De lettercombinatie ea kan in het Engels op verschillende manieren worden uitgesproken. Meestal klinkt ze als 'ie', bijvoorbeeld in leave, seat en heater.Het kan ook een 'ee' zijn, zoals in great en steak, en in een aantal gevallen een 'è', zoals in dead, sweat en sweater.
De Æ wordt in het Nederlands uitgesproken als een lange 'e'-klank, bijvoorbeeld in 'fee', zoals in de namen Phaedra of Laetitia of als een lange 'a', zoals in namen als Maerten, die dan wordt uitgesproken als 'Maarten'.
De letter Å heeft in Scandinavische alfabetten een lange en een korte uitspraak. De korte versie representeert de /ɔ/. In het Zweeds staat de Å voor /oː/. In het Deens en het Noors is de lange versie uitgesproken als /ɔː/.
Deens, Noors en Zweeds zijn van oorsprong Oergermaanse talen en hebben dus dezelfde basis. Veel woorden lijken op elkaar, maar per land is de uitspraak anders. Het Deens is wat dat betreft het ingewikkeldst: de laatste helft van een woord wordt ingeslikt.
diakritische uitbreiding van het Latijnse alfabet in de vorm van een ligatuur van A en E , de hoofdlettervorm van de ligatuur van de a en de e .
Afkorting van astronomische eenheid. De astronomische eenheid is een afstandsmaat die vooral gebruikt wordt om afstanden binnen het zonnestelsel aan te geven. Afgesproken is dat de gemiddelde afstand aarde - zon precies één astronomische eenheid bedraagt.
"Ø", "ø" is een klinker en een letter die gebruikt wordt in het Deens, Faeröers en Noors en bestaat uit een O of o met een schuine streep. De uitspraak van de klinker is ongeveer als het Nederlandse "eu" (fonetisch symbool: [ø]) in het woord "reus".
Noorse medeklinkers
G wordt uitgesproken zoals in Engels “go”. L klinkt altijd zoals in Nederlands “la”. N wordt altijd uitgesproken. S is in het Noors altijd stemloos en klinkt dus nooit zoals de Nederlandse z.
Trondheim (spreek uit als trônheim) is een stad in de Noorse provincie Trøndelag. Met 198 219 inwoners (2019) is het de derde stad van Noorwegen.
1 AE = 149 597 870 700 meter. 1 AE = 8,317 lichtminuten.
Om redelijk precies te zijn: 122 990 400 280 800 000 000 000 kilometer. Plus nog eens 13 000 000 000 gedeeld door 4 maal 24 x 60 x 60 x 300 000 km, voor de schrikkeldagen.
Als we voor het gemak aannemen dat een gemiddeld sterrenstelsel honderd miljard sterren telt, dan zijn er in het waarneembare heelal dus honderd miljard keer honderd miljard sterren. Dat zijn er tien triljard - een één met tweeëntwintig nullen.
De letter /æ/ klinkt als de 'a' in het Britse woord 'bad', de letter /ø/ klinkt als de klankcombinatie 'eu' in het Nederlandse woord 'sneu', en de letter /å/ klinkt als de 'oo' in het woord 'boor'. De klinkers 'a', 'u' en 'i' zijn vergelijkbaar met de Nederlandse klanken.
Oregano. Op z'n Italiaans zeg je orégano (klemtoon op -re-). Dat weten we heus wel, maar het is toch fijner als je gewoon oregaano zegt.
De 'b' en de 'v' worden in het Spaans hetzelfde uitgesproken: aan het begin van een woord of na een m of n als een b. In alle andere gevallen als een w!
Veel Nederlanders hebben al moeite met de uitspraak van het Italiaans, maar 'Nduja stamt ook nog eens van een Italiaans dialect: het Calabrees. 'Nduja spreek je uit als [Nd-oe-sja].
In België komt ook de uitspraak [sal·laa·mie] voor, maar wij gebruiken de algemeen Nederlandse uitspraak.
Deze smeerbare worst uit Calabrië is een varkensworst zonder kunstmatige toevoegingen. De enige ingrediënten zijn gemalen varkensvlees, vet, zout en zongerijpte pepers uit dit gebied. 'Nduja betekent dan ook niets anders dan 'worst'.
Tijdens het droogproces wordt niet alleen de worst pikanter, ook de Calabrische rode pepers krijgen zo de tijd hun eigen identieke pepersmaak aan de het vlees af te geven. `Nduja is als een goede wijn, hoe rijper hoe smakelijker. `Nduja, betekend niets anders dan 'worst'.