Hij wordt net als de rechter(s) aangesproken met 'edelachtbare' (bij een rechtbank), 'edelgrootachtbare' (bij een gerechtshof) of 'edelhoogachtbare' (bij de Hoge Raad).
Meneer en mevrouw worden soms gevolgd door de functie van de aangesprokene: mevrouw/meneer de minister (de secretaris-generaal, de burgemeester, de griffier, de rechter enzovoort). Een vrouw kan worden aangesproken met de vrouwelijke functiebenaming (bijvoorbeeld directrice, rectrix/rectrice, voorzitster).
Als je de naam van de ontvanger kent, gebruik je die ook in de aanhef. Bij geachte past de achternaam het best: Geachte heer Winkel, Geachte mevrouw Amrani. Bij een informele aanhef past een voornaam beter: Beste Tim, Dag Soumaya. Sommigen combineren voor- en achternaam: Geachte Tim Winkel, Beste Soumaya Amrani.
Om advocaten mondeling in hun functie aan te spreken, gebruiken we de aanspreektitel meester, meestal in combinatie met de familienaam. Ook in de aanhef van een brief of e-mail wordt meester geschreven, zonder het bijvoeglijk naamwoord geachte.
titulatuur in de aanhef boven een brief
Weledelzeergeleerde heer/vrouwe, meester (in de rechten) (mr.) Weledelgestrenge heer/vrouwe, ingenieur (ir.)
Als afkorting van meneer en mijnheer wordt soms ook mr. gebruikt, maar dat is niet aan te bevelen omdat mr. ook de afkorting van meester (in de rechten) is. Het is aan te bevelen meneer, mijnheer en de heer voluit te schrijven.
De aanhef voor een meester is: 'Weledelgestrenge heer' (je kunt de achternaam eventueel weglaten). Je gebruikt de titulatuur bij voorkeur als de brief heel formeel is, of als de persoon waarde hecht aan het gebruik van titulatuur of als dit gebruikelijk is in de branche (wat het geval is in de juridische wereld).
Ken je de ontvanger helemaal niet of is er sprake van een formele situatie, dan gebruik je bij voorkeur 'Geachte'. Ken je de ontvanger of gaat het om een informele situatie, dan gebruik je 'Beste'. Ken je iemand heel goed, dan mag je ook 'Hallo', 'Hi', 'Hoi', 'Dag' of 'Goede…' gebruiken.
Het woord heer hoort, zoals gezegd, nooit alleen te staan. In bijvoorbeeld een adressering schrijf je de heer (of afgekort: dhr.), en in een aanhef Geachte heer of Beste heer. Daar komt de achternaam achter, als je die weet: 'Geachte heer Van Wingerden'. Meestal gaat het goed en word ik aangeschreven als 'De heer'.
Hoe interessant je dit werk ook vindt, een mooi salaris is natuurlijk ook belangrijk. Dus wat verdient een griffier nou? Het salaris van een griffier in 2024 begint rond de € 2.600 bruto per maand en stijgt met meer werkervaring naar een maximumsalaris van € 3.500 bruto per maand.
De woorden griffier en griffie lijken op elkaar, maar een griffier werkt niet bij de griffie. De griffie is de administratieve dienst bij rechtsprekende organisaties. Ook bij gemeenten en provincies werken griffiers. Ze schrijven bijvoorbeeld vergaderverslagen en ondersteunen bij het behandelen van een bepaalde zaak.
Ook in de aanhef van een brief of e-mail wordt meester geschreven, zonder het bijvoeglijk naamwoord geachte. Meester wordt als mr. afgekort.
Aanhef rechter
De aanhef in uw brief kan dus zijn: “Edelachtbare heer/vrouwe, …”. Of “Geachte mevrouw/meneer de rechter”.
Bisschop, aartsbisschop en kardinaal
De Polen zullen een bisschop en een aartsbisschop op een heel officiële manier met Ekscelencjo aanspreken, maar de vorm Księże Biskupie/Księże Arcybiskupie wordt frequenter gebruikt, in het bijzonder in de media.
'Meester in de rechten' wordt afgekort tot mr. (zonder hoofdletter, met punt), dat voor de naam wordt geplaatst. Na invoering in 2002 van het bachelor-masterstelsel is het de titel Master of Laws, afgekort met LL. M., dat achter de naam wordt geplaatst.
Geachte heer, geachte mevrouw. Geachte abonnee.
Aanhef zakelijke brief
Een zakelijke brief begin je over het algemeen met 'Geachte heer ...' of 'Geachte mevrouw ...' Zeker als je voor het eerst met elkaar correspondeert, en het een formele relatie betreft, heeft dit de voorkeur.
Bij zakelijke correspondentie ligt dan een aanhef met Geachte voor de hand. Als je iemand beter kent, dan gebruik je een informele aanhef met bijvoorbeeld Beste, Dag of Hallo. In beide gevallen heb je de mogelijkheid om de aanhef persoonlijk te maken.
De afkorting van meneer in het Engels is “Mr.” (met een hoofdletter). Deze afkorting staat voor het Engelse “Mister”. De Nederlandse afkorting is ook “mr.”, maar dan met een kleine letter. De afkorting voor mevrouw is “Ms.”, “Miss”, of “Mrs.”, afhankelijk van de leeftijd en relatiestatus van de vrouw.
De aanspreekvorm is 'Edelachtbare', ook in brieven (de aanschrijfvorm). In de adressering: 'Aan de edelachtbare heer (of mevrouw) Smit'. In de aanhef: 'Edelachtbare heer' of 'Geachte heer (mevrouw)'.
Antwoord. Een brief of e-mail aan iemand van wie het gender niet bekend is, kan beginnen met een aanhef als Beste + voornaam/voorletter(s) + achternaam, bijvoorbeeld Beste Kim Verbeek. Ook een aanhef met Geachte + voornaam/voorletters + achternaam is mogelijk.
In Nederland is mevrouw Van der Ven-van Dijk de gangbare schrijfwijze. In België wordt de persoonsnaam altijd geschreven zoals op de identiteitskaart is aangegeven; van wordt er meestal met een hoofdletter geschreven. De gewone schrijfwijze in België is dus mevrouw Van der Ven-Van Dijk.
Het blijven toch twee mensen die je afzonderlijk aanspreekt. Je kunt ook 'Geachte heren' of 'Geachte dames' schrijven. Omdat het twee verschillende personen zijn schrijf je: 'Geachte heer Smit en heer Smit' of 'Geachte heren Smit en Smit'. Hetzelfde geldt voor twee dames.
of mr? De afkorting van de titel meester krijgt een kleine letter en een punt: mr. is dus de juiste schrijfwijze.