De tijd tussen besmetting en eerste symptomen (incubatietijd) bedraagt 1 tot 91 dagen. De infectie geeft meestal weinig tot geen klachten bij personen met een normale weerstand.
Zwangere vrouwen
De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree. Dit is vooral het geval als de zwangere in het derde trimester (6-9 maanden) ziek wordt.
De kans dat iemand door één keer een risicoproduct te eten listeriose oploopt, is zeer klein. Het risico op ziek worden is klein (4 op de miljoen mensen per jaar krijgen deze ziekte in Nederland).
Naast de bekende ATP swabs die in een ATP meetinstrument na 10 seconden resultaat geven, zijn er ook sneltesten voor pathogenen zoals Listeria. Met de Listeria InSite of Mono. Glo test is er al een positief resultaat na 24 uur en een geconfirmeerd negatief resultaat na 48 uur incubatietijd.
Bij mensen met een sterk verminderde weerstand kan listeria ernstige ziekten veroorzaken zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfecties en infecties van huid en ogen. Bij zwangeren kan een infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.
De bacterie kan namelijk Listeriose veroorzaken; een ziekte waaraan men kan overlijden. Het bestrijden van de listeria bacterie is echter geen eenvoudige taak. Ons desinfectiemiddel op basis van oxidatie, genaamd Freebac-Clearoxyl, vormt voor menig voedingsproduct dé ideale oplossing.
Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Ook als je er echt een voedselinfectie van krijgt is dat meestal alleen vervelend voor jezelf. Alleen als de voedselinfectie komt door listeria en toxoplasmose kan dit gevaarlijk zijn voor je baby. Neem daarom bij diarree of braken direct contact op met je huisarts.
Listeriose komt heel weinig voor, de kans op een besmetting is erg klein. Er zijn in Nederland maar zo'n 50-100 besmettingen per jaar. En de meeste daarvan zijn bij 65-plussers. Maar als je tijdens de zwangerschap deze infectie krijgt, is dat nadelig voor je baby.
De listeria-bacterie wordt gedood als een product gedurende minimaal 2 minuten verhit wordt tot 70 graden (kerntemperatuur). Kijk op de website van het Voedingscentrum hoe u besmetting met listeria kunt voorkomen via veilige bereiding van voedsel.
Rauwe eieren kunnen de ziekmakende bacterie salmonella bevatten. Een salmonella-infectie kan geen kwaad voor je zwangerschap of voor je ongeboren baby, maar de symptomen ervan zoals diarree kunnen wel heel vervelend zijn.
Enkele uren tot 2 dagen na besmetting ontstaan heftige buikkrampen en diarree. Soms gaat dit samen met overgeven. Overgeven door verkeerd eten is meestal na een dag over. De klachten duren tussen 2 tot 9 dagen, gemiddeld 4 dagen.
Listeria monocytogenes zit in de darmen van elk mens en dier. Ook is de bacterie te vinden in de grond, het oppervlaktewater, in de keuken en in de koelkast. Listeria monocytogenes vermenigvuldigt zich snel op producten die bedorven zijn. Uniek is dat de bacterie zich ook vermenigvuldigt in de koelkast.
De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode). De meest voorkomende klachten zijn al dan niet pijnlijke, gezwollen klieren, voelbaar vooral in de hals, onder de oksels en in de liezen. Daarnaast zijn koorts, vermoeidheid, nachtelijk zweten, keelpijn en spierpijn mogelijk.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.
De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat u gegeten of gedronken heeft. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Beperk melk en melkproducten
Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.
Besmettelijke periode
Na ziekte en na een asymptomatische infectie kunnen mensen tot enkele maanden L. monocytogenes in de ontlasting blijven uitscheiden. Moeders blijven tot 7 à 10 dagen na de bevalling bovendien besmettelijk via urine en vaginale afscheiding.
Besmetting met Listeria
Besmetting van de voedingsmiddelen treedt op door het gebruik van rauwe ingrediënten die reeds besmet waren, zoals zachte kazen gemaakt van ongepasteuriseerde melk (bijvoorbeeld sommige soorten brie, camembert, feta en blauwe kaas) en vleesproducten (zoals gehakt, filet américain en paté).
Wat zijn de verschijnselen van veteranenziekte? De meeste mensen worden niet ziek van de legionella-bacterie. Wordt u wel ziek dan begint dat meestal een week na besmetting. De ziekte begint meestal met verkoudheid, hoest, koorts en spierpijn.
Pasta Carbonara..
MAAR, wanneer je gebruik maakt van gepasteuriseerde eieren is er niks aan het handje! Ook in de horeca gebruiken ze heel vaak gepasteuriseerde eieren voor dit soort gerechten, vraag dat dus gewoon even na voordat je gelijk besluit het niet te nemen.
Veel toetjes kun je veilig eten, maar er zijn ook toetjes waar alcohol in zit. Bijvoorbeeld in tiramisu, kersenbonbons en in sommige voorverpakte toetjes. Kijk op het etiket of er alcohol in zit. Calcium is tijdens de zwangerschap belangrijk voor de botopbouw van je baby.
Kant-en-klare mayonaise kun je gewoon eten. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap.