Bij het slapen kunt u een extra kussen onder uw hoofd leggen. Dit zorgt ervoor dat de druk op het trommelvlies afneemt, waardoor u misschien een betere nachtrust krijgt. Stop geen watten in uw oor als er vocht uit uw oor komt. Dit verstopt de gehoorgang en zorgt ervoor dat de bacteriën beter kunnen groeien.
Geef paracetamol (volgens bijsluiter) tegen de pijn. Laat eventueel het pijnlijke oor op een warm kussen liggen, dat kan de pijn wat verzachten. Neem contact op met de huisarts als de oorpijn langer dan drie dagen aanhoudt.
Bij oorpijn helpt paracetamol doorgaans goed. Indien de pijn niet over gaat kunt u tevens een ontstekingsremmende pijnstiller gebruiken, zoals ibuprofen of diclofenac. Soms kunnen ook pijnstillende oordruppels voorgeschreven worden.
Acute gehoorgangontsteking
In de acute vorm zal de patiënt veelal klagen over jeuk en pijn. De pijn kan dusdanig hevig zijn, dat de patiënt hierdoor niet kan slapen. Ook zijn er vaak klachten van een vol gevoel in het oor en een iets verminderd gehoor.
Tip van de kinderarts: 'Bij oorontsteking kan het helpen om je kind meer rechtop te laten slapen.Doe het hoofdeinde van het bedje iets omhoog. Vaak heeft een kind dan wat minder pijn en slaapt het rustiger. '
Ga niet in je oor wroeten met een wattenstaafje, haarspeld of iets dergelijks. Dit kan irritatie veroorzaken en de ontsteking verergeren. Voor de bestrijding van een oorontsteking met een trommelvlies dat nog intact is (dus niet bij een loopoor) kunnen oordruppels worden gebruikt.
Als het kind een loopoor krijgt, is het belangrijk om een goede hygiëne in acht te nemen. Regelmatig schoonmaken van de oorschelp met een wattenbolletje (nooit met wattenstokjes in het oor gaan), daarna goed de handen wassen.
Een kussenduivel (chondrodermatitis nodularis helices) is een pijnlijke ontsteking aan de oorschelp. Het ziet er uit als een rode, vaak iets zwerende, kleine zwelling op de rand van de oorschelp: vaak zijn er ook kleine korstjes en schilfering aanwezig.
Oorpijn kan veroorzaakt worden door een oorontsteking. Bij kinderen gaat het dan vaak om middenoorontsteking, terwijl volwassenen vaker last hebben van een gehoorgangontsteking. Deze buitenoorontsteking komt vaak voor aan de buitenzijde van het trommelvlies.
Oorontsteking baby behandelen
Vaak gaat een oorontsteking weer vanzelf over binnen een paar dagen, waardoor een behandeling meestal niet nodig is. Wel kan je kindje pijn ervaren van de oorontsteking. Je kunt dus wel de pijnklachten behandelen. Meestal kan dit prima met een zetpil.
Oorpijn kan verschillende oorzaken hebben. De meest voorkomende oorzaak van oorpijn is een ontsteking van de gehoorgang, of een ontsteking van het middenoor. Soms kan oorpijn ontstaan door een aandoening buiten uw oor. Bijvoorbeeld door een aandoening in uw mond (kaak, tong, gebit) of aan uw amandelen.
Een acute middenoorontsteking gaat meestal vanzelf over binnen de 2 à 3 dagen. Tenzij men tot een risicogroep behoort met verminderde weerstand, kan men afwachten en de pijn verlichten met pijnstillers zoals paracetamol of ibuprofen.
Virussen, bacteriën en vocht van de ontsteking zitten dan gevangen in het middenoor. Dit geeft druk op het trommelvlies en dat doet pijn.
Plat neerliggen verergert meestal de pijn. Vraag om niet in de oren te wrijven. Laat hem of haar iets warms tegen het oor houden om de pijn te verzachten, zoals een warmwaterkruik, een verwarmingszakje met gel of een kersenpitkussen. Wees voorzichtig om een brandwonde te vermijden.
Stop met het gebruiken van irriterende middelen, zoals oordruppels, die in uw oor komen en veroorzaken dat uw oor ontsteekt. Neem een pijnstiller als dat nodig is. Als een pijnstiller zoals paracetamol niet voldoende werkt, kunt u een ontstekingsremmende pijnstiller proberen. Dit kan ibuprofen of diclofenac zijn.
Douchen mag wel omdat daarbij de kans dat er water in het middenoor komt zeer gering is. Vermijd daarbij wel dat er zeepwater in het oor komt. Om zowel een luchtweginfectie als een middenoorontsteking te voorkomen, is het verstandig om niet in de omgeving van een kind te roken.
De ergste klachten van een middenoor-ontsteking zijn meestal binnen 2 tot 3 dagen over. Daarna geneest alles vanzelf. Kinderen jonger dan 2 jaar kunnen ruim 1 week klachten houden. Een loopoor geneest ook vanzelf.
De ergste pijn verdwijnt vaak binnen enkele dagen. In het geval van een gehoorgangontsteking (vaak bij volwassenen), kan oorpijn tot 3 weken duren. Wanneer je oorpijn ervaart door een verandering van luchtdruk, zoals tijdens het vliegen of duiken, is oorpijn vaak binnen een dag over.
Oorpijn kan zich ook zonder een ontsteking van het middenoor of de gehoorgang voordoen. De oorzaak van deze pijn kan echter ook in het aangrenzende kaakgewricht liggen. Door gemeenschappelijke zenuwen kan een kaakgewrichtspijn als oorpijn worden waargenomen.
Oorpijn komt vooral voor bij kinderen, maar ook bij volwassenen. Oorzaken van oorpijn zijn verkoudheid, oorontsteking of middenoorontsteking. In sommige gevallen ontstaat oorpijn door een doortrekkende pijn vanuit een andere plek in je hoofd, keel of nek.
De voornaamste klachten zijn oorpijn en jeuk. Er kan etterig vocht uit het oor lopen. De uitwendige gehoorgang kan ook rood en gezwollen zijn, en soms bedekt met schilfertjes. Af en toe wordt aan de buitenrand een klein abces opgemerkt.
Klachten bij gehoorgangontsteking
Wanneer het oor wordt geïnspecteerd door de arts is te zien dat de huid in de gehoorgang rood en gezwollen is, waardoor de gehoorgang ook vernauwd is. Ook de oorschelp kan rood zijn. In de gehoorgang worden vaak korstjes gezien en er kan pus in het oor zitten.
Patiënten met een chronische middenoorontsteking hebben meestal weinig pijn. Wel “voelen” zij hun oor en vaak komt er van tijd tot tijd vocht uit het middenoor door een gat in het trommelvlies (loopoor). Dit vocht heeft meestal een vieze, weeë geur.
De pus ziet eruit als snot en is lichtgeel of groen, vrij dun en het stinkt vaak. Het is anders dan oorsmeer.
Als er vocht achter het trommelvlies zit, wordt het gehoor aan dat oor een stuk minder. Behandeling bestaat in eerste instantie uit een afslinkende of ontstekingsremmende neusspray. Bij onvoldoende effect van medicijnen kan de KNO-arts voorstellen om een trommelvliesbuisje te plaatsen.