Simpelweg is stirren het engelse woord voor roeren. Hoewel je ook een build cocktail (opgebouwde cocktail) kunt stirren, verwijst stirred vaak naar dranken die met ijs worden geroerd in een Boston glas of shaker, voordat ze worden geserveerd, zoals een Martini of op ijs zoals een Negroni.
Waarom shaken we een cocktail? Shaken is de meest efficiënte manier om zo snel mogelijk ingrediënten te vermengen. Suiker drijft op alcohol, citrussap drijft weer op suiker. Dus als we gaan shaken dan mixen we die ingrediënten gewoon het meest efficiënt en het snelst.
'Builden' is de Engelse term voor bouwen, dus je bouwt de cocktail in het glas. Dat betekent dat je alles direct in het glas giet, waarna je het roert (stirt). Vaak wordt zo'n cocktail ook nog afgetopt met een soda, denk aan een Collins, Mojito of Paloma.
Een shaker gebruik je om alcoholische dranken te shaken met fruitsappen, romige zuivel en siropen. Daiquiri, Cosmopolitan, Sours, Pornstar Martini zijn bekende voorbeelden. Pas op met koolzuurhoudende dranken als cola en tonic. Iedereen weet wat er gebeurt als je een fles cola schudt.
Er zijn verschillende manieren om uw cocktail te serveren. De meeste cocktails worden geserveerd met een roerstaafje en een rietje. Een aantal cocktails heeft een vaste garnering: zo heeft een martini een olijf en hoort een takje munt bij een mojito. Het glas van een magarita heeft een zoutrandje.
Eigenlijk is het makkelijk: als een cocktail alleen alcoholische ingrediënten bevat, stir je deze. Een belangrijk verschil met shaken is de verdunning en de structuur. Bij shaken krijg je veel meer verdunning dan bij roeren.
Een cocktail is een mengsel van minimaal drie ingrediënten, waarvan er twee drinkbaar moeten zijn en één alcohol moet bevatten. Zo bezien is een bloody mary, bestaande uit wodka, tomatensap, worcestersaus, Tabasco en specerijen dus een cocktail.
Je kunt dit een paar dagen van tevoren doen en de komkommers laten weken, of je doet het gewoon wanneer de eerste gasten voor de deur staan. Schenk er dan wel meteen wat citroensap bij, een beetje suikersiroop en wat schuimwijn.
Met een cocktailzeef, ook wel strainer genoemd, zorg je ervoor dat ingrediënten zoals fruit of ijs in de shaker achterblijft en je enkel de cocktail inschenkt. De meeste cocktailzeven passen op een shaker of losse beker.
Voor cocktails gebruikt u 5 à 6 ijsklontjes per glas, u kunt dan 80 glazen van ijs voorzien met 5 kg ijs. Wij adviseren om ongeveer 150 gram crushed ice per cocktail te gebruiken. Door veel ijs te gebruiken koelt de drank sneller af, waardoor het ijs niet hoeft te smelten.
Een goede cocktail set bestaat uit minimaal vijf delen: shaker, jigger of barmaatje, strainer (zeefje), barlepel en een muddler (stamper). Met een barmaatje kun je de verhoudingen van de drank meten. Het heeft twee maten, vandaar het zandlopermodel.
Een Bartender wordt vaak ook Barkeeper genoemd, Barman of Barvrouw. Er zijn ook gespecialiseerde Bartenders, zoals Cocktailshakers of Mixologisten, die cocktails en mixen bereiden. Ook vind je vaak in hotels dat de Bartender kleine gerechten serveert en dan draagt hij/zij de naam F&B Employee/Bartender.
Onze cocktailshakers worden ook wel cocktail barmannen of bartenders genoemd.
Een cocktailshaker is een voorwerp dat gebruikt wordt bij het bereiden van cocktails. Het is een afsluitbare beker, meestal van edelstaal, waarin de ingrediënten worden samengevoegd en vervolgens door elkaar geschud.
Binnen de cocktail kledingstijl kleedt een man zich semi-formeel en chique. De cocktail kledingstijl is een stijlvolle dresscode die wordt gebruikt voor evenementen, feesten en bruiloften. De cocktail dresscode zit tussen een formele en een alledaagse outfit in en wordt gedragen op semi-informele feesten.
Op hoeveel cocktails per persoon moet ik rekenen? 3 tot 4 is normaal. Mocht je stevige drinkers hebben; zorg voor extra cocktail ingrediënten of voor meer bier en wijn.
De cocktailjurk is een feestelijk jurkje dat net iets boven of tot op de knie valt. Draag een cocktailjurkje met fabulous high heels to match! Maak je outfit af met een clutch en opvallende sieraden. Zowel blote benen als een mooie panty (voor in de wat koudere seizoenen) zijn toegestaan bij deze dresscode.
Gewoon doen. Maak het in het begin niet te moeilijk voor jezelf en begin met de cocktails waar je niet al te veel ingrediënten nodig hebt. De Mojito, de Caipirinha of de Piña Colada zijn goede cocktails om mee te beginnen en je hoeft er geen hele boodschappenlijst voor voor te bereiden.
Een goede set bestaat uit minimaal 4 delen: shaker, jigger (barmaatje), strainer, barlepel. Je kan daar eventueel ook nog een muddler (stamper) citrusperser (of elbow) aan toevoegen.
Onmisbaar voor bijna elke cocktail. De meest bekende cockatil siroop is Monin. Deze heerlijke siropen zijn niet alleen perfect voor de cocktails maar ook voor in de koffie. 's werelds beste siropen producent heeft zijn status te danken vanwegen hen perfecte nabootsing van smaken.
De Vodka Martini heeft zijn bekendheid heel erg te danken aan James Bond. De bereidingswijze van het drankje had Bond het liefst geshaket maar niet geroerd. Terwijl het drankje traditioneel wel geroerd moest worden en juist niet geshaket.
Het recept voor James Bond's Vesper Martini staat beschreven in de roman Casino Royale uit 1953: „Drie delen Gordon's, een deel wodka, en een half deel Kina Lillet.
Scampi's, garnalen en mosselen pairen goed met gin. Vooral gerookte zalm doet het extra goed, aangezien het vet van de vis en de bruisende smaak van de cocktail elkaar perfect aanvullen. Zeker als je hapje ook wat pit heeft. Werk af met een beetje wasabi, zwarte peper of mierikswortel.