Uw speekselklieren kunnen tijdelijk niet goed werken of uw speekselafgifte kan geremd zijn door het gebruik van medicijnen. In beide gevallen kunt u de speekselproductie stimuleren. Eet bijvoorbeeld voedsel waarop u goed moet kauwen. Denk aan stevige bruine boterhammen, wortels of suikervrije kauwgom.
Blijf goed kauwen
Kauwen zorgt voor de aanmaak van meer speeksel. Door bijvoorbeeld op (suikervrije) kauwgom, komkommer of stukjes wortel te kauwen wordt er meer speeksel aangemaakt. Ook zuigen op waterijs, of pepermunt kan helpen om meer speeksel aan te maken.
Kauw op (suikervrije)kauwgom of op fris-zure producten zoals appel, ananas, citroen, sinaasappel, tomaat, komkommer, augurk of uitjes in zuur. Gebruik niet teveel cafeïnehoudende producten en alcoholische dranken. Deze verminderen de hoeveelheid speeksel en kunnen het droogtegevoel versterken.
Speeksel (Latijn: phlegma; in oude uitdrukkingen: fluim) is een vloeistof die in de mond aangemaakt wordt door de speekselklieren. De vloeistof bestaat uit water, elektrolyten, slijm (mucines), verschillende enzymen, eiwitten en antistoffen.
Zorg ervoor dat u regelmatig kleine slokjes water neemt. Zorg er altijd voor dat u een flesje water bij de hand hebt; Gewone thee en cafeïne remmen de speekselvorming, probeer te minderen met koffie en gewone thee bij een (extreem) droge mond; Houd uw lippen vochtig, bijvoorbeeld met vaseline.
Soms kunt u de speekselvorming stimuleren door voedsel te kiezen waar u goed op moet kauwen, zoals bruinbrood of rauwe groenten. Andere manieren om de klachten te verlichten zijn: zuur voedsel zoals fruit eten, sabbelen op een suikervrij zuurtje of kauwgom en vaak kleine slokjes water drinken.
Het stimuleren van de speekselafgifte
Eet bijvoorbeeld voedsel waarop u goed moet kauwen. Denk aan stevige bruine boterhammen, wortels of suikervrije kauwgom. De afgifte van speeksel kunt u ook versterken door het eten van licht zuur voedsel, zoals fruit of komkommer.
Een droge mond ontstaat door te weinig speeksel. Het kan zijn dat je te weinig speeksel maakt, bijvoorbeeld door uitdroging, een ontstoken speekselklier of door bepaalde medicijnen. Het kan ook zijn dat het speeksel te snel uit je mond verdwijnt.
Speeksel is van essentieel belang voor onze mondgezondheid. Zonder speeksel vallen tanden en kiezen ten prooi aan afbraak door cariës, erosie en attritie. Bovendien gaat monddroogte het dagelijks leven domineren, omdat zaken als eten en praten plotseling niet meer vanzelfsprekend zijn.
Kijk eens goed naar hoeveel vitamine B2 (riboflavine) je binnenkrijgt via voedsel. Deze vitamine is belangrijk voor de energievoorziening voor je lichaam. Bij een tekort kunnen huidafwijkingen ontstaan aan je mond, tong en neus. Zoals rode, droge, gespleten lippen.
Enkele effectieve oplossingenzijn veel drinken; tabak, alcohol en koffie vermijden (omdat die de mond uitdrogen) en suikervrije kauwgom kauwen. Vaak helpt het ook om 's nachts in de kamer een luchtbevochtiger te installeren. Ten slotte zijn er middeltjes op de markt zoals speekselvervangers of mondbevochtigers.
Het is bekend dat het syndroom van Sjögren een auto-immuunziekte is. Dat wil zeggen dat de ziekte veroorzaakt wordt door een abnormale reactie van het immuunsysteem tegen het eigen lichaam. De oorzaak van deze abnormale reactie van het immuunsysteem is echter nog onbekend.
Probeer de hoeveelheid speeksel te stimuleren door te kauwen op suikervrije kauwgom of stevig suikervrij voedsel zoals rauwkost. Probeer het aantal zoetmomenten per dag zoveel mogelijk te beperken. Uw gebit is bij een droge mond kwetsbaarder. Gebruik niet teveel cafeïne houdende producten en alcoholische dranken.
Een droge mond betekent dat je te weinig speeksel hebt om de mond voldoende vochtig te houden. Dit kan vervelende gevolgen hebben: het geeft een onaangenaam gevoel en soms heb je moeite met spreken, eten en slikken.
Meting van hoeveelheid traanproductie: traanvocht wordt opgevangen in papieren strookjes. Meting van hoeveelheid speekselproductie: speeksel wordt opgevangen. Bloedprikken: ontstekingswaarden en stoffen in het bloed die kunnen wijzen op het syndroom van Sjögren, ook andere oorzaken van droogte kunnen worden onderzocht.
Stress en angst kunnen bijdragen aan een droge mond, net zoals de medicijnen die daartegen gebruikt worden. Het is belangrijk dat je met je tandarts over zaken praat die te maken hebben met je algehele gezondheid, want alles dat het risico op een droge mond verhoogt, verhoogt ook het risico op tandvleesproblemen.
Doorgaans kent de ziekte geen ernstig verloop, maar de klachten kunnen zeer hinderlijk zijn. Mensen met het syndroom van Sjögren lopen een groter risico om kanker van de lymfeklieren (lymfoom) te ontwikkelen, maar door de zeldzaamheid van de ziekte is dat relatief uitzonderlijk.
Door verstopping van de afvoergang ontstaat stuwing van speeksel in de speekselklier (het speeksel kan niet weg) waardoor klachten optreden. Deze verdwijnen vaak na enige tijd vanzelf omdat beperkte afvloed van speeksel langs de steen meestal mogelijk is.
Slikproblemen komen vooral voor bij spierziekten, na een beroerte, bij de ziekte van Parkinson, bij afwijkingen van de slokdarm en na behandeling van kanker in de mond of keel. Slikproblemen kunnen vanzelf weer over gaan. Behandeling is lang niet altijd nodig.
Als het gevoel van slijm in de keel niet verdwijnt of als er klachten bijkomen, maak dan een afspraak bij een KNO-arts. Er kan soms namelijk wel een lichamelijke oorzaak zijn voor uw klachten. De KNO-arts kan op eenvoudige wijze de keel bekijken met een fiberscopie: Zie voor meer informatie: keelonderzoek via de neus.