Bij hardlopen in de winter draag je een gevoerd hardloopshirt van bijvoorbeeld fleece of geruld, brushed jersey materiaal. Bescherm jezelf met een jas tegen de weersinvloeden als je gaat hardlopen in de winter. Regen, wind, sneeuw of hagel worden door het dragen van de juiste hardloopjas tegengehouden.
– 5 tot 10 graden: een korte of mouwloze thermo met een longsleeve eroverheen, drie kwart of lange broek. Een dunne bodywarmer kan ook uitkomst bieden bij koude wind. – Onder de vijf graden: dubbele laag, twee longsleeves, of een dikke longsleeve met bodywarmer, lange broek.
De kleur onderbroek is ook belangrijk onder je sportlegging of hardloopbroek, vooral bij hardloopbroeken of sport leggings die dunner of van een lichtere kleur zijn. Het beste is om een kleur onderbroek te dragen die dicht bij je eigen huidskleur ligt.
Waarom is hardlopen in de winter moeilijker? Hoe kouder het buiten is, hoe harder je lichaam moet werken om je vitale organen warm te houden en te beschermen. Zuurstof en bloed worden weggeleid van de ledematen en je bloedvaten vernauwen zich om je lichaamstemperatuur op peil te houden.
Goed voor het immuunsysteem
Wie 's winters gaat joggen, versterkt zijn weerstand. Dit zegt Runner's World: 'Gematigde, sportieve inspanningen van een half tot ruim een uur kunnen een positieve bijdrage leveren aan je vermogen om ziektes te voorkomen'.
Lopen in de koude versterkt je immuunsysteem: het is een fabel dat je van lopen in de koude vatbaarder bent voor ziektekiemen. Integendeel, sporten bij koud weer zorgt net voor een sterkere weerstand, omdat het immuunsysteem harder moet werken.
10 - 15 graden: korte of driekwart broek of tight, T-shirt met korte of lange mouw. 0 - 10 graden: lange tight, shirt met lange mouwen en een jack. Onder 0: Gevoerde lange tight, thermoshirt, jack, handschoenen en een muts, hoofdband of buff voor over je oren.
15 - 20 graden
Boven de 15 graden volstaan een korte broek en t-shirt met korte mouwen vaak wel.
Waarom een binnenbroek in een sportbroek? Een binnenbroek biedt extra comfort, ondersteuning en bescherming tijdens intensieve bewegingen. Het voorkomt wrijving tussen de benen en minimaliseert het risico op schuren of irritaties.
Ga hardlopen als de buitentemperatuur nog onder de 25 graden celcius is. Je moet namelijk altijd 10 graden optellen bij de buitentemperatuur om tot de gevoelstemperatuur te komen bij hardlopen. Bedenk dat je dan dus in 35 graden hitte gaat lopen te rennen ;).
Kouder dan 0 °C: Zorg voor winter hardloopkleding! Draag een ondershirt, hardloopshirt met lange mouwen, hardloopjack, lange hardloopbroek en eventueel hardloophandschoenen, hardloopmuts of nekwarmer.
Hardlopen in de kou
Je eerste laag bestaat uit functioneel onderkleding, daarover draag je een longsleeve en tight en als het waait en/of regent trek je nog een ademend hardloopjack of -vest aan. Vriest het dat het kraakt? Dan kun je een extra longsleeve aantrekken en een dikke wintertight.
Lopen kan goed in de kou, zelfs als het een beetje vriest en niet te hard waait kan er comfortabel gelopen worden. Het is wel verplicht om bij buitentemperaturen lager dan 5 graden Celsius met haarband of muts te lopen en met handschoenen of wanten. Vooral de uiteinden van het lichaam zijn gevoelig voor kou.
Een à twee loopsessies per week, of vijf à tien kilometer, is dus al goed voor je gezondheid. Iets minder nieuws: als je echt gewicht wil verliezen, is dit niet voldoende. Hoe meer kilometer je aflegt, hoe meer calorieën je immers mag eten.
Kasjmierwol, wol(mix), fleece, thermische materialen, velours en chenille zijn warme stoffen waarmee jij het in de winter niet koud krijgt. Een lekkere warme trui van wol of kasjmier is altijd goed voor de winter, zowel voor mannen als vrouwen.
Tussen de 15 en 20 graden kan je ervoor kiezen om in plaats van een jas een dun vest te dragen. Vanaf de 20 graden kan jij prima een korte broek aan. Al willen we daarbij wel zeggen: verlies de gevoelstemperatuur niet uit het oog. Des te harder het waait, des te kouder het aanvoelt.
En er schijnt misschien zo'n mooi waterig, winterzonnetje, dan kun je prima in een korte broek lopen. Dat lees je goed. De warmte die je genereert met hardlopen en die als een kacheltje je spieren verwarmt, biedt dan heus voldoende bescherming tegen de kou van buiten.
Welk materiaal voor hardloop handschoenen
Hardloop handschoenen zijn bij voorkeur gemaakt van goed ademend materiaal dat het transpiratievocht goed afvoert. Natte handen koelen immers snel af en dat wil je juist voorkomen door het dragen van handschoenen tijdens je hardloopsessie.
Kies daarom de juiste tight/short om schuurplekken te voorkomen, een shirt (en voor de dames een sportbeha) waarin je lekker vrij kunt bewegen en ondergoed dat goed op z'n plek blijft zitten. Om in de winter ook warm te blijven tijdens het lopen kun je thermokleding en een hardloopjack dragen.
Wat betreft hardloopkleding kun je het beste kiezen voor moderne synthetische stoffen, die niet alleen lekker licht van gewicht zijn, maar ook het vocht goed afvoeren naar de volgende laag kleding. Zo houd je je huid droog en koel je minder snel af door de koude wind.
Koud weer is geen reden om niet te gaan trainen. Sterker nog, buiten sporten in de vrieskou is zelfs heel gezond!
Tolerantie tegen kou kun je niet trainen; wel went het na verloop van tijd om in de kou te trainen en, belangrijker nog: je leert ermee om te gaan. Want trainen in de kou vraagt om een aantal aanpassingen in kleding, trainingsvorm en voedsel.
Zijn koude voeten gezond? Het hebben van koude voeten hoeft niet perse te duiden op een slechte gezondheid, maar dat kan wel. Als je vaak last hebt van koude voeten, zonder dat het bijvoorbeeld buiten koud is, kan het te maken met een verslechterde doorbloeding.
Hardlopen kan zeker goed helpen tegen buikvet.Mits je het op de goede manier doet. Ga voor intervaltrainingen en loop niet te hard. Loop op ongeveer 60% van je maximale hartslag om in de goede verbrandingszone te zitten.