De eerste doorkomende tandjes kun je herkennen aan het rode en opgezwollen tandvlees van je baby. Met je vinger kun je een hard puntje voelen. Soms zie je ook een wit puntje dat kan duiden op een doorkomend tandje. In sommige gevallen is dit witte puntje echter gewoon een talgkliertje dat in het tandvlees zit.
Je weet dat je baby er last van heeft als hij symptomen laat zien die veelvoorkomend zijn bij pijn door doorkomende tandjes. Zoals rood en dik tandvlees, zichtbaar niet z´n hum zijn, meer huilen, rode wangetjes, trekken aan de oortjes, meer kwijlen en veel willen bijten of kauwen op harde dingen.
Normaal gesproken komen alle tanden en kiezen van het melkgebit binnen drie jaar door. Hoe lang je baby last heeft van het tandjes krijgen, is niet te zeggen. Soms duurt het maar een paar dagen, soms veel langer.
Het doorkomen van tandjes kan flink pijn doen. Het tandvlees wordt rood en tot de tand er daadwerkelijk doorheen piept, kan je baby last krijgen van koorts, huilerigheid, knalrode wangetjes, luieruitslag en diarree.
De meest voorkomende symptomen van tandjes krijgen. Naarmate je baby groeit en ontwikkelt tijdens die eerste maanden, kan je zijn eerste tandjes na 4 tot 7 maanden verwachten. De eerste symptomen zullen slechts een paar dagen voordat zijn tandjes doorkomen optreden.
Dat masserende kauwen op de vingertjes verzacht de pijn aan het tandvlees. De handjes van je baby bevatten van nature heel wat bacteriën. En die kunnen ervoor zorgen dat je baby dunne en zuur ruikende ontlasting in de luier heeft.
Tussen de 7 en 13 maanden leren de meeste baby's om zelfstandig te kunnen zitten. De rug- en nekspieren zijn dan sterk genoeg om zijn lijfje omhoog te houden. Je baby kan zich op dat moment vanaf de buikhouding opdrukken tot zit.
Geef je baby bij hevige pijn of koorts paracetamol voor kinderen (15 mg/kg, vier keer per dag met tussenpozen van vier uur).
Dan kun je je baby gerust laten kauwen op een stuk brood of een droge koek. Masseer het tandvlees zachtjes met je vinger of met de bolle kant van een gekoeld theelepeltje. Baby's die pijn hebben door doorkomende tandjes krijgen van de huisarts weleens een pijnverzachtende gel of druppeltjes voorgeschreven.
In Nederland is lidocaïne orale gel verkrijgbaar als OTC-product (Dentinox, concentratie 0,38%). Dit middel kan volgens het CBG in de voorgeschreven – lage – dosering veilig worden gebruikt bij doorbrekende tanden en kiezen (viermaal daags twee tot drie druppels aanbrengen met een wattip).
Het is mogelijk dat het eerste tandje van kindje doorkomt tussen de 4 en 7 maanden, maar dit kan ook tussen de 12 en 14 maanden zijn. Wanneer het zover is, zal het waarschijnlijk een ondertandje zijn, gekend als een centrale snijtand, dat door het tandvlees komt. De symptomen kunnen echter al starten vanaf 3 maanden.
Dat de ontlasting bij baby's verandert tijdens het doorkomen van tanden of kiezen is nooit wetenschappelijk bewezen. Toch constateren veel ouders dat hun baby tijdens het doorkomen van tanden en kiezen een andere ontlasting heeft. Ze poepen vaker, hebben diarree of de ontlasting lijkt anders van geur en kleur.
Gemiddeld genomen verschijnt het eerste tandje als je baby rond de 5 tot 8 maanden is. Meestal komen de tanden en kiezen wel in een vaste volgorde bij baby's door. In de regel komen als eerste de snijtanden door, gevolgd door de kiezen en hoektanden.
Maar ook hier zijn uitzonderingen: sommige baby's krijgen na 3 maanden al hun eerste tandje, andere baby's pas na een jaar. De ontwikkeling en groei van je kindje staat helemaal los van het krijgen van tandjes. En meestal krijgen meisjes hun tandjes eerder dan jongetjes.
De meeste baby's gebruiken 'mama' of 'dada' als naam voor hun ouder rond de leeftijd van 7 tot 12 maanden. De eerste woordjes (anders dan 'mama' of 'dada') zeggen veel baby's rond 19 maanden. Tegen de tijd dat je kind 2 jaar is, zegt hij zinnen van 2 tot 4 woorden.
Als je kind erg veel last heeft van de doorkomende tandjes, mag je best een paracetamol zetpil geven die bij zijn leeftijd past. Paracetamol is een pijnstiller die pijnstillend en koortsverlagend werkt.
Het kind niet laten eten of drinken gedurende de eerste 45 minuten na gebruik van dit middel. Sorbitol (E420) Dit geneesmiddel bevat sorbitol. Patiënten met zeldzame erfelijke aandoeningen als fructose- intolerantie dienen dit geneesmiddel niet te gebruiken.
Het is gebruikelijk om baby's vanaf 3 maanden paracetamol in de vorm van een zetpil te geven. De dosering is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Over het algemeen geldt de formule: 10-15 mg per kilogram lichaamsgewicht. Na het toedienen van paracetamol mag je baby pas na zes uur een volgende dosering.
Chamodent tandgel is speciaal ontwikkeld voor de verzorging en verzachting van het tandvlees bij doorkomende tandjes. De eerste tandjes komen meestal door in de eerste 6 maanden. Na ongeveer 2,5 jaar zijn alle 20 melktanden en -kiezen doorgekomen.
Hoe gebruikt u dit middel? Hoogstens 4 maal per dag steeds 2 à 3 druppels met bijvoorbeeld een wat-tip aanbrengen op de pijnlijke plaatsen van het tandvlees.
Gebruik Dentinox druppels
Breng 2 à 3 druppels Dentinox met een wattenstaafje op het tandvlees waar de tandjes doorkomen. Geef je baby de eerste 45 minuten na het opbrengen van het geneesmiddel geen eten of drinken, dit zorgt er namelijk voor dat de druppels wegspoelen.
De meeste baby's beginnen trouwens pas met kruipen als ze zelfstandig kunnen zitten. Vanaf dat moment zijn de spieren sterk genoeg om voldoende rompbalans op te bouwen en dus om te kruipen. Toch kan niet iedere baby zitten voor hij kan kruipen.
Naar achteren tijgeren op de buik: dit leren baby's gemiddeld tussen de 7 en 8 maanden. Naar voren tijgeren op de buik:baby's leren gemiddeld tussen de 8 en 9,5 maanden om naar voren te tijgeren op hun buik door zich met de armen voort te trekken en met de benen af te zetten.
Het duurt ongeveer 4 maanden vanaf het moment dat je kind gaat staan en langs de rand gaat lopen, tot het moment dat je kind losloopt. Maar het kan ook langer duren. De meeste kinderen kunnen rond 18 maanden loslopen.