De solarbollen zijn eenvoudig aan te sluiten. U heeft alleen een schroevendraaier nodig om de bollen op uw pomp en zwembad aan te sluiten. Er hoeven geen snoeren aangesloten te worden. Er zijn meerdere bollen op elkaar aan te sluiten, waardoor u ook zwembaden groter dan 7.000 liter kunt verwarmen.
Hoeveel warmt een solar bol op? Om je een idee te geven hoe snel een solar bol je zwembad verwarmt: bij een zwembad van 2.000 liter en 10 uur zonlicht, kan één solar bol het water met 4 graden verwarmen.
U sluit uw solarbol aan tussen uw filterpomp en uw zwembad. Hierdoor wordt het zwemwater door de zwembadverwarming gepompt. Er wordt zonne-warmte opgevangen. De bol en de spiraalvormige slang die er doorheen loopt worden warm.
Voordelen van Solar bol Zwembadverwarming
Geen verhoogde energie rekening, in tegenstelling tot een warmtepomp. Het nieuwe design van de Solarbollen neemt minder ruimte in dan de traditionele Solar matten. Ideaal dus voor de tuin met iets minder ruimte.
Terwijl het zwembadwater door de mat stroomt warmt de zon het water op. Eenvoudig én milieuvriendelijk! De Solar Mat is geschikt voor zwembaden tot 30.000 liter en warmt het zwembad (afhankelijk van de weersomstandigheden) 3 à 5 graden op.
Je hebt een zwembadpomp nodig die minimaal 4m³ per uur pompt. Maximaal mag de pomp 10m³ per uur leveren. Als je deze solarmat op een dak installeert (eventueel met meerdere) dan dient je zwembadpomp voldoende krachtig te zijn om het water rond te kunnen pompen.
Je kunt de matten ophangen op de een of andere manier, als je maar zorgt dat ze op een zonnige plek hangen. Er stroomt water door de matten dat opgewarmd wordt door de zon, dus het hoeft buiten niet heel warm te zijn.
Hoeveel solar bollen heb ik nodig voor mijn zwembad? De berekening van de solar bol is zeer eenvoudig want per 7000 liter dient u 1 solar bol aan te sluiten om het water goed op te kunnen verwarmen. Heeft u dus een zwembad van 12000 liter dan dient u 2 solar bollen te gebruiken om het water goed te kunnen verwarmen.
De beste zwembadverwarming is een warmtepomp, waarbij via een compressor de buitenlucht omgezet wordt in warmte. Daarbinnen is een warmtepomp met inverter technologie de allerbeste keuze die je kunt maken. Een inverter warmtepomp is effectief, efficiënt en heeft een laag energieverbruik.
Hoe het zonnepaneel werkt
Met behulp van uw zwembadpomp wordt er water door de zonnecollectoren gepompt. Het water wordt verwarmd door de zon als het in de donkere en warmte vasthoudende mat zit. Het verwarmde water stroom terug uw zwembad in en is 3 - 5 graden warmer dan het water in uw zwembad.
Hoeveel zonnecollectoren Het is afhankelijk van de inhoud van het zwembad en de capaciteit van de pomp hoeveel Solar Matten gebruikt kunnen worden. De Easy Set Ø 183, 244 en 305 kunnen met een Solar Mat gebruikt worden. Voor de Easy Set 366 is het raadzaam om twee Solar Matten te gebruiken.
Een solar cover leg je overdag, wanneer je niet zwemt en de zon schijnt, over het zwembadwater. De bubbeltjesfolie vangt warmte van de zon op en geeft dit af aan het water. Dit is hartstikke milieuvriendelijk en zorgt voor een verwarming van tot wel 5°C op een warme, zonnige dag.
Hoeveel zonnepanelen je nodig hebt in je zwembad zonnecollector hangt af van allerhande factoren. In ideale omstandigheden kan je er van uit gaan dat je 1 zonnepaneel nodig hebt per vierkante meter zwembad oppervlakte.
Het principe van een Størvatt zwembadverwarming is om het water van uw zwembad te verwarmen door middel van houtvuur. Dit warme water kan behalve voor in een zwembad ook worden gebruikt in een hottub of ander bad.
Zoek een goede plaats voor uw zwembadverwarming: op het zuiden gericht en volledig in de zon. Zet de zwembadverwarming met de bijgeleverde poten in een hoek van 30 graden zodat de bol optimaal van de warmte van de zon profiteert.
De electrische varianten zijn omwille van de veiligheid verboden in Nederland.
Je zwembad lekker warm door de zon
In de zomer is dit gemiddeld ongeveer 15-20 MJ per vierkante meter per dag. Een Intex opzet zwembad van 3 bij 2 meter (6m2) pakt dus per uur dat er zon op staat ongeveer 100MJ op. Een aangename temperatuur voor het zwembad is ongeveer 25 graden Celsius.
Een zwembadpomp moet gemiddeld 5 uur per dag draaien. Het is belangrijk dat je zwemwater minstens 2 keer per dag een volledige circulatie heeft doorgemaakt. Controleer dus hoeveel m3 water er zich in je zwembad bevindt en wat de capaciteit van je filterpomp is.
Elke pomp heeft een maximale opvoerhoogte. Stel dat een zwembadpomp wordt aangesloten aan een lange tuinslang, en je gaat met de tuinslang omhoog in de trappenhal van een hoog appartementsgebouw. Hoe hoger je de trap opstapt, hoe minder debiet er uit de tuinslang zal komen.
Je stelt de thermostaat in op de gewenste temperatuur en hangt de sensor bij het nest. Is de temperatuur lager dan ingesteld, dan gaat het warmtematje aan. Wordt het te warm, dan schakelt de thermostaat automatisch het warmtematje uit, totdat het weer te koud wordt.
Intex filterpompen zijn niet zelfaanzuigend. Dat betekent dat de pomp geen water vanuit het zwembad omhoog kan pompen. Gewoon netjes naast het zwembad zetten dus die pomp.
De Bestway zandfilterpomp pompt het water in enkele uren het gehele zwembad rond, en passeert hierbij het filtervat. Het filtervat van de zandfilterpomp dien je te vullen met filtermedium. Dit filtermedium filtert effectief alle viezigheid en fijne deeltjes uit het zwembadwater.