Daar kunnen ze veilig hun eitjes leggen en larven uit laten komen. De larven zijn de boosdoeners, dus geef motten geen kans om eitjes te leggen.
Met een lamp en een laken kun je makkelijk nachtvlinders lokken. Met een lamp en een laken kun je makkelijk nachtvlinders lokken. Dat nachtvlinders op licht afkomen is algemeen bekend.
Motten staan, net als vlinders, symbool voor transformatie. In tegenstelling tot vlinders, leggen ze meer de focus op de schaduwzijde, omdat motten 's nachts actief zijn. Schaduw staat daarbij niet in verband met slecht of duister.
Motten spelen een grote rol in het leven van andere dieren. “Ze vormen een belangrijke voedselbron voor vleermuizen, spinnen en vogels. Bijvoorbeeld de mezen in je tuin zouden verhongeren zonder nachtvlinderrupsen”, zegt Bart van Camp, mottenkenner én liefhebber.