Vraag een exploitatievergunning horecabedrijf aan
U heeft een exploitatievergunning horecabedrijf nodig als klanten eten en drinken in uw restaurant of café. Soms is er geen exploitatievergunning horecabedrijf nodig. Bijvoorbeeld voor een afhaalrestaurant of bedrijfskantine.
Bedrijf starten
Zo moet je bijvoorbeeld je bedrijf registreren bij de Kamer van Koophandel (KvK) en een rechtsvorm kiezen voor je onderneming. Daarnaast moet je bezorgrestaurant geregistreerd zijn bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).
Voor een ruimte met een koopprijs van € 1 miljoen komt dat neer op een aanbetaling van € 100.000 tot € 200.000. Zodra je een ruimte hebt, zul je renovaties moeten uitvoeren om bepaalde zaken te repareren en/of de ruimte aan te passen aan je wensen.
Een Restaurant Medewerker in Nederland verdient gemiddeld € 2.000 bruto per maand. Salarissen variëren van € 1.700 (laag) tot € 2.300 (hoog). Op deze pagina vind je een gedetailleerd overzicht van de gemiddelde brutolonen per stad, opleidingsniveau, provincie, carrièreniveau, bedrijf en dienstverband.
Bijvoorbeeld in de horeca: om als restaurateur aan de slag te gaan heb je een koksdiploma nodig, zogenamd in het belang van de volksgezondheid. Maar op die regel bestaan uitzonderingen. Zo mag elk café lichte maaltijden serveren, zonder dat daar een gediplomeerde kok aan te pas komt.
Voor veel beroepen is een diploma nodig, maar om directeur te worden hoef je alleen naar de Kamer van Koophandel. Je kunt zelfstandig ondernemen zonder opleiding, vergunning, of papieren.
Een definitieve waardebepaling gebeurt aan de hand van een uitgebreid onderzoek, maar er zijn voor de horeca twee vuistregels die aangehouden kunnen worden voor een grove indicatie: Vier tot vijf keer de nettowinst van het horecabedrijf. Of jaaromzet = verkoopwaarde, met een marge van 0,8 of 1,2 keer de jaaromzet.
Als je levensmiddelen produceert, verwerkt of verkoopt moet je inschrijven in een register van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In je hypotheekovereenkomst of huurcontract lees je of je een bedrijf in of bij je huis mag starten.
Momenteel zijn in Nederland meer dan ± 7500 bezorgrestaurants bij ons aangesloten en verwerken we meer dan 1.000.000 bestellingen per maand.
Deze horeca-activiteiten mogen zonder exploitatievergunning plaatsvinden: hotels met horeca-activiteiten uitsluitend voor hotelgasten. alcoholvrije horeca in winkels (maximaal 20 procent of 20m2 van het oppervlakte) zonder terras. horeca in grootschalige tuincentra en warenhuizen.
Kosten omgevingsvergunning
Bij bouwkosten tussen €50.000 – €300.000 kost een omgevingsvergunning gemiddeld 3,0 % van de bouwkosten (met meestal een minimum van € 2.000,00). En tussen € 200.000 – € 500.000 kost een omgevingsvergunning 2,0% van de bouwkosten (met meestal een minimum van € 5.000,00).
In de horeca wordt over het algemeen uitgegaan van een brutowinstmarge van 70 procent. Bij het berekenen van de verkoopprijs, zet je de verkoopprijs op 100 procent, want dit is het bedrag dat je van de klant wil krijgen. De inslag is 30 procent en dat bedrag weet je nu.
Een van de meestgebruikte methodes om de goodwill uit te rekenen is door de overwinst uit te rekenen. U berekent dit door de winst van de afgelopen 3 jaar te vermenigvuldigen met factor naar keuze tussen de 3 tot 5. De rentabiliteit van de afgelopen drie jaar wordt hierbij als startpositie gehanteerd.
Een gemiddelde snackbar draait een omzet van zo'n 120.000 euro per jaar. Omzetten van 350.000 euro of meer zijn ook haalbaar. Afhankelijk van de kosten die je maakt kan je hier dus een goed inkomen aan over houden.
Een alcoholwetvergunning kost € 356,75. Dit bedrag moet u ook betalen als u de vergunning niet krijgt.
Er is in veel gevallen expliciete toestemming van de gemeente nodig om thuis een bedrijf te beginnen. Dat hangt af van de branche waarin je werkt. Iemand met een vrij beroep heeft geen toestemming van de gemeente nodig om thuis een bedrijf te starten.
De belangrijkste vergunningen zijn: Geregistreerd kassasysteem: indien je jaaromzet, exclusief btw, met betrekking tot restaurant- en cateringdiensten meer bedraagt dan € 25.000, heb je een geregistreerd kassasysteem nodig (de zogeheten witte kassa). Dit geldt echter niet voor het verzorgen van afhaalmaaltijden.
Een drank- en horecavergunning is verplicht voor alle ondernemers in de horeca. Dat geldt voor ondernemers die met hun zaak winst willen maken. Maar bijvoorbeeld ook voor sportverenigingen en stichtingen (paracommerciële horeca) die drank schenken.
Ja, een broodjeszaak valt onder horeca. Horeca omvat alle diensten die horen bij hotels, restaurants en cafe´s. Ongeacht of het accent van jouw broodjeszaak ligt op consumptie ter plaatse of enkel afhaal, een broodjeszaak valt onder de noemer horeca. Er wordt immers voedsel bereid met als doel verkocht te worden.