Diagnose. De klachtencombinatie van aanvalsgewijze draaiduizeligheid (met een aanvalsduur tussen de 20 min en 12 uur), gemeten gehoorverlies (in de lage en middelhoge tonen) en oorsuizen of druk op het oor zonder andere aantoonbare oorzaak, leidt uiteindelijk tot het stellen van de diagnose ziekte van Menière.
De ziekte van Ménière ontstaat door een teveel aan endolymfe. Hierdoor neemt de druk in het binnenoor toe, en wordt ons evenwichtsgevoel ontregeld. De oorzaak hiervan is onbekend. Cafeïne, tabak, alcohol, zout en taurine zouden hierop een negatieve invloed kunnen hebben.
Wat te doen bij een Ménière aanval
Vaak schrijft de arts geneesmiddelen voor om de duizeligheid, de misselijkheid en het braken tegen te gaan om zo de symptomen te bestrijden. Tijdens een aanval is het verstandig fel licht te vermijden. Ook tv kijken en lezen wordt afgeraden.
Draaiduizeligheid wordt meestal omschreven als een ronddraaiend gevoel, terwijl duizeligheid wordt omschreven als “licht in het hoofd”. Draaiduizeligheid heeft verschillende oorzaken en wordt op verschillende manieren behandeld.
Er zijn geen medicijnen om de duizeligheid te voorkomen of te bestrijden. Soms is met een hoortoestel mogelijk het gehoorverlies te verhelpen of het oorsuizen te maskeren. Acceptatie dat u de ziekte van Ménière hebt, door uzelf, maar ook door uw omgeving, is belangrijk.
Medicijnen tegen de misselijkheid bij ziekte van Meniere
Hiervoor wordt een zogeheten anti-emeticum voorgeschreven zoals domperidon of metoclopramide. Soms wordt een anti-allergiemedicijn zoals cinnarizine voorgeschreven, wat de prikkel van het braakcentrum remt. Dit medicijn kan wel slaperig maken.
Er zijn sterke aanwijzingen dat het probleem van de tinnitus vaak niet in de oren zit, maar in de hersenen, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen van geluiden. Als dit gebied verkeerd wordt aangestuurd, ontstaat er tinnitus.
Wetenschappers hebben ontdekt dat oorsuizen, oftewel tinnitus, niet een gehooraandoening is, maar zich afspeelt in de hersenen.
Oorproppen vormen zich onderin de gehoorgang, wat druk kan uitoefenen op een uiterst gevoelig membraan, het trommelvlies. Deze druk kan ook in het binnenoor, essentieel voor ons evenwicht, gevoeld worden en duizeligheid veroorzaken.
Met behulp van de laterale rol (waarbij de patiënt vanuit liggende positie snel omdraait) of de zogenaamde kiepproef (waarbij het hoofd en het bovenlichaam vanuit zittende houding plotseling achterover worden gekiept) kunnen we de duizeligheid bij BPPD opwekken.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Graad 2 : De tinnitus is te horen in een minder lawaaierige omgeving maar verstoort je nachtrust niet. In slaap geraken is daarentegen wel moeilijk. Graad 3 : De tinnitus is constant hoorbaar, maakt slapen bijna onmogelijk en verstoort het leefpatroon heel grondig.
Tinnitus of oorsuizen door nekklachten, is het horen van niet extern aanwezige geluiden in één of twee oren of het hoofd. Het woord is afgeleid van het Latijnse woord tinnire: rinkelen. Tinnitus ontstaat niet alleen door geluid, maar kan ook ontstaan bij nekletsel en/of hoofdletsel.
54. Is Ménière erfelijk? Voor zover bekend is er geen erfelijke oorzaak voor het ontstaan van de ziekte van Ménière.
Mensen met Ménière hebben vaak last van draaierigheid, gehoorverlies en oorsuizen. In Nederland hebben naar schatting 1 op de 2.000 mensen de ziekte van Ménière. Misschien hoort u wel bij die groep of kent u iemand in uw omgeving.
Een licht gevoel in het hoofd komt vaak door snel opstaan uit een stoel, stress, angst of medicijnen. Bel direct de huisarts of huisartsenpost als u ook dubbelziet, moeilijk praat of geen kracht heeft in een arm of been. Bel ook na een flinke val of klap op het hoofd.
Meestal gaan de aanvallen van draaiduizeligheid bij positieduizeligheid binnen 4 weken vanzelf over, ook als u de Epley-beweging niet doet. Houdt u na 4 weken toch nog klachten? Of komen de klachten terug? Bespreek het dan met uw huisarts.
Een gebrek aan vitamine B5 komt enkel voor bij ernstige ondervoeding. Hoofdpijn, vermoeidheid en duizeligheid zijn de symptomen. Een tekort aan vitamine B6 wordt vooral vastgesteld bij ouderen en mensen met veel stress.
Bij de ziekte van Ménière treden vooral in het beginstadium plotseling aanvallen op van draaiduizeligheid met valneiging. Meestal gaan deze aanvallen gepaard met misselijkheid, braken, bleek zien en koud zweet. Tijdens deze aanvallen, die een paar uur kunnen duren, kunt u niet meer uw normale werkzaamheden verrichten.
De oorsteentjes kunnen losraken door een infectie in het oor, een 'ongeval', 'harde klap op het hoofd' of 'hersenschudding' of bij ouder worden. De oorsteentjes komen dan in het halfcirkelvormig kanaal terecht. Op dat moment prikkelen ze uw evenwichtsorgaan, waardoor u even duizelig wordt.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
Krachtige spiercontractie in de nek- of kaakspieren kunnen zo de intensiteit en kwaliteit van het subjectie oorsuizen beïnvloeden. Oorsuizen zou daarmee een indicatie voor fysiotherapie kunnen zijn. Er is echter nog geen goede systematische review gedaan naar het effect van fysiotherapie bij subjectieve tinnitus.