Een aantal boomsoorten bloeien als eerste in het vroege voorjaar: nu dus. Daarmee zijn ze goed te onderscheiden van andere soorten. Als eerste bloeide de vroege sierkersen, waarbij wel geldt dat er ook veel sierkersen veel later bloeien. Op dit moment bloeien ook Abrikoos en Sleedoorn.
De kersenbloesem en pruimenbloesem zijn de eerste bloesemsoorten die uitkomen. Welke als eerst is wisselt zich af. Daarna ontpopt de perenbloesem zich, en tenslotte de prachtige roze appelbloesem!
Ook in maart is vaak al fraaie bloesem te zien. Onder andere de abrikoos, het amandelboompje en de Japanse sierkers (Prunus) komen al vroeg in het jaar tot bloei. Ook de magnolia bloeit al vroeg in het voorjaar. De soorten die hun blad verliezen zullen eerst bloeien en daarna pas blad vormen.
Halverwege maart zijn er een aantal bomen en struiken die als het ware lijken te ontploffen. Nog geen blad te zien maar een overdaad aan prachtige witte bloemen, Er zijn geen stam, takken of twijgen meer te onderscheiden.
In het begin van april bloeien de Berken en wat later zie je de aren van de Grote vossenstaart boven bermen en graslanden uitpriemen. Beide groepen van pollen of stuifmeel verspreiders in de lucht zijn voor onze medeburgers die gevoelig zijn voor het pollen minder plezierig.
Bloeiende bomen in mei
Misschien wel de meest bekende meiboom is de meidoorn. Deze inheemse boom dankt zijn naam zelfs aan de eigenschap om in mei te bloeien. Daarnaast beginnen veel Japanse kornoeljes in mei met hun bloei. Een Japanse of veelbloemige kornoeljes in bloei is een echte blikvanger.
Appelbomen bloeien later dan perenbomen, meer aan het einde van april. Perenboom: volledig witte bloemen.
April is de bloesemmaand bij uitstek. Bij een vroege lente, kunnen de bloemetjes er al snel zijn. Wanneer de nachttemperatuur langer laag blijft, wachten de bloesems liever met bloeien. Daarnaast verschijnen niet alle bloesems tegelijk.
Sommige soorten bloeien al eind maart, andere in april of in mei en daarmee zijn het echte voorjaarsboden. De Japanse sierkers ofwel Japanse kers (Prunus serrulata typen) is het meest bekend. Deze groep bevat tientallen cultivars, vaak met gevulde bloemen maar ook met enkelvoudige of halfgevulde bloemen.
Al vroeg in het voorjaar kun je de eerste lentebloemen zien bloeien, hoe kan dat al zo vroeg? Al vroeg in het voorjaar kun je de eerste lentebloemen al zien bloeien. Deze bloemen noem je 'vroege bloeiers', omdat ze eerder in bloei staan dan andere bloemen en planten.
Andere soorten die bloeiend in januari zijn aan te treffen naast de al genoemde zijn Paarse dovenetel, Klein kruiskruid, Kleine veldkers, Vroegeling, Vogelmuur, Herderstasje, Witte dovenetel, Duizendblad, Kropaar, Gewone melkdistel, Canadese fijnstraal, Scherpe boterbloem, Tuinwolfsmelk en soms ook al de eerste ...
Eind januari, begin februari, het lijkt al wel voorjaar. De zachte winter met voor deze tijd van het jaar hoge temperaturen is er de oorzaak van. Want het uitlopen van planten en het uitbotten van bomen in de lente wordt hoofdzakelijk veroorzaakt door de stijging van de temperatuur van de lucht en van de grond.
Prunus met roze bloesem. De fruitbomen staan bekend om hun veelvuldig voorkomende roze bloesems. Die kunnen variëren van witroze tot diep donkerroze. Het bekendst is de prunus, de kersenbomen.
In maart kun je de volgende gewassen al in de moestuin zaaien: spruitjes, raapstelen, radijs, rapen, snijbiet, spinazie, tuinkers, herfst- en winteruien, wortelen, kapucijners, doperwten, peultjes, postelein en prei.
Vanaf € 178,50. Voeg toe aan favorieten Bekijk beschikbare maten met bijbehorende prijzen. Omschrijving: Het jonge blad van de Magnolia 'Susan'is opvallend glanzend donkergroen, in de zomer wordt het doffer.
Bomenbieb.nl is een database voor iedereen, van natuurliefhebber tot boomexpert. We geven uitgebreide informatie over boomsoorten, boomgasten en bijzondere bomen in Nederland en daarbuiten. De site is zo gemaakt dat informatie alle informatie gekoppeld is en dat u zelf selecties kunt maken op onderwerp.