Langdurige verkoudheidsklachten worden vaak veroorzaakt door beschadigingen aan het neusslijmvlies of de luchtwegen, bijvoorbeeld door roken. Chronische verkoudheid wordt behandeld door de klachten bestrijden of door onderliggende oorzaak aan te pakken.
Een normale verkoudheid duurt meestal niet langer dan een week. Als de verschijnselen na tien dagen nog niet verdwenen zijn, is er iets anders aan de hand. Bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie. Soms zijn ook de stembanden ontstoken waardoor je een hese stem kunt hebben.
Bij een persoon met een goede weerstand duurt een verkoudheid vaak een week. Mensen met een zwakkere gezondheid zijn vaak na zo'n twee weken genezen. Als de verkoudheid langer dan 15 dagen duurt, raadpleeg je best een arts.
Kinderen krijgen bij verkoudheid soms koorts, volwassenen bijna nooit. Verkoudheid wordt veroorzaakt door bepaalde virussen zoals het rhinovirus, het coronavirus of het respiratoir syncytieel virus (RS-virus). Na 1 tot 3 weken gaat een verkoudheid meestal vanzelf over.
Wanneer u langdurig last heeft van een verstopte neus, loopneus, niezen of jeuk in de neus, spreken we van chronische neusklachten. De oorzaak hiervan kan zijn een scheefstand van de neus, een allergie of een chronische ontsteking al dan niet met poliepvorming.
Wanneer je er veel last van hebt, kun je ervoor kiezen om langs de huisarts te gaan. Aanhoudende verkoudheid is ongevaarlijk, maar kan jaren aanhouden. Wanneer je er veel last van hebt, kun je ervoor kiezen om langs de huisarts te gaan.
Neusspray; een neusspray kan helpen om weer vrij te ademen en het snot op te ruimen. Gebruik een neusspray met xylometazoline nooit te lang! Maximaal een week om de symptomen van een verkoudheid te verzachten. Blijven de neusklachten daarna nog dan is het verstandig om contact met de huisarts op te nemen.
Neusdruppels of neusspray met xylometazoline, oxymetazoline of tramazoline. Hierdoor slinken de slijmvliezen in uw neus, zodat u weer goed door uw neus kunt ademen. De werking van de neusdruppels of neusspray begint binnen enkele minuten en houdt 6 tot 8 uur aan.
In fase 4 breidt de infectie uit naar je keelholte, wat resulteert in keelpijn en hoesten. In sommige gevallen raken ook je stembanden ontstoken, waardoor je hees wordt. Een enkele keer doen ook je lagere luchtwegen (luchtpijp, longen) mee en dan kun je ook last krijgen van benauwdheid.
Het kan per persoon verschillen hoe lang het duurt voordat je hersteld bent. Sommige mensen ervaren alleen verkoudheidsklachten en herstellen binnen enkele dagen, maar er zijn ook gevallen bekend van mensen die langdurig (vele weken) klachten blijven houden.
De onderste neusschelpen filteren, bevochtigen en verwarmen de geïnhaleerde lucht. Tijdens het liggen stroomt er meer bloed naar het hoofd en neemt de doorbloeding van de neusschelpen toe.De doorgang kan hierdoor geblokkeerd raken.
Volwassenen worden twee tot vijf keer per jaar verkouden, kinderen vaker. Wanneer iemand een aantal keren achter elkaar verkouden raakt, gaat het elke keer om een ander type virus, meldt de KNO-vereniging.
Bij snuiten bouw je kortdurend druk op in de neus, waardoor het slijm inclusief virus en bacteriën in de neusbijholtes terecht kan komen. Dit zorgt voor ontstekingen. Als je snuit, druk dan een neusgat dicht en snuit vooral niet te hard.
Het nut van je ziek voelen
De reactie van je lichaam bevordert herstel en voorkomt besmetting van anderen. De verhoogde gevoeligheid voor pijn, vermoeidheid en lusteloosheid zorgen ervoor dat je rust neemt. Door energie te besparen, kan je lichaam zich volledig richten op het bestrijden van de infectie.
Als je net verkouden bent, is het snot meestal waterig en doorzichtig. Maar na verloop van tijd kan het zijn dat het snot geel wordt, of soms zelfs groen. De gele kleur van snot laat zien dat je lichaam tegen de infectie aan het vechten is.Groen slijm kan duiden op een bacteriële infectie.
Er zijn meer dan 200 verschillende virustypen die verkoudheid kunnen veroorzaken. Dat is een reden waarom er geen vaccin tegen bestaat. Daarnaast is een verkoudheid een relatief milde aandoening die vanzelf weer overgaat.
paracetamol. Paracetamol werkt pijnstillend en koortsverlagend. Het is te gebruiken bij verschillende soorten pijn zoals, hoofdpijn, migraine, koorts, griep, verkoudheid, keelpijn, bijholteontsteking, middenoorontsteking, oorpijn door gehoorgangontsteking, artrose, spierpijn, gewrichtspijn en menstruatieklachten.
Paracetamol is het veiligste medicijn tegen pijn door verkoudheid. Het geeft geen maagklachten. Eventueel kunt u ibuprofen gebruiken, maar dit heeft meer bijwerkingen en werkt bij pijn door verkoudheid niet beter dan paracetamol. Ibuprofen vermindert pijn, zoals keelpijn en pijn door bijholteontsteking.
De pijnstiller paracetamol kan je ongemak wat verzachten, maar heeft geen effect op de duur van je verkoudheid.
Gember kan een positieve werking hebben bij een heleboel klachten. Om een klein rijtje te noemen: Het kan kalmerend zijn voor je maag en darmen, als je regelmatig hoofdpijn hebt kan gember klachten verminderen, het kan helpen bij griep en verkoudheid en menstruatieklachten.
Een verkoudheid duurt over het algemeen niet langer dan een week. Als de verschijnselen van verkoudheid niet na 10 dagen zijn verdwenen, is er iets anders aan de hand, bijvoorbeeld een kaakholteontsteking of een allergie.