Wanneer je merkt dat je je zorgen aan het maken bent, zeg dan letterlijk en hardop “STOP” tegen jezelf. Zeg daarna hardop tegen jezelf “Op dit moment denk ik aan (de negatieve gedachte)…, maar eigenlijk wil ik aan iets anders denken, namelijk (de prettige gedachte)”.
Bouw overdag een aantal rustmomenten in, even een kwartiertje voor jezelf om wat te lezen. Probeer vroeg in de avond alles wat die dag gebeurd is in omgekeerde volgorde op te schrijven (het laatste dus eerst). Stop je malende gedachten met de veelgebruikte 'gedachten stop methode'.
WG2021 - 117 - Stop met jezelf gek maken en geniet!
38 gerelateerde vragen gevonden
Wat doet piekeren met je lichaam?
Te veel piekeren leidt tot stressklachten en dit heeft gevolgen voor je gezondheid en welzijn. Piekeren gaat vaak gepaard met slechter slapen, verminderde concentratie, vermoeidheid, een onrustig en opgejaagd gevoel.
Er zijn verschillende oorzaken waar je hoofd zo onrustig aanvoelt. Dit kan onder ander zijn door het werk, stress, prestatiedruk, teveel prikkels, slaapgebrek, angst of emotionele disbalans. Het is goed om deze klachten heel serieus te nemen om erger te voorkomen.
Negatief denken is verbonden aan angst, depressie en obsessieve-compulsieve stoornis. Maar waar niet iedereen last krijgt van een depressie of angststoornis, worstelen bijna alle mensen weleens met negatieve gedachten. Dit komt door de manier waarop onze hersenen opgebouwd zijn.
Piekeren wordt vaak veroorzaakt door stress. Meestal is er een aanleiding in het dagelijks leven waardoor je begint met piekeren. Er kan iets zijn waar je je zorgen over maakt en dit gaat over in andere negatieve gedachten. Ook iemands persoonlijkheid speelt een rol in of hij snel piekert of niet.
Open het bestand waarin u werkte. Klik op Bestand > Info. Selecteer onder Documentenbeheren het bestand met het label (wanneer ik het bestand heb gesloten zonder op te slaan). Selecteer op de balk boven aan het bestand De optie Herstellen om eerder opgeslagen versies te overschrijven.
Gedachten zijn niet 100% te controleren. Wanneer je dit wel probeert te doen, werkt het averechts. Als je ergens niet aan mag denken blijft het in je hoofd en als je ergens aan moet denken dwalen onze gedachten juist vaak af. In de wetenschap noemen ze de opkomende gedachten ook wel intrusies of mind-pops.
Alleen al het delen van je gevoelens met iemand die jij vertrouwt, kan opluchten en helpen om je gedachten op een rij te zetten. Als je liever met iemand anoniem wil praten, kan je bijvoorbeeld bellen, chatten of mailen met een vrijwilliger van de Zelfmoordlijn 1813.
Bij een opgejaagd gevoel is er vaak sprake van een overbelast zenuwstelsel. Het lukt je lichaam niet meer om je stressniveau te verlagen en om te ontspannen, ook niet tijdens een moment van rust (zoals wanneer je op de bank zit). Ook spelen hormonen een grote rol bij gejaagdheid.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Tref voorbereidingen om te gaan doen wat je wilt gaan doen en begin dan ook echt aan alleen maar dat doen. Als je 10 minuten bezig bent gaat de rest vanzelf.