Zie je tot je schrik dat je boom is gaan bloeden, dan kun je weinig doen. Het bloeden stelpen heeft geen zin. Je kunt eigenlijk alleen maar afwachten of je boom het overleeft, en hopen op het beste. Nu je boom zijn afweermechanisme heeft ingeschakeld, zal het bloeden op den duur stelpen.
Het beste is dus gewoon niets doen. Het bloeden zal vanzelf stoppen en de plant zal zich herstellen. Let wel op dat je hem bij droogte wat extra water geeft.
Snoeiwonden van bomen met een sterke sapstroom zijn ongeschikt om af te dekken. Hoe vochtiger de snoeiwond, hoe moeilijker de wond af te dekken is. Het afdekmiddel hecht bij zo'n wond niet goed. In zo'n geval kun je beter kiezen voor een ontstekingsbestrijdingsmiddel als wondbalsem.
Het bloeden van een boom of struik is eigenlijk een normaal verschijnsel. Het gebeurt meestal in het vroege voorjaar als er een tak wordt af geknipt 'stroomt' er ineens vocht naar buiten. De boom is verwond ... vandaar ook het bloeden.
De Ficus gaat 'bloeden' na het snoeien. Het witte sap dat hierbij vrijkomt is irriterend voor de huid, draag daarom handschoenen om irritatie te voorkomen. Stop vervolgens het 'bloeden' door aarde op de wond te smeren. Snoei een Ficus bij voorkeur in het najaar net achter het blad.
Wind 'huilt' wanneer het wordt opgebroken door objecten, zoals bomen. De windvlaag splitst door de boom en komt dan snel weer terug aan de kant. Door factoren als het oppervlak van de boom en de luchtsnelheid zal de ene kant van de wind sterker zijn dan de andere wanneer de stroming weer samenkomt.
4) De wortels van planten nemen water op uit de bodem. Meestal is de verdamping en wateropname in evenwicht. Soms is de worteldruk echter hoger dan de verdamping via de bladeren. Dan perst de plant via waterporiën op het uiteinde van de bladnerven, het overtollige water naar buiten.
ABC-bomen is de verzamelnaam van een aantal boomsoorten die hetzelfde verschijnsel vertonen als ze te vroeg gesnoeid worden. De Acer (esdoorn), de Betula (berk), de Carpinus (haagbeuk), de Juglans (notenboom) en de Vitis (druif) vallen deze categorie. Wij vertellen je graag wat meer over deze bijzondere bomen.
Bomen spelen in de stad een belangrijke rol bij het matigen van extreme temperaturen. Ze verdampen water via de huidmondjes van hun bladeren, een proces dat transpiratie wordt genoemd. Die verdamping kost energie en zorgt voor verkoeling van de omgeving. Bovendien zorgen de bladeren voor schaduw.
Het plakkerige spul zit op auto's, stoepen en planten. Dit wordt voornamelijk veroorzaakt door bladluizen die in de bomen leven. Bladluizen komen vooral voor in lindebomen, maar soms ook in esdoorns, haagbeuken of eikenbomen. Ze produceren honingdauw, een plakkerig vocht.
Het afsterven van de boom kun je eenvoudig voorkomen met een wondafdekmiddel voor bomen: verzorgingsfolie ArboTape. Deze wondverzorgingsfolie is een effectief bewezen middel om boomwonden sneller te genezen.
Schors is geen levende laag en wordt ook wel kurk genoemd. Het beschermt de boom tegen beschadiging, uitdroging en infecties van buitenaf. De wanden van de cellen zijn namelijk ondoorlaadbaar waardoor de boom minder vatbaar is voor invloeden van buitenaf. Soms zie je uit de stam van een boom een kleverig goedje lopen.
Bomen moeten minimaal een diameter van 25 centimeter hebben en ten minste 40 jaar oud zijn voordat er sap uit getapt wordt. Het afgetapte sap wordt door koken ingedikt, waarbij het water erin verdampt en enkel het geconcentreerde sap overblijft.
Notenboom snoeien in het voorjaar
Knip alleen de dode punten weg en laat wel een stukje dood hout zitten. Als de boom toch te groot dreigt te worden, snoei dan midden in de zomer in juni of juli als de boom vol in het blad zit. De wonden gaan nu niet bloeden en overgroeien meteen.
Een appelboom snoeien doe je best in de winter, zoals de meeste fruitbomen. De snoeiperiode voor deze boomsoort loopt van november tot en met maart. In de periode van juni tot eind oktober kan je ook een lichte onderhoudssnoei doen.
Bomen en vruchten/fruit: de wateropname van bomen is zeer temperatuur- en klimaatafhankelijk ook de grootte van de boom speelt een belangrijke rol in het dagelijkse waterverbruik. Er is hier steeds uitgegaan van een volwassen boom. 260 en 400 liter per dag met een maximum van 1000 liter.
Een gemiddelde boom kan per dag 100 liter water verdampen via het enorme oppervlak van zijn bladeren. Een hectare bos kan veel meer dan 1000 hectare bladoppervlak dragen.
Vooral houtzwammen hebben er last van: ze zweten bij actieve groei en een hoge luchtvochtigheid druppels uit. Deze druppels, ook wel guttatiedruppels genoemd, hebben soms opvallende kleuren. Kaaszwam (foto: Menno Boomsluiter)Na een flinke regenbui is de natuur nat en hangen er overal druppels.
Niet alle struiken en planten mag je snoeien in de zomer. Zo komen bomen en planten die in volle bloei staan in de maanden juni en juli zoals de vlinderstruik niet in aanmerking om gesnoeid te worden.
De beste tijd om een eikenboom te snoeien is in de zomer. In de winter is het afweersysteem van de boom namelijk lager en kunnen de 'snoeiwonden' minder goed herstellen. Deze snoeiwonden vergoten het kans op ziektes van de boom.
Planten die vaak guttatie vertonen zijn onder andere de Bananenplant en planten uit de Alocasia familie. Bij deze planten kun je maar beter meteen accepteren dat ze dit doen. Bij andere planten kun je het makkelijk voorkomen, zoals bijvoorbeeld bij de Monstera of Epipremnum.
De bladeren geven via de huidmondjes waterdamp af, die door de wind wordt afgevoerd; zeker bij warm weer verdampt het blad veel vocht. Het tekort aan water wat dan optreedt wordt vanuit de wortels via de vaten weer aangevoerd. De vaten in het blad lopen door de nerven (die bij de meeste bladeren goed zichtbaar zijn).
Alocasia water geven
Handig: de Alocasia laat het weten als je te veel geeft! De plant gaat dan namelijk 'zweten': er ontstaan kleine druppeltjes aan het blad. Dit wordt ook wel guttatie genoemd, en is een manier voor de plant om overtollig water af te voeren.