Voor vegetariërs is melk (naast eieren) een belangrijke bron van vitamine B12, een vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Zonder zuivelgebruik wordt het voor een vegetariër erg moeilijk om via de voeding aan deze vitamine te komen.
Sojamelk, de klassieke melkvervanger
Van alle plantaardige melkvervangers lijkt sojamelk qua samenstelling het meest op koemelk. Het is dan ook het meest populaire plantaardige alternatief voor melk. Sojamelk scoort gemiddeld wat calorieën betreft en vormt een goede bron van eiwitten en calcium.
De definitie van 'vegetariër' verschilt van persoon tot persoon. Algemeen kun je stellen dat een vegetariër iemand is met een voedingspatroon waarin hij of zij de consumptie vermijdt van producten waarvoor direct dieren gedood zijn. De meeste vegetariërs eten dus geen vlees, vis of schaaldieren.
Melk is een dierlijk product verkregen door het melken van koeien waar niets aan wordt toegevoegd of uit wordt gehaald. Dit staat zelfs vastgelegd in de Nederlandse Warenwet. Melk mag dus niet gezoet zijn of aangelengd worden met water. Er mogen ook geen hulpstoffen zoals kleurstoffen of aroma's in zitten.
Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor vegetariërs, zoals vitamine B12, mineralen en eiwitten. Het Voedingscentrum beschouwt eieren daarom als een goede vegetarische keuze.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Honing is de zoete substantie die door honingbijen gemaakt wordt van de nectar van bloemen. Het is niet veganistisch, omdat het door dieren gemaakt wordt.
Melk is uniek omdat het een bijna complete natuurlijke voedingsbron is. Het bevat eiwitten, lipiden (vetten), koolhydraat (lactose, ook melksuiker genoemd), mineralen en vitaminen. De belangrijkste tekorten in melk zijn ijzer, koper en bepaalde vitaminen (C en D), die slechts in lage concentratie aanwezig zijn.
Plantaardige zuivel alternatieven zijn gemaakt van planten en is anders dan reguliere zuivel geen dierlijk product, oftewel afkomstig van de melk van veelal koeien. Plantaardige zuivel varianten zijn daarom een diervriendelijk alternatief, maar ook vooral een duurzame keuze en is het goed voor de eigen gezondheid.
Ze bevatten eiwit en zijn een bron van de vitamines B2, B12 en calcium. Het vet in melk bevat wel veel verzadigde vetten. Dit vergroot het risico op hart- en vaatziekten. Eet je magere en halfvolle melkproducten, dan krijg je niet te veel verzadigde vetten binnen.
Een vegetarische maaltijd is een maaltijd waar geen vlees of eiproducten in zijn verwerkt. Zalm is dus ook een vegetarisch product.
Per definitie eet een vegetariër geen producten van gedode dieren, dus geen vlees, geen vis, en ook geen producten zoals gelatine (van huid of beenderen) en kaas (met kalfsstremsel). Veel vegetariërs letten echter minder op vegetarische instinkers zoals gelatine en kaas.
Sommige mensen stoppen met het eten van rood vlees uit gezondheidsoverwegingen maar eten vaak wel nog vis. Anderen vinden het onrechtvaardig om dieren te doden en op te eten. Die groep noemen we vegetariërs. Zij eten wel zuivelproducten, maar geen vis of bestanddelen die afkomstig zijn van andere geslachte dieren.
Je kunt alleen dure etenswaren in een natuurwinkel kopen als je geen vlees eet Onzin. Je koopt weliswaar geen vlees of vis, maar verder alles wat je normaal ook zou kopen: brood, pasta, rijst, kaas, melk, yoghurt, boter, eieren, groenten, fruit, koekjes, dranken.
Dierlijke producten
Volgens de Europese rechter komt de benaming 'melk' uitsluitend toe aan melk van dierlijke oorsprong. Dat geldt ook voor room, slagroom, boter, kaas en yoghurt.
Gelukkig kunnen we prima zonder zuivel leven. Er zijn prima plantaardige alternatieven voor melk. Echter zijn alleen producten op basis van soja en lupine eiwitrijk. Producten als amandeldrink, rijstdrink, kokosyoghurt, enzovoorts bevatten nauwelijks eiwit.
Kwark daarentegen is een hele verse kaas, die gemaakt is van gestremde melk. Hierbij wordt stremsel gebruikt. In sommige gevallen is dit dierlijk stremsel, dan is kwark dus niet vegetarisch. Yoghurt is wel altijd vegetarisch.
Hiertoe streven zij ernaar om in het geheel af te zien van het gebruik van dieren en producten van dierlijke herkomst. Een veganist eet daarom vlees noch vis, maar ook geen zuivelproducten, eieren, honing en andere producten van dierlijke oorsprong of met dierlijke ingrediënten.
Provamel Skyr style is een plantaardig alternatief voor (Griekse) yoghurt en kwark met een stevige, gladde textuur en een natuurlijk frisse smaak. Boordevol plantaardige proteïne, geen kleurstoffen en geen toegevoegde suikers. 900 jaar geleden is Skyr door de vikingen van Noorwegen naar IJsland gebracht.
Melk en melkproducten zijn ook een makkelijke en belangrijke bron van calcium. Meer dan de helft van de Belgen neemt minder calcium in via de voeding dan wordt aanbevolen. Volgens de Hoge Gezondheidsraad gebruiken we best 250 tot 500 ml melk en melkproducten (bv. yoghurt of kaas) per dag.
Het drinken van verse melk, zonder ziek te worden, dateert van ongeveer 7500 jaar geleden. En de benodigde tolerantie tegen de melksuiker lactose ontstond niet in noordelijke streken, maar ergens tussen de Balkan en Centraal-Europa.
Nee, strikt genomen niet. Wat je wél nodig hebt zijn eiwitten, vetten, vitamines, mineralen….. En in melkproducten zitten deze voedingsstoffen in ruime mate.
Veganistisch? Op dit moment hebben we nog geen informatie van fabrikanten dat hun sigaretten geschikt voor veganisten zijn. Van sigaretten die naast tabak en water extra additieven bevatten moet de fabrikant bevestigen dat daar geen dierlijke stoffen tussen zitten.
Rijst als basis voor je vegan maaltijd
Vragen die je jezelf geregeld kunt stellen. Wat ons betreft is rijst een steady basis voor je veganistische levensstijl omdat de graansoort een vol gevoel geeft en veel voedingsstoffen bevat. Veel mensen denken dat rijst ongezond is omdat er veel koolhydraten in zitten.
Kauwgom. Kauwgom is redelijk vaak veganistisch, maar er wordt ook geregeld gelatine of stearinezuur aan toegevoegd. Deze producten zijn van dierlijke oorsprong, simpelweg omdat dat goedkoop is. Probleem is dat het gebruik van gelatine in de kauwgom niet altijd duidelijk vermeld wordt in de lijst met ingrediënten.