Ze rennen achter elkaar aan, springen boven op elkaar, gooien elkaar op de rug en rollebollen door de kooi. Ook met mensen kunnen ze spelen en uitdagen, waardoor ze zeer sociaal naar mensen worden.
Waar spelen ratjes graag mee? Ratten zijn super slim, dus ze genieten van puzzeltjes en speelgoed! Ze verkennen graag stapels van natuurlijke houttakjes en ze knagen graag. Ze hebben ook veel beweging nodig en zijn uitstekende klimmers, die genieten van een sisaltouw of speciale klimrekken.
Piepen. In principe maken ratten weinig geluid. Maar tijdens ruzies of spelen kan een rat piepen. Vaak is dit ook aanstellerij, ze willen dan laten merken dat ze iets niet leuk vinden, bijvoorbeeld wanneer je ze aanraakt als ze een snoepje aan het eten zijn.
De dieren kunnen hard bijten wanneer ze schrikken, zich in het nauw gedreven voelen of niet vaak genoeg gehanteerd worden. Door het dier rustig te laten wennen en dagelijks en zacht te hanteren verminder je het risico op een harde beet wel aanzienlijk.
Zo zijn stallen, kelders, kruipruimtes, graan- en houtopslag plaatsen waar bruine ratten zich graag ophouden. Ze verschuilen zich ook vaak in de buurt van riolen, onder de grond, aan de rand van dijken en sloten en bij ander vervuild water.
Zo zijn er eigenlijk nog heel veel dingen wat ratjes leuk vinden, let er wel op dat alles veilig is, dat ze niet vast komen ze te zitten. Een washandje vinden ze ook leuk om in te kruipen of te slopen. Je kan je ratjes ook los laten lopen, dat vinden ze ook altijd heel erg leuk!
Kunnen ratten alleen leven? Ratten zijn hele sociale dieren en leven het liefst met meerdere maatjes. Ratten poetsen elkaar en slapen en spelen samen. Bij de Dierenbescherming vinden we het daarom belangrijk dat ratten minimaal met zijn tweetjes geplaatst worden.
Wat voor geluid maken ratten? Ratten maken verschillende geluiden. Ze piepen, fluiten, gillen en krijsen. Als ze piepen, dan doen ze dat bij het stoeien, bij het eten of om elkaar ergens op te wijzen.
Ratten communiceren met elkaar door feromonen en (ultrasone) vocalisaties. Van het geluid dat ze produceren wordt een frequentie van 20kHz geassocieerd met pijn of ongerief en een frequentie van 50kHz met situaties van verhoogd welzijn.
Ratten zijn sociale, slimme knaagdieren die erg tam kunnen worden. Een goed aan mensen gewende rat zal graag bij u zitten en niet snel bijten. Huisvest ratten altijd met soortgenoten, want het zijn groepsdieren die onderlinge interactie nodig hebben. Denk er wel aan dat ze zich snel kunnen voorplanten.
Zo doen pindakaas en vlees het best goed als je ratten wilt lokken. Noten en fruit is ook mogelijk, respectievelijk vanwege het vetgehalte (noten) of het suikergehalte (fruit). Verder kun je hun aandacht trekken met gepelde granen en slaan ze zelfs katten- of hondenbrokken niet over.
Doe je hand in de kooi en laat ze rustig snuffelen en naar je toe komen, ga ze niet forceren. Bied ze bijvoorbeeld iets lekkers aan; daardoor zal het al verleiderlijk worden om naar je toe te komen. Probeer ze af en toe een aai over de kop te geven, zodat ze er aan wennen om aangeraakt te worden.
Als ratjes zich erg goed voelen, gaan ze vaak met hun tanden knarsen. Als ze dit lang of hard doen, gaan hun ogen ploppen. Hier kan je de eerste keer erg van verschieten, maar dit is dus normaal gedrag. Let op: Knarsen doen ze ook als ze erg boos zijn of zich niet goed voelen.
Staan ze beneden in de huiskamer, dan zullen ze vooral 's morgens vroeg en na 15.00 uur tot leven komen, omdat dan de meeste mensen aanwezig zijn. Na 23.00 uur liggen de meeste ratten hier in huis, al te slapen, omdat het dan erg stil wordt beneden.
Sowieso likken ratjes graag je huid af als je bijvoorbeeld net iets lekkers hebt gegeten, maar soms gaan ze een stapje verder en wassen ze je zoals ze dat bij een soortgenootje zouden doen. Je gebruiken dan ook hun tandjes, waarmee ze over je huid 'schrapen'.
Aan de uitwerpselen kun je zien of je last hebt van muizen of ratten. Als je spitse losse keutels van maximaal 0,5 cm lang vindt, heb je last van muizen. Uitwerpselen van ratten zijn tot 2 cm lang en 0,5 cm dik zijn en je vind ze vaak in hoopjes aan elkaar geplakt.
Zo graven zij bijvoorbeeld een burcht, maar ook kleine gaten en soms zelfs tunnels. Dit kan funest zijn voor jouw gazon. Niet alleen kunnen ratten schade aan jouw tuin veroorzaken, je kan door de (urine van) ratten de ziekte van Weil oplopen. Hierdoor kan je ernstige nier- of leverontsteking van krijgen.
Vallen ratten mensen aan? Ratten vallen alleen mensen aan als ze door hen in het nauw worden gedreven. Ofwel: de rat kan geen kant op, springt tegen je aan en bijt. Echter: dit komt zelden voor, omdat veel mensen niet geneigd zijn om een rat persoonlijk te benaderen.
Zo zouden ratten een hekel hebben aan zwarte peper, maar ook aan de geur van munt, eucalyptus, chloor, azijn, uien en kamille.
In grote steden zijn ze er steeds meer klaar mee: de overlast van ratten. En dat kan heel ver gaan, zegt ongediertebestrijder Richard Piké. "Ze kunnen echt uit de wc-pot naar boven komen." "En dan krijg je dus een koud neusje tegen je billen aan.
Zwarte ratten zijn goede klimmers en verblijven graag hoog in het gebouw of op zolder. Bruine ratten kunnen ook klimmen, maar hebben de neiging in een hol te leven en kunnen goed zwemmen. Beide soorten ratten knagen aan openingen om deze groot genoeg te maken, zodat ze naar binnen kunnen.
Kunnen ratten bijten? Ja, ratten kunnen zeker bijten. Maar ze bijten alleen mensen als die hen in het nauw drijven. Veel mensen wagen het echter niet om dicht bij ratten te komen, dus een rattenbeet komt eigenlijk zelden voor.
Ratten kunnen hel goed wennen aan nieuwe ratten, honden en katten. Blijf er wel altijd bij! Zet ratten niet samen met cavia's en konijnen want deze zijn van nature bang voor ratten. Ratten gaan ook niet samen met vogels,muizen hamsters en gerbils want die ziet hij als een aanvulling op zijn menu.
Ze kunnen zelfs enkele dagen in leven blijven zonder te drinken. Hun voedsel bestaat voornamelijk uit graanproducten en zoetigheden en ze eten meerdere kleine hoeveelheden voedsel per dag met een totale dagelijkse consumptie van ongeveer 5 gram.