De afgelopen 20 jaar, sinds de invoering van de euro, zijn de prijzen in het eurogebied stabiel geweest. Sinds 1 januari 1999 bedraagt de inflatie gemiddeld 1,7%. Dat is lager dan het gemiddelde inflatiecijfer in de afzonderlijke landen in de jaren zeventig, tachtig en negentig, toen de euro nog niet was ingevoerd.
Euro is goed voor de export
Dit is gunstig voor Nederlandse bedrijven en daarmee voor Nederland. Ook voorkomt een gemeenschappelijke munt als de euro dat een ander land in de Europese Unie zijn munt in waarde laat dalen. Door een goedkopere munt worden de exportproducten van dat land goedkoper.
de euro maakt het voor bedrijven makkelijker, goedkoper en veiliger om handel te drijven in de hele eurozone en met de rest van de wereld. meer economische stabiliteit en groei. meer geïntegreerde en dus efficiëntere financiële markten. grotere invloed op de wereldeconomie.
Het Europees Parlement en de Europese Raad moeten zijn geraadpleegd. Hoe de euro vervolgens in de lidstaat wordt ingevoerd, en de koers waartegen de munt ingeruild wordt voor de euro, wordt door de Raad met eenparigheid van stemmen besloten. Hierover moet ook de Europese Centrale Bank zijn geraadpleegd.
Als gevolg van de invoering van de euro zal de werkeloosheid toenemen, hierdoor neemt ook de handel toe. De bedrijven met hoge loonkosten kunnen de groeiende concurrentie niet meer aan, hierdoor moeten er mensen ontslagen worden of gaan de lonen naar beneden.
Het zou de Zwitserse soevereiniteit aantasten. De regering in Bern probeerde daarom allerlei uitzonderingen op de EU-regels te bedingen. Zo zouden EU-burgers in Zwitserland niet zomaar aanspraak kunnen maken op een verblijfsvergunning of sociale zekerheid en wilde Bern de Europese rechter buiten de afspraken houden.
Volgens het CPB zou dat neerkomen op een daling van het Nederlandse bbp met 1,3 procent in 2020. Dit komt neer op zo'n 9 miljard euro.
De EU is de derde grootste economie ter wereld. Aangezien bescherming van de mensenrechten één van de belangrijkste speerpunten is van het buitenlands beleid van de EU, probeert de Unie via handelsovereenkomsten verbeteringen van de mensenrechtensituatie in partnerlanden af te dwingen.
De belangrijkste topfunctie in Europa is het voorzitterschap van de Europese Commissie. De voorzitter heeft veel macht en draagt samen met de lidstaten ook de overige eurocommissarissen voor.
De Nederlandse afdrachten voor de EU-begroting worden geraamd en verantwoord op de begroting van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Voor 2021 bedroegen de afdrachten van Nederland circa € 9,7 miljard (na aftrek van de vergoeding voor de lidstaat voor douaneheffing en invordering).
Het Hof oordeelde dat een lidstaat de procedure zelf kan stopzetten en terugdraaien zonder toestemming van de andere EU-landen. Dit kan niet meer als de procedure is afgerond, dus is goedgekeurd door alle nationale parlementen van de afzonderlijke lidstaten.
Met het associatieakkoord kiest Oekraïne voor samenwerking met de Europese Unie. Het land moet zijn economie moderniseren en de rechtsstaat en de democratie hervormen. Zo draagt het associatieakkoord bij aan makkelijkere handel voor Nederlandse bedrijven en democratie en welvaart in Oekraïne.
Maar ruim negentien jaar later is de gulden is nog niet definitief verdwenen. Je kunt je oude munten en papiergeld nog tot 2032 inruilen bij De Nederlandsche Bank. En sinds 2014 bestaat de Gulden als cryptomunt. Maar in het dagelijkse betalingsverkeer heeft de euro onze munt sinds 2002 razendsnel verdrongen.
In 2020 droeg België 6,595 miljard euro bij aan de EU-begroting. In datzelfde jaar ontving zij 9,0515 miljard euro uit de EU-begroting, uitgesplitst als volgt: 5,0944 miljard euro voor administratieve uitgaven. 2,2948 miljard euro voor slimme en inclusieve groei.
Economie en werkgelegenheid. Eurostat berekent jaarlijks ook het BBP (Bruto Binnenlands Product) van de Europese Unie. Dit wordt gedaan door het BBP van de verschillende lidstaten bij elkaar op te tellen. In 2020 bedroeg het BBP van de geheel EU 13,4 biljoen euro.
De Europese Unie (EU) werd in 1957 opgericht als Europese Economische Gemeenschap (EEG) bij de sluiting van het Verdrag van Rome. Sindsdien zijn 28 landen toegetreden tot de EU, Kroatië als laatste in 2013. Sinds het vertrek van het Verenigd Koninkrijk op 31 januari 2020 ('brexit') telt de EU nog 27 lidstaten: België
De NAVO is een alliantie van landen uit Europa en Noord-Amerika. Ze biedt een unieke connectie tussen beide continenten en stelt hen in staat te overleggen en samen te werken op het vlak van defensie en veiligheid, en samen internationale crisisbeheersingsoperaties uit te voeren.
Hoe is de welvaart verdeeld in de Europese Unie? Duitsland is met ruim 21 procent de grootste economie van de EU-28, gevolgd door Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Deze drie landen maken ruim de helft van de economie van de EU-28 uit.
De Nederlandse economie is de best presterende van Europa. Op de prestigieuze ranglijst van het World Economic Forum stijgt ons land van plek zes naar vier en passeert daarmee Zwitserland en Duitsland. Van 141 landen wereldwijd doen alleen Singapore, de Verenigde Staten en Hong Kong het economisch beter dan Nederland.
In 1957 werden in het Verdrag van Rome de Europese Economische Gemeenschap en Euratom opgericht. Deze twee organisaties vormden samen met de EGKS de basis voor de Europese Gemeenschap (EG), zoals de Europese Unie tot 1993 heette.
De regels over handel tussen de EU en andere landen in de wereld worden door de EU vastgesteld. De EU investeert geld in de verbetering van de infrastructuur (wegen, spoorlijnen, netwerken voor energie en communicatie). Landen en bedrijven moeten zich aan tal van regels houden om het milieu te beschermen.
De aanleiding voor de Brexit was een raadgevend referendum onder de Britse bevolking dat op 23 juni 2016 werd gehouden. Bij dat referendum, een verkiezingsbelofte van de Conservatieve premier David Cameron, koos 51,9% van de stemmers voor een vertrek uit de EU.
Nederland werkt inmiddels meer dan 70 jaar lang met andere landen samen in Europees verband. Die samenwerking begon met de Europese Gemeenschap voor Kolen en Staal (EGKS) in 1951, werd voortgezet onder de EEG, en is uiteindelijk uitgegroeid tot de Europese Unie.