U mag niet rijden met meer dan 0,5 promille (ongeveer 2 glazen) alcohol in uw bloed. Voor beginnende bestuurders gelden andere regels. Het gebruik van alcohol vermindert uw rijvaardigheid, waardoor u sneller een verkeersongeval kan veroorzaken.
Als bestuurder mag het alcoholgehalte in uw adem niet hoger zijn dan 220Ugl (= microgram per liter), omgerekend 0,5 promille. Dat zijn ongeveer twee glazen. Dit geldt voor bestuurders van ALLE vervoersmiddelen. Voor beginnende bestuurders geldt een alcohollimiet van 88 Ugl, omgerekend 0,2 promille.
Je krijgt altijd een boete als je teveel gedronken hebt en aangehouden wordt. Ook mag je tijdelijk niet rijden. Dit heet een rijverbod of tijdelijke rijontzegging. Een rijverbod kan een paar dagen duren, maar ook een paar weken en soms zelfs maanden.
Deze bedraagt maximaal 0,21 mg/l uitgeademde lucht bij een ademtest, wat gelijk staat aan maximaal 0,5 promille in het bloed gemeten (artikel 34, §1, Wegverkeerswet).
0,5 promille (ongeveer 1 glas voor een vrouw, 2 glazen voor een man): u voelt zich meer ontspannen, maar u bent minder alert in het verkeer. 0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): u bent 'aangeschoten', u kunt niet meer veilig aan het verkeer deelnemen.
Het duurt ongeveer 1,5 uur voordat een standaardglas alcohol uit je bloed is. Dus drink je tussen 6 en 7 uur 's avonds drie glazen wijn, dan is de alcohol om ongeveer half 11 uit je bloed. Hoelang het precies duurt, verschilt per persoon.
0,5 -1,5 promille (ongeveer 2-5 glazen voor een vrouw, 3-7 glazen voor een man): je bent 'aangeschoten', je kan niet meer veilig aan het verkeer deelnemen. 1,5 -3,0 promille (ongeveer 6-9 glazen voor een vrouw, 8-14 glazen voor een man): je bent dronken, je kan absoluut niet meer aan het verkeer deelnemen.
Eerst wordt u gevraagd om te blazen in een elektronisch ademtest-toestel oftewel een voorselectie apparaat. Dit geeft aan of u al dan niet strafbaar bent. Al wat u moet doen, is stevig en lang genoeg in het toestel blazen totdat de agent zegt dat u mag stoppen. Verschijnt er safe, dan is er niets aan de hand.
Eerst en vooral: je mag een bloed- of ademtest nooit weigeren. Als je het toch doet, dan wordt de test sowieso als positief beschouwd. Je riskeert in dat geval een boete voor alcoholintoxicatie én een boete voor de weigering op zich, die minstens 1.600 euro bedraagt en tot 16.000 euro kan oplopen.
Ben je een beginnende bestuurder? Dan mag je niet meer dan 0,2 promille (0,02 procent) alcohol in je bloed hebben als je autorijdt. Mannen bereiken dit na het drinken van ongeveer een standaardglas drank, vrouwen al bij minder dan een glas.
De politie gebruikt alcoholtesters op straat. Een alcoholtester is een apparaat, waar je op moet blazen. Aan de uitslag kan de politie zien of je alcohol gedronken hebt (er verschijnt dan een P/A, A of F) of dat je gewoon mag doorrijden (als er een P verschijnt).
1 promille is 1 duizendste deel; het woord betekent “per duizend”. Een promille wordt genoteerd als ‰, dus naar analogie met procent (%) met 3 “nullen” in plaats van 2. Hierbij geldt: 1‰ = 0,1%.
Gedurende 20 seconden moet je hard blazen op een pijpje. Dit pijpje is verbonden aan een digitale tester. Als het piepje gaat, is de blaastest geslaagd. Het apparaat geeft dan aan of je hebt gedronken en hoeveel.
Door sterke drank te drinken kun je sneller dronken worden dan door het drinken van bier of wijn, omdat sterke drank meer alcohol bevat. Het drinken van shots kan bijzonder goed helpen, omdat je snel grote hoeveelheden alcohol binnenkrijgt. Vooral van wodka word je snel dronken.
Géén alcohol drinken is het beste voor uw gezondheid. Drinkt u toch? Drink dan niet meer dan 1 glas alcohol op een dag en niet iedere dag. Iedere dag 1 glas alcohol drinken is al nadelig voor uw gezondheid.
Iedereen is verplicht om te blazen. Bij weigering wordt een proces-verbaal opgemaakt. Indien men het niet eens is met de uitkomst van de blaasproef kan men, op eigen kosten, een bloedproef ondergaan. Dit moet dan wel op korte termijn.
Wie wordt tegengehouden voor een alcoholcontrole kan een kwartiertje uitstel vragen, dat is zo voorzien in de wet. “Dat kan helpen vermijden dat de mondalcohol een vertekend beeld geeft. Alcohol lost op in het speeksel.
De straf voor weigering van de ademanalyse is gelijk aan IX van de LOVS Oriëntatiepunten en staat gelijk aan een alcoholgehalte van 866 tot 945 µgl. Als straf wordt er standaard uitgegaan van een geldboete van € 1.000,00 en een onvoorwaardelijke ontzegging van de rijbevoegdheid van 9 maanden.
Als een roker moet blazen laat de politie hem eerst alle rook uitblazen en wacht vervolgens een paar seconden. Ook dan wordt de test niet beïnvloed. De apparatuur is beveiligd tegen manipulatie. Als iemand b.v. te zwak blaast wordt de test door het apparaat afgebroken en fout gemeld.
De test moet een betrouwbaarheid van 100% hebben. De werking moet worden gecontroleerd na een opslag onder extreme condities van -20°C tot 70°C en een luchtvochtigheidsgraad van 95%. De werking van de blaastest moet worden getest onder verschillende lichtsterktes.
Als de politie vermoedt dat je drugs hebt gebruikt terwijl je autorijdt, moet je een drugstest doen. Je moet meewerken aan een speekseltest en eventueel een test van je pupillen, spraak en motoriek. Als het erop lijkt dat je drugs hebt gebruikt, moet je een bloedtest doen.
Het spreekwoord bestaat inderdaad: dronken mensen en kinderen spreken de waarheid. Alcohol neemt remmingen weg. Dit betekent dat men bijvoorbeeld minder schaamte en terughoudendheid opbrengt. Ook kan het zijn dat men meer met zichzelf dan met anderen bezig is waardoor men niet zo gericht is op andermans gevoelens.
Een kater kan een paar uur duren, een hele dag of zelfs meerdere dagen. Hoelang een kater duurt verschilt per persoon en situatie. Meestal is het zo dat je hoe meer je drinkt, hoe erger de kater is en hoe langer de kater duurt. Hoelang een kater duurt hangt ook af van hoe vaak je drinkt.
Wanneer je gedrag en je emoties blijvend veranderen doordat je te vaak en te veel drinkt, kan er wel een karakterverandering door alcohol optreden. Alcohol beschadigt je hersenen. Daardoor kun je last krijgen van cognitieve problemen als geheugenverlies en concentratieproblemen.