Er zijn alternatieve middelen zoals haarconditioner, douchegel en gewoon water waarmee je je net zo goed kunt scheren als met scheerschuim. Het belangrijkste bij het scheren is om na afloop je huid altijd te hydrateren om zo een geïrriteerde en droge huid te voorkomen.
Olijfolie of babyolie
Eigenlijk zijn alle soorten olie goed te gebruiken als scheermiddel. Olie hydrateert en maakt je huid superglad. Omdat olijfolie een natuurlijk product is, zal het ook niet zorgen voor een geïrriteerde of droge huid – tenzij je er heel toevallig allergisch voor bent, natuurlijk.
Geen scheerschuim gebruiken.
Hoeveel haast je ook hebt, gebruik een scheergel of creme om je huid en haartjes zacht te maken. Scheren zonder scheerschuim, of met gewone zeep, vergroot de kans op huidbeschadiging.
Je kunt dit gebied ook scheren zonder zeep, maar dat kan voor wat irritatie zorgen. Spoel het geschoren gebied schoon met veel water zonder zeep. Smeer de schaamstreek na het scheren even in met wat lotion, zodat het niet gaat jeuken. Alcoholhoudende aftershaves zijn absoluut af te raden.
Douchegel, afwasmiddel, shampoo of conditioner; het zijn alle vier prima vervangers voor je oude vertrouwde scheerschuim. Het schuim doet niet onder voor dat van scheerschuim. Let bij afwasmiddel wel op dat je huid kan uitdrogen. Dit gebruik je dus alleen in uiterste nood.
Scheerschuim maken met scheerzeep
Meestal gaat de scheerzeep na 20-30 seconden en schuim produceren. Het kan nog wel eens helpen om vooraf het scheren de harde scheerzeep even natmaken met een klein beetje water. Hierdoor gaat de zeep al licht oplossen.
Scheren, het is en blijft een tijdrovende taak. Geen wonder dat velen – om tijd te besparen – weleens shampoo, conditioner of douchegel gebruiken in plaats van scheerschuim. Maar dit blijkt dus een echte no-go te zijn.
Doe het als je huid nog niet helemaal opgedroogd is, zodat je het water als het ware 'vangt' in de huid. En vermijd sowieso zoveel mogelijk contact met zeep. De meeste (vaak geparfumeerde) zepen drogen enkel je huid uit.”
Er zijn alternatieve middelen zoals haarconditioner, douchegel en gewoon water waarmee je je net zo goed kunt scheren als met scheerschuim. Het belangrijkste bij het scheren is om na afloop je huid altijd te hydrateren om zo een geïrriteerde en droge huid te voorkomen.
U kunt naar babyolie grijpen als uw gebruikelijke scheerproducten bijna op zijn. Veel babyoliën zijn voornamelijk gemaakt van minerale olie en kunnen je huid bevochtigen. Het scheren met babyolie kan een goede vervanging zijn voor scheerschuim, omdat het je huid glad en zacht kan maken voor het scheren.
Gebruik extra vierge olijfolie om te scheren, niet de lichte of pure, want extra vierge olijfolie is de natuurlijke ertussenin. Extra vierge olijfolie is de beste kwaliteit olie tussen lichte en pure olijfolie, en heeft geen slechte invloed op je huid, dus gebruik extra vierge olijfolie om te scheren.
Nat scheren is ideaal voor een glad resultaat en wanneer je genoeg tijd hebt voor scheren. Wanneer je huid wat gevoeliger is voor roodheid en puistjes, dan is nat scheren beter. Als je van comfortabel scheren houdt en wel tegen wat stoppeltjes kunt, dan is droog scheren de juiste keuze.
Door eerst je oksels te scrubben verwijder je dode huidcellen. Hierdoor kun je met je scheermes dichter op de huid scheren, en geniet je langer van een zijdezacht resultaat. Maar let op: gebruik niet een te grove scrub. De grove korrels kunnen de huid flink beschadigen en zorgen voor irritatie.
In geval van een gevoelige of droge huid is het verstandig om na het natscheren een verzorgend, kalmerend, alcoholvrije en neutraal (ongeparfumeerd) product te gebruiken, zoals een after shave balm. Na het scheren staan de huidporiën open. After shave met alcohol sluit de poriën en ontsmet de huid.
Aloë vera na het scheren
Heb je jouw benen, bikinilijn, oksels en gelaat geschoren? Spoel deze dan af met koel water en dep deze droog met een zachte en schone handdoek. Je huid is na het ontharen immers zeer gevoelig, waardoor je door foute handelingen achteraf, nog altijd irritaties na het scheren kan veroorzaken.
Het scheren met conditioner werkt precies hetzelfde als met scheerschuim. Laat de conditioner wel even intrekken, zodat de verzorgende ingrediënten ook echt de tijd krijgen om de haartjes zacht te maken. Deze hack is natuurlijk ook ideaal voor op vakantie.
Hoe minder kracht je nodig hebt voor elk haartje, hoe comfortabeler je scheerbeurt. Smeren. Scheerzeep creëert een dunne beschermingslaag tussen het mesje en de huid, waardoor er minder wrijving is en de kans op roodheid, scheeruitslag en irritatie gereduceerd wordt - met minder wondjes en sneetjes als resultaat.
Het is algemeen bekend dat scheerschuim relatief goedkoop is en verhoudingsgewijs toch een goede bescherming levert. Het is echter zo dat scheergel de huid/haren veel beter beschermd. Scheergel is in feite het scheerproduct met de meeste bescherming voor de huid en haren.
Om ervoor te zorgen dat je geen irritaties krijgt na het oksels scheren, is het belangrijk dat je altijd scheerschuim of een scheerolie gebruikt. Wanneer je een mesje op je huid zet zonder een schuim te gebruiken is je huid nog erg droog, wat irritaties en wondjes kan veroorzaken.
Voordat je je scheermes pakt is het slim om eerst je huid te scrubben. Door eerst je benen te scrubben verwijder je namelijk alle dode huidcellen. Hierdoor kun je met je scheermes dichter op de huid scheren en geniet je langer van een zijdezacht resultaat.
Zo'n 25 procent van de mannen doet alle schaamhaar weg, 20 procent doet aan wildgroei en 55 procent werkt het bij. Bij de vrouwen doet 50 procent alles weg, 11 procent doet aan wildgroei en 39 procent werkt het bij. Maar liefst 96 procent van de vrouwen scheert of epileert haar okselhaar.