Zichtbaar vuil kan worden onderverdeeld in droog vuil en aangekleefd vuil. Het zand aan de schoenen is een voorbeeld van droog vuil, de koffievlek is een voorbeeld van aangekleefd vuil. Naast zichtbaar vuil bestaat er ook onzichtbaar vuil.
Vastzittend vuil heeft zich vast gehecht aan de meubelstof (vezels) en kan veroorzaakt zijn door afgeven van kleur van kleding, vuile kleding, en dergelijke.
Met een afdruk bedoelen we de afdruk van een enkele voet of hand. Een loopspoor bestaat een aantal afdrukken achter elkaar van hetzelfde dier. Een afdruk ontstaat als bijvoorbeeld een reptiel op vochtig sediment zoals zand of slik loopt.
Aangehecht vuil
Hoe sneller je erbij bent, hoe meer kans je hebt op succes. Bij aangehecht vuil denken we aan vingerafdrukken, aanslag van thee en koffie, modder, bloed en andere vlekken. Dit kan het best worden verwijderd door middel van water en Feem Active Cleaner door te dweilen, te boenen of te schrobben.
Om stoffen voorwerpen te desinfecteren, kun je dezen in een emmer of badkuip laten inweken tezamen met een desinfectiemiddel oplossing. Laat de voorwerpen minstens vijftien minuten liggen in de oplossing voordat je deze wast als gewoonlijk.
Droog schoonmaken is stofzuigen en afstoffen. Nat schoonmaken is dweilen of afnemen met een vochtige doek. Denk bij het schoonmaken aan het volgende: Werk van hoog naar laag: eerst bovenop kasten, dan tafels en vensterbanken en als laatste de vloer.
'In vuil bevinden zich micro-organismen. Door goed schoon te maken, voorkom je dat deze zich verspreiden en vermeerderen. Meestal volstaat reinigen om vuil en micro-organismen te verwijderen. Is er bloed of zijn er andere lichaamsvloeistoffen op de vloer of op het meubilair gespat?
Zure reiniginsmiddelen worden voornamelijk gebruikt voor het reinigen van alkalische vervuiling; zoals roest, mineralen en kalk. Hoe zuurder het reinigingsmiddel hoe beter deze kalk of zelfs roest verwijdert.
De meeste gezinnen in Nederland kiezen voor 3 uur per week. Dit is 12 schoonmaakuren per maand. Voor een gemiddeld huishouden is dat voldoende om alle basistaken zoals stofzuigen, afstoffen, dweilen en het schoonmaken van de keuken en badkamer uit te voeren.
Overdag staan of zitten we vaak rechtop, maar 's avonds belanden we vaak gestrekt op de bank en liggen we uiteindelijk plat in bed. Als de luchtwegen dan geïrriteerd raken, kan dit ontstane slijm zich gemakkelijk achterin de keel ophopen, waardoor er flink gehoest moet worden om de weg weer vrij te malen.
Misschien kan er dan ook iets aan gedaan worden. Het is goed om naar de huisarts te gaan als één (of meer) van de volgende beweringen voor jou geldt: Je hoest (opeens) veel en vaak, en voelt je benauwd. Je hoest veel of vaak, en dit duurt langer dan 3 weken.
op je handen doden, zoals bacteriën, schimmels en virussen. In cosmetische handgel zit ethanol (alcohol) om je handen schoon te maken en te ontvetten. In desinfecterende handgel is ethanol de werkzame stof. Je spreekt van werkzame stoffen in bijvoorbeeld gewasbeschermingsmiddelen, biociden of (dier)geneesmiddelen. .
Gemiddeld moet je twee keer per week dweilen om het huis lekker schoon te houden. Zelfs als je alleen woont en de boel niet zo vies maakt, is een gemiddelde van twee keer aan te raden. De vloer komt zonder dat je het ziet vol te liggen met stof, roetdeeltjes en andere viezigheid die je mee naar binnen neemt.
Een schone slaapkamer ziet er aantrekkelijker uit en is bovendien beter voor je gezondheid. Je slaapkamer schoonmaken kun je dus het beste elke week doen. 2 á 3 keer per jaar doe je een grote schoonmaak. Een slaapkamer schoonmaken bestaat uit opruimen, bed verschonen, afstoffen en stofzuigen.
Keuken: iedere dag na het afwassen, eens per maand grondig. Stofzuigen: iedere dag beneden, eens per week ook boven. Vloer dweilen: om de dag, eens per week boven. Beddengoed verschonen: laatste tijd iedere week, voorheen om de twee weken.
Vloeren dweilen kan dan ook net zo goed ''bacteriën verspreiden''; ''vuil uitsmeren''; of ''vervuilingen rondduwen'' worden genoemd. De laatste jaren is er steeds meer onderzoek geweest naar de hygiëne en gezondheidsproblemen die dweilen met zich meebrengt.
Hoe vaak en waarom moet je afstoffen? Voor een fris huis moet je elke week afstoffen. Als je wekelijks overal de Swiffer even overheen haalt, neemt je kans op astmatische verschijnselen of allergische reacties, zoals niezen en hoesten, aanzienlijk af.
Het verschil tussen reinigen en desinfecteren is dat je bij reinigen alleen zichtbaar vuil verwijdert, zoals stof, vet of vlekken. Bij desinfecteren pak je ook het onzichtbare vuil aan: essentieel voor een hygiënisch huis, vooral als je kleine kinderen hebt!
Groene zeep is een multifunctionele ontvetter. Het is geschikt voor de oven, het gasfornuis, als afwasmiddel en om zeepresten in de douchecabine te reinigen. Het product wordt ook wel goudzeep of bruine zeep genoemd en is er in vloeibare en gel vorm.
Azijn en schoonmaakazijn hebben geen desinfecterende werking.
Eerst reinigen, dan desinfecteren
Door deze vuil- en vetlaag te verwijderen, kun je hardnekkige bacteriën, schimmels en ziektekiemen die zich hieronder bevinden, goed bereiken met een desinfectiemiddel.