Hoe en wanneer rabarber oogstenSnijd bloem- en bladstelen niet af, maar draai ze en trek met een ruk los. Laat minstens een of twee stengels en bladeren aan de plant zitten, dan blijft de plant goed verder groeien. Gebruik de rabarberstengels zo snel mogelijk, dan smaken ze het best.
Rabarber water geven
Wie snel groeit, moet veel water drinken - dat geldt ook voor rabarber. Vooral tijdens het rabarberseizoen (van mei tot juni) heeft de plant heel veel water nodig. Bij droog weer moet je regelmatig water geven om te vermijden dat de groei afgeremd wordt en de plant enkel dunne stengels gaat vormen.
De stelen van rabarber vullen zich met veel vocht. Door de plant regelmatig water te geven zorg je dat deze mooie, dikke stelen kan produceren.
Afsnijden van stengels raden we af omdat het stukje dat dan aan de plant blijft zitten makkelijk kan gaan rotten. In principe worden de dikste stengels altijd eerst 'geplukt' en laat je altijd minstens 3 stengels aan de plant staan. Anders kan deze niet meer verder groeien en is het ook snel afgelopen met oogsten.
Rabarberplanten die weinig licht krijgen en/of onvoldoende bemest worden kunnen bloemen vormen. Deze nemen voedingsstoffen af van de stengels waardoor ze best zo snel mogelijk verwijderd worden. Dit kan je doen door de stengel om te buigen zodat er geen water in het hart van de plant terechtkomt.
Ze worden bevrucht door de wind en gebruikt als snijbloem. Hun bloeitijd is vanaf de lente tot en met de zomer en de kleuren variëren van rood, geel tot wit. Wanneer je rabarber plant voor de groenteteelt verwijder je de bloeistengels. Zo voorkom je dat de plant uitgeput wordt.
Rabarber na eind juni
Rabarber dankt zijn zure smaak aan oxaalzuur. Het is zo dat de rabarberplant veel oxaalzuur bevat, de bladeren meer dan de stengels. Na eind juni gaat het oxaalzuur van de bladeren via de stengels terug naar de wortels om de plant te laten overleven voor het volgende jaar.
Met een scherp mes verwijder je de bladeren zodat je enkel de lekkere stelen over houdt. Het blad aan de stelen laten zitten zou de stengels taai doen worden doordat de bladeren nog vocht blijven verdampen. Vroeger oogsten kan door rabarber te bleken.
Hoe meer oxaalzuur in het lichaam aanwezig is, hoe meer calcium aan het lichaam onttrokken wordt. Dat kan botontkalking veroorzaken en het verhoogt de kans op nierstenen. Mensen die aanleg hebben voor reuma, artritis, jicht en nierstenen kunnen beter geen rabarber eten.
Rabarber forceren, ook wel bekend als rabarber voortrekken, houdt in dat je een emmer of een zogeheten trekpot over de rabarberkronen zet. Zo kan er geen licht bij de plant komen, waardoor die lange stengels gaat aanmaken die op zoek zijn naar licht.
Hoe wordt rabarber verplant? Rabarber blijft ongeveer 8 tot 10 jaar op zijn plaats.
Net als bessen, amandelen, spinazie en bieten? Dan doe je er goed aan wat kalk aan je rabarber toe te voegen. 1 lepeltje pure kalk (calciumcarbonaat) in de vorm van gereinigde krijtpoeder is al voldoende om het oxaalzuur in rabarber te stabiliseren. Het heeft geen bijsmaak maar maakt de rabarber wel lichter van kleur.
Dit is hét seizoen om rabarber te eten
Het seizoen van rabarber loopt van eind maart tot en met juli, met mei als topmaand.
Rabarber voortrekken
Door het afdekken wordt het warmer onder de pot wat de groei bevordert en de rabarber zoeter maakt. Het voortrekken put de plant wel uit dus doe dit niet te lang, na ongeveer een maand is de plant goed aan de groei en kan de pot er vanaf.
Rabarber delen en vermeerderen
Na enkele jaren kan je je rabarber vermeerderen via deling en zo je planten een verjongingskuur geven. Het ideale moment om dit te doen, is in de herfst, wanneer de bladeren al geel kleuren.
De plant moet namelijk weer herstellen om verder te kunnen groeien. Gemiddeld groeien er zo'n 20 stelen aan een rabarberplant, in een goed seizoen kunnen die 3 keer geoogst worden.
Wist je dat je rabarber rauw kunt eten, net als selderij? in dunne reepjes en meng deze door je salade.
Rabarber stelt weinig eisen. Hij wil een lichte standplaats in halfschaduw, weg van de volle middagzon. Zeer donkere plaatsen zijn niet geschikt als standplaats, omdat de stengels dun blijven en ongewoon hoog uitsteken.
Rabarber draagt bij aan een gezonde spijsvertering, dankzij de vezels die erin zitten. De vriendelijke bacteriën in je darmen voeden zich namelijk met deze vezels.
Na drie jaar kunnen vanaf half mei de bladstelen van de rabarberplanten worden geoogst. Zodra de bladeren zich hebben ontvouwd, begint hun oogst. Hoe langer u wacht, hoe houteriger de stengels worden.
Rabarber is een plant uit de duizendknoopfamilie. Deze grote, struikachtige plant heeft prachtig rode, groene, groen-rode of karmijnrode lange stelen en grote donkergroene bladen. De groene stelen zijn zuurder dan rode, maar ze zijn niet 'onrijp'. Groene stelen zullen door bewaren dus ook nooit rood worden.
Rabarber staat graag in grond die zowel water goed vasthoudt als afvoert, want de plant wil geen natte voeten maar zeker ook niet te droog worden. Het kost de rabarber veel energie om te groeien, dus extra bemesting hebben ze wel nodig. Verwen je rabarberplanten met biologische mest in het voorjaar en rond de zomer.
Rabarber kun je in een goed gesloten plastic zakje of bakje tot 12 maanden bij minimaal -18°C in de diepvries bewaren. Rabarber vries je rauw in. Je hoeft deze groente niet eerst te blancheren (kort verhitten). Snijd de bladresten en de onderste harde stukken van de stelen af.
Rabarber overwinter je door een stapeltje stalmest of compost rond de rabarberpollen te leggen (niet op het hart van de plant), de voedingstoffen zullen geleidelijk de grond in sijpelen. Je kan de plant ook afdekken met een laag stro. Dat beschermt de ondergrondse plantendelen tijdens koude dagen.
Rabarber is winterhard en kan dus overwinteren. Let op: de rabarberplant moet winterklaar zijn, wat betekent dat je in juni moet stoppen met oogsten en zorgen dat de plant in een voedzame bodem is geplant. Hoe moet je rabarber vermeerderen? Je kunt rabarber vermeerderen door een stuk wortel elders uit te planten.