De letters/ teksten zijn gemaakt om aan te brengen met de strijkbout (liefst met gladde zool) op 170 graden* (stoom uit!), pers met druk (gebruik hiervoor je lichaamsgewicht) 15-20 sec (doorzichtige hittebestendige folie of bakpapier aan de bovenkant en op een harde ondergrond).
Leg het T-shirt op de strijkplank en bepaal waar de opdruk moet komen. Leg het uitgeknipte ontwerp op deze plek en plaats een stuk bakpapier eroverheen. Lees nog even op de verpakking van het transferpapier hoe lang je met je strijkijzer over het papier moet gaan en strijk daarna met het strijkijzer over het ontwerp.
Applicaties (tegenwoordig ook patches genoemd) zijn geborduurde of voorbedrukte stukjes stof. De meeste zijn voorzien van een warme lijm laag (smeltlijm). Deze warme lijm laag is door middel van een strijkbout of een heatpress aan te brengen op de meeste soorten textiel, waaronder katoen en polyester.
Zet het strijkijzer in de hoogste stand (geen stoom) en laat dit circa 5 minuten opwarmen. Leg het label op de juiste plek en plaats hierover bakpapier of een (thee-)doek. Strijk op een harde ondergrond. Strijk over het label gedurende 50 tot 60 seconden terwijl je druk geeft met het strijkijzer (de lijm moetsmelten).
Stoffen worden het snelst kreukvrij, door in 1 richting te strijken en niet door heen en weer te gaan met het strijkijzer. Maak daarom lange, rechte streken, til het strijkijzer op en begin weer aan het begin. Door niet naar achteren te strijken, is er minder risico dat daarbij nieuwe kreukels ontstaan.
Leg je kledingstuk strak uit over de strijkplank. Zorg er voor dat de kleding kreukvrij is. Positioneer je strijkembleem op de plek waar deze moet komen. Leg vervolgens de oude, licht vochtige doek of bakpapier over het embleem.
Bij opstrijk patches, ook wel strijkpatches genoemd, strijk je de patch op je kleding. Door het lijmlaagje op de achterzijde van de patch te verwarmen door middel van een strijkijzer trekt de lijm in de stof en bevestig je de patch. Opnaai patches bevatten geen lijmlaag.
De kraag van het overhemd strijken
Een goede volgorde om aan te houden bij het strijken van het overhemd, is door te beginnen met de kraag. Vouw de kraag van het overhemd open en leg hem met de binnenkant boven, plat op de strijkplank. Strijk de uitgevouwen kraag van buiten naar binnen.
Wat heb je hiervoor nodig:
Sublimatie printer. Sublimatie inkt. Sublimatie papier.
Strijklabels zijn labels die je niet hoeft te stikken. Elk label bevat een kleefmiddel op de achterkant dat door hitte wordt geactiveerd. Met de kleefstof kan het strijklabel gemakkelijk op de meeste stoffen worden aangebracht. Je hebt enkel een strijkijzer nodig en je hoeft niet te naaien.
De vergoeding moet minstens 10% van het bruto uurloon bedragen. Stel dat je bruto uurloon dus €12,34 bedraagt (= minimum bruto uurloon voor een werknemer met minder dan 1 jaar anciënniteit), dan moet je daar bovenop een vergoeding van minstens €1,12 krijgen en dit dus voor elk uur dat je thuisstrijkt.
Strijk niet langer dan nodig is! Wanneer u de strijkkralen namelijk lang laat smelten kunt u de puntjes van de grondplaat ook mee laten smelten. Hierdoor kunt u het patroontje lastig van de grondplaat af te halen is en u de grondplaat niet meer kunt hergebruiken.
Om strijkkralen te strijken kun je het papier gebruiken dat in het pakket zit. Dit lijkt op bakpapier, maar is iets dunner. Heb je geen pakket gekocht, maar werk je met losse kralen, dan kun je ook gewoon bakpapier gebruiken. Dat is iets dikker dan het strijkpapier van HAMA, maar gaat wel langer mee.
Beste uit de Test: Philips GC4567/80 Azur
Dit ijzer is bijzonder degelijk en vooral lichte stoffen strijk je er mooi glad mee. De Azur gaat lang mee, hij scoort uitstekend op levensduur.
Na verloop van tijd kan er kalkaanslag in het waterreservoir van je strijkijzer ontstaan. Hierdoor kan het strijkijzer water gaan druppelen. Vul het reservoir tot het maximumniveau met kraanwater en schakel het strijkijzer in. Laat de stoomfunctie werken tot al het water is opgebruikt.
Steek je gekreukte kleding in de droger met wat drogerballen of ijsblokjes. IJsblokjes? Ja, ijsblokjes! Die zorgen ervoor dat er stoom ontstaat dankzij de hitte in de droger, wat weer zorgt dat je kreukels uit je kleding gaan.
De letters/ teksten zijn gemaakt om aan te brengen met de strijkbout (liefst met gladde zool) op 170 graden* (stoom uit!), pers met druk (gebruik hiervoor je lichaamsgewicht) 15-20 sec (doorzichtige hittebestendige folie of bakpapier aan de bovenkant en op een harde ondergrond).
Stap voor stap strijken
De beste manier om te strijken, zonder dat je alsnog kreukels krijgt, is beginnen bij de dikke en dubbele delen. Ga daarna verder met de mouwen. Als je deze normaal strijkt komt er aan de zijkant een vouw in. Wil je dit niet, dan kun je er een opgerolde handdoek in doen.
Stoffen met een synthetische vezel zoals lyocell, acryl, polyester of nylon kreuken bijna niet. Maar ook jeans kreukt bijna niet. Hang deze stoffen na het wassen op om te drogen en de meeste kledingstukken hebben zelfs geen strijkbeurt meer nodig. Extra tip: hang kleding op in de badkamer terwijl je gaat douchen.
Een goed begin is het halve werk
Wanneer u uw natte kleding uit de wasmachine haalt, is het belangrijk om uw kleding goed uit te schudden. Strijk uw kleding ook even glad met uw handen voor u het ophangt. Hierdoor komen er minder kreuken in uw was, waardoor u tijd kan besparen tijdens het strijken.