Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water.Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Vlees ontdooien
Leg bevroren vlees een dag voor de bereiding op een afgedekt bord of in een schaal onderin de koelkast. Je kan het gewoon in de oorspronkelijke verpakking laten zitten. Zo kan het vlees de vleessappen opnemen en blijft het mals en sappig. Zorg dat de vleessappen niet lekken op ander eten.
Vul een schaal met koud kraanwater en leg het bevroren vlees daarin op het keukenblad, buiten de koeling. Natuurlijk moet het wel goed verpakt zijn; in een vacuüm zak of in een stevige zip-lock. Het water trekt erg snel de kou uit het vlees zodat het vlot naar de 0 graden gaat.
Vul een grote kom met koud water en dompel de zak onder in het water. Ververs het water elke 30 minuten om ervoor te zorgen dat het koud blijft en het vlees blijft ontdooien. Kleinere stukken vlees, gevogelte of zeevruchten (ongeveer een pond) kunnen in een uur of minder ontdooien, grotere hoeveelheden (drie tot vier pond) kunnen twee tot drie uur duren.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies. Doe het bij voorkeur niet.
Sneller dan ontdooien in de koelkast: Water geleidt warmte 20 keer sneller dan lucht. Hierdoor ontdooit vlees in water een veel vlugger dan in de koelkast. Zelfs vlees dat in ijskoud water ligt ontdooit veel sneller dan wanneer je het vlees op kamertemperatuur laat ontdooien.
Het kan natuurlijk gebeuren dat je vergeet om het vlees uit de vriezer te halen. Leg het vlees dan in een bak en voeg lauwwarm water hieraan toe.Op het laatst kun je nog wat warmer water toevoegen.Na 15 tot 20 minuten zal het vlees ontdooid zijn.
De veiligste manier
Volgens de Food Standards Agency (FSA) is het ontdooien van vlees in de koelkast de veiligste methode. Grote stukken vlees, of hele vogels (zoals een kip), hebben over het algemeen een hele dag nodig om veilig te ontdooien. Daarom is een algemene regel om 10 - 12 uur per kilogram vlees toe te staan.
Warm je stoofvlees niet zomaar rechtstreeks uit de diepvriezer op. Laat het eerst rustig ontdooien in de koelkast voor je het in de pan of in de microgolfoven doet.Warm het vervolgens op op laag vuur en roer regelmatig zodat het niet aanbrandt.
Om vlees in de magnetron te ontdooien:
Haal het vlees uit de verpakking, aangezien het merendeel niet magnetronbestendig is . Doe het vlees in een magnetronbestendige bak/schaal. Zet de magnetron op ontdooien (voer het gewicht in indien van toepassing) of 20-30% vermogen. Ontdooi gedurende 8-10 minuten (per 0,5 kg).
Door het geleidelijk ontdooien krijgen bacteriën geen kans en blijft het vlees lekker sappig. Ontdooi het vlees door het afgedekt op een bord of in een schaal onderin de koelkast te leggen zodat vleessappen niet op andere producten kan lekken.
Wil je de marinade nog sneller laten intrekken? Gebruik dan bevroren vlees (of tofu).
Een vraag die ik vaak krijg over stoofvlees is of het kan worden ingevroren. Het korte en bondige antwoordt daarop is “Ja dat kan, maar niet invriezen is beter”.
Vlees ontdooien in ijswater gaat veel sneller dan vlees ontdooien in de koelkast. Het vleesoppervlak blijft op een voedselveilige koude temperatuur terwijl de kern van het vlees toch vrij snel ontdooit. Dompel het luchtdicht verpakte vlees onder in een bakje of kom met ijswater (of zeer koud water).
Bereid het stoofvlees een dag vooraf. Laat het vervolgens afkoelen. Zet het afgedekt op een koele plaats, bij voorkeur in de koelkast. Laat het op die manier een nachtje trekken.
Stop het vlees in een hersluitbaar diepvrieszakje en dompel het onder in het koude water.Laat het vlees in het water liggen en voeg vers koud water toe wanneer het water begint op te warmen. Met deze techniek ontdooi je vlees in een kwartier tot een halfuur.
Als je het stoofvlees een nachtje in de koelkast laat staan na het stoven, wordt het nog zachter en smakelijker. Warm afgekoeld stoofvlees zachtjes op en blijf ruim onder de 90˚C, dan blijft het meeste vocht in het vlees.
Ja. Het is veilig om bevroren restjes op te warmen zonder ze te ontdooien , hetzij in een pan of magnetron (in het geval van soep of stoofschotels) of in de oven of magnetron (bijvoorbeeld ovenschotels en combinatiemaaltijden). Opwarmen duurt langer dan wanneer het eten eerst ontdooid is, maar het is veilig om te doen als de tijd kort is.
Om rundvlees in koud water te ontdooien, verwijdert u de verpakking niet. Zorg ervoor dat de verpakking luchtdicht is of doe het in een lekvrije zak. Dompel het rundvlees onder in koud water en ververs het water elke 30 minuten, zodat het blijft ontdooien. Kleine verpakkingen rundvlees kunnen in een uur of minder ontdooien; een gebraad van 3 tot 4 pond kan 2 tot 3 uur duren.
Ontdooi vlees in de koelkast waar de temperatuur altijd 5˚C of minder is.
Ontdooien met koud water.
Dompel het vlees, in de verpakking of in een plastic zak, onder in het water. Ververs het water regelmatig. Uw vlees zou in ongeveer 45 minuten tot 2 uur klaar moeten zijn om te grillen.
Het kan de buitenkant van het vlees te snel opwarmen terwijl de binnenkant nog bevroren is, wat leidt tot ongelijkmatige garing en mogelijke bacteriegroei. Niet opnieuw invriezen na de koud water methode: Als je vlees hebt ontdooid met de koude water methode, gebruik het dan direct.
Messen glijden van het vlees dat je probeert te snijden af als het nog bevroren is. Draai de kraan op het koudste water dat je kunt krijgen en houd het vlees onder de straal. Draai het vlees rond terwijl je het onder water houdt totdat de buitenste randen zacht zijn, wat meestal een paar minuten duurt.
Wat je dan zeker niet moet doen is het vlees ontdooien buiten te koeling. De reden hiervoor is dat het ontdooide gedeelte aan de buitenzijde van het vlees veel te warm wordt wat zorg voor de groei van bacteriën. Kort gezegd ontdooi vlees nooit buiten de koeling!