Wanneer je het leven positiever benadert, dan zit je prettiger in je vel, sta optimistischer in het leven en ziet alles er veel lichter uit. Dat komt niet doordat je helemaal geen negatieve dingen meemaakt, maar omdat je gebeurtenissen positief benadert. Je denkt in oplossingen, kansen en mogelijkheden.
Zoek leuke dingen op en maak er tijd voor vrij. Skip desnoods één van je mobiele avonden. Ga mediteren, lezen, stappen, sporten, minimaliseren, creëer een positieve mindset in 1 minuut of pak iets op wat je al veel eerder had willen doen. Verhoog het aantal leuke dingen en je verhoogt je positieve energie.
Blijf positief. Vervelende dingen overkomen iedereen, het verschil maak je in de manier waarop je ermee omgaat. In plaats van te klagen denken gelukkige mensen aan de dingen waar ze wel blij mee zijn. Deze optimisten denken na over de best mogelijke oplossing voor het probleem en laten het vervolgens snel achter zich.
Door tijd te nemen om te relaxen krijgt je lichaam en geest de tijd om te herstellen. Maak er tijd voor vrij in je agenda, want anders komt er niks van. Jezelf opladen kan door regelmatig een massagebehandeling te nemen en om even helemaal te ontspannen, zowel lichamelijk als geestelijk. Na afloop voel je je herboren.
Uit onderzoek blijkt dat vermoeidheid de nummer één reden is waarom mensen niet (genoeg) sporten en bewegen (2). Ironisch genoeg wordt de oplossing voor vermoeidheid vaak gevonden in meer beweging (3, 4). Door regelmatig te sporten verbranden je cellen meer energie en wordt zuurstof verplaatst door het lichaam.
Negatieve gedachten
Negatief denken komt voort uit angst. Angst voor het onbekende, angst voor verlies aan controle, angst dat het niet goed komt. Niet voor niets is er de uitspraak: 'de mens lijdt nog het meest aan het lijden dat hij vreest'.
Negatieve gedachten loslaten en positieve gedachten creëren
Het gaat erom hoe jij met die angsten omgaat. Door negatief denken positief te benaderen kun je je gedachtepatroon veranderen. En zo kun je met meer vertrouwen, voldoening en geluk leven. Tijd dus om er iets moois van te maken.
De vitamines B2, B3, B5, B6, B12, C activeren extra energie bij vermoeidheid. Zorg daarom dat je voldoende graanproducten, zuivel, groente en fruit binnenkrijgt. Tip: neem een multivitamine ter aanvulling op je dagelijkse voeding, zodat je zeker weet dat je deze energievitamines binnenkrijgt.
Jezelf mentaal opladen doe je het makkelijkst door in contact te komen met interessante mensen en ideeën. Doe nieuwe inspiratie op door een feestje te bezoeken, geweldige presentaties te bekijken of af te spreken met een leuke vriend(in). Je kunt ook een inspirerend boek lezen of jezelf op andere manieren inspireren.
Voldoende vocht binnenkrijgen is superbelangrijk om je energielevel op pijl te houden. Bij een vochttekort voel je je gelijk suf en futloos. Probeer daarom sowieso altijd voldoende water op een dag te drinken. Wanneer ik me vermoeid voel drink ik vaak even een extra glas water.
Vaak ontdek je door te praten over je dromen of doelen wat je gelukkig maakt. Door te praten en te praten kun je juist verder komen in je ontdekkingstocht. Zorg ervoor dat je met iemand praat die jou goed kent en openstaat voor nieuwe ideeën. Wie weet kun je hem of haar ook weer verder helpen in die ontdekkingstocht.
Ik word blij van lekkere gezonde dingen maken en eten. Ik word blij van muziek maken, van zingen, van mijn stem de vrije ruimte geven. Ik word blij als ik anderen dat ook hoor doen. Ik word blij van creëren, schrijven, beelden vangen en doorgeven.
Voor geluk heb je drie dingen nodig: iemand om van te houden, iets om te doen en iets om van te dromen. De rest is eigenlijk bijzaak. Om echt gelukkig te worden hebben we de onderstaande dingen echt niet nodig. Tegenwoordig stellen we onszelf hoge doelen, willen we steeds meer bereiken en willen we altijd meer.
Vergeten om in het moment te leven
Mensen denken vaak veel te veel na over wat er eventueel in de toekomst gaat gebeuren of blijven te veel hangen in het verleden. De toekomst kan je niet voorspellen en aan het verleden kan je helaas niets meer doen. Dus zorg er voor dat je je er niet teveel door laat leiden.
We noemen niets voelen of geen plezier meer beleven ook wel anhedonie. Iedereen heeft dit weleens en het gaat vaak gewoon weer over. Als het lang duurt en erg is, kan het ook onderdeel zijn van bijvoorbeeld depressie, trauma, psychose, persoonlijkheidsproblemen.