Het begint bij een goede basisverzorging: handen wassen, je haar goed verzorgen en netjes geschoren zijn. Als gastheer of gastvrouw ben je het visitekaartje van het bedrijf. Ook je kleding moet dus schoon en netjes zijn. Het dragen van de juiste kleding is ook belangrijk voor de veiligheid.
Een schoon en verzorgd lichaam speelt namelijk een belangrijke rol in de gezondheid van je kind. Lekker badderen, poedelen en poetsen voorkomt de ophoping van bacteriën, waardoor je kind minder vaak ziek wordt. Ook belangrijk: dankzij goede persoonlijke verzorging blijf hij lekker ruiken.
Sommige kinderen hebben extra hulp nodig om te leren hoe ze zichzelf kunnen verzorgen. Bijvoorbeeld bij het douchen, aankleden, tandenpoetsen enzovoort. Dit heet begeleiding bij persoonlijke verzorging.
Hygiëne kan verdeeld worden onder drie categorieën namelijk persoonlijke hygiëne, levensmiddelenhygiëne en bedrijfshygiëne.
Persoonlijke hygiëne is de verzorging van je lichaam. Een goede persoonlijke hygiëne en hiermee bedoelen wij je eigen lichaamshygiëne en handhygiëne, is een erg belangrijk onderdeel bij het voorkomen van ziektes en infecties.
In vuil en stof kunnen ziekteverwekkers zitten, zoals bacteriën en virussen.Door schoon te maken, haal je ook deze ziekteverwekkers weg.Hierdoor maak je de kans op ziekte kleiner.
Activiteiten die horen bij persoonlijke verzorging
Wassen (geheel of gedeeltelijk, in bed, douche of aan de wastafel) en haren wassen. Opmaken van het bed bij een bedlegerige cliënt. Hulp en begeleiding bij het aankleden en uitkleden. Hulp bij het aanbrengen of aantrekken van hulpmiddelen, prothesen, elastische kousen.
Het is een praktijkhandleiding en een hulpmiddel om de voedselveiligheid te bevorderen zodat maaltijden en verstrekte producten kinderen, personeel dan wel cliënten niet ziek maken.
Een hygiënecode is een gids voor bedrijven die met voedsel omgaan, opgesteld door de sector. In deze gids vindt u de regels om de voedselveiligheid en de hygiëne te bewaken.
Persoonlijke verzorging
Draag geen hand- en polssieraden of accessoires, zoals (trouw)ringen, horloges, armbanden en braces. Knip nagels kort en draag geen nagellak of kunstnagels. Dek open wondjes aan de handen af met een waterafstotende pleister. Draag uw haren kort, opgestoken of in een schone, strakke hoofddoek.
Ziekteverwekkers die zorgen voor een voedselinfectie zitten vaak in braaksel en poep van mensen of dieren. Deze ziekteverwekkers kunnen in het voedsel komen als bijvoorbeeld iemand zijn of haar handen niet heeft gewassen na WC-bezoek en eten gaat klaarmaken.
Slechte hygiëne en vervuild water veroorzaken ook parasitaire ziektes als wormen, schurft en trachoom (een ontsteking in het bindvlies van het oog). Het dragen van zware emmers water over lange afstanden kan bij kinderen bovendien ernstige hoofd-, schouder- en nekblessures veroorzaken.
Door goede hygiëne houdt u vuil waarvan de ziekteverwekkers leven en de ziekteverwekkers zelf weg. Zo verlaagt u het risico op het verspreiden van infectieziekten en verbetert de gezondheid.
Het Voedingscentrum (eigenaar van de Hygiënecode) heeft de Hygiënecode voor de voedingsverzorging in zorginstellingen en Defensie en de Hygiënecode voor de woonvormen samengevoegd. Het was voorheen best lastig om te beoordelen welke wetgeving je moest aanhouden.
Sociale Hygiëne betekent: 'Dat mensen rekening met elkaar houden en respect hebben voor elkaars lichamelijke en geestelijke gezondheid.
Via de handen kunnen makkelijk ziekteverwekkers worden verspreid. Door regelmatig je handen te wassen met water en zeep, verklein je de kans dat je zelf of iemand in je omgeving ziek wordt.
Het inspecteren, schoonhouden en verzorgen van natuurlijke en onnatuurlijke lichaamsopeningen (stoma, tracheastoma, insteekopening PEG-sonde) bij een intacte huid is persoonlijke verzorging. Bij een niet-intacte huid is het verpleging. Ook het verzorgen van wonden valt onder verpleging.
Kindzorg is zorg voor het zieke kind en gezin in de eigen omgeving. Deze zorg kan nodig zijn vanwege bijvoorbeeld ziekte of een lichamelijke beperking. Voor kindzorg is geen verwijzing van de huisarts of kinderarts nodig.