Kun je kunstgras op je dakterras of balkon aanleggen? Ja, kunstgras kan zeker op een balkon gelegd worden. Kunstgras kan zowel op een balkon als op een terras gebruikt worden. Aangezien er geen echt gras kan groeien, zorg je door kunstgras te kopen er toch voor dat je balkon er groen uitziet!
Net als echt gras heeft kunstgras een geluidsisolerende werking. Bovendien kunt u met de juiste opbouw zorgen voor thermische isolatie. Hierdoor bespaart u op de stookkosten.
Veel daken in Nederland zijn voorzien van een laag vilt of bitumen. Dit is in principe natuurlijk prima, maar het zijn niet de beste materialen om direct kunstgras op te installeren. Zeker bij het op maat snijden van het kunstgras ontstaat het gevaar dat je in de dakbedekking snijdt, met alle gevolgen van dien.
Kunstgras belast het milieu meer dan echt gras. Bij kunstgras in de schaduw kun je nog steeds last hebben van algen en mos. En ook onkruid kan door de grasmat groeien. Kunstgras kun je platlopen en voelt niet lekker aan je voeten.
Kunstgras op een plat dak is een mooie oplossing en kan direct op het dak geplaatst worden. Het gewicht is zo laag dat het vrijwel op ieder dak past. Doordat ons kunstgras is voorzien van UV-filters zal het niet verkleuren door zonlicht. Kortom, kunstgras is een uitstekende oplossing voor een gezellig groen dak.
Het kan, doch heeft het aanleggen van kunstgras op een roofing een speciale zorg nodig. Het is een delicate klus omdat de EPDM niet beschadigt mag worden. Het kunstgras op een roofing moet wel goed vast liggen omdat er vaak meer wind staat op die plaatsen. Hierbij is het niet gelijk welke lijm er gebruikt wordt.
Hoe lang gaat kunstgras mee? Mits kunstgras goed onderhouden wordt kan het gemakkelijk tot wel 10 jaar mee gaan.
Het feit dat kunstgras waterdoorlatend is, komt door de rug van het kunstgras. De rug van het kunstgras is namelijk voorzien van een grote hoeveelheid piepkleine gaatjes. Deze gaatjes zijn precies groot genoeg om er water doorheen te laten stromen, wat ervoor zorgt dat het kunstgras waterdoorlatend is.
Kunstgras is een investering voor de toekomst. U verwacht het misschien niet, maar kunstgras is uiteindelijk goedkoper dan natuurgras. Dit heeft alles te maken met de lange levensduur én u bespaart tevens op onderhoudskosten.
Zorg dat u de grond waar het kunstgras op komt te liggen ongeveer 8 cm diep uitgraaft. Denk ook aan de plek waar de kantopsluiting komt te liggen. Dit is een afscheiding die ervoor zal zorgen dat het kunstgras en de ondergrond op zijn plaats blijft en het kunstgras niet in contact komt met onkruid.
Zorg ervoor dat u de ondergrond tot ongeveer 5 centimeter diep uitgraaft. Egaliseer vervolgens de grond zo goed mogelijk met een hark. Nadat je de ondergrond geëgaliseerd hebt, breng je het zandbed aan. Leg een laag van 3 tot 5 cm dik.
Alvast de belangrijkste punten voor een kunstgras ondergrond: Vlak en egaal; Goed aantrillen en egaliseren. Waterdoorlatend; Zorgen voor een goede afwatering en dat er geen water blijft staan bij regen. Onze voorkeur heeft een ondergrond van betongranulaat 0-4 van minimaal 5 cm dik.
Net als op tegels is het goed mogelijk om kunstgras te leggen op een betonnen ondergrond. U kunt het kunstgras tapijt direct aanbrengen en vastplakken op het beton met kunstgras tape of met kunstgras lijm en band. Om het kunstgras vast te lijmen op betonband kunt u het beste gebruik maken van kunstgras kit.
Voor de ondergrond voor kunstgras raden wij normaal een zandbed van 4 tot 5 cm straatzand, rijnzand brekerzand aan. Wanneer de ondergrond slecht water kan afvoeren dan is het raadzaam om 10-15cm zand aan te brengen of om gebruik te maken van drainagematten. Een ondergrond van gebroken puin of lavazand is ook mogelijk.
Kunstgras is weerbestendig. Zolang er geen langdurige plasvorming ontstaat op het gazon, zal ook overvloedige regenval, sneeuw of hagel bij het kunstgras geen problemen geven. De vezels zullen niet verkleuren, zoals sprieten van natuurgras dat bij veel nattigheid wel doen.
Mos op kunstgras verwijderen
Allereerst kun je proberen het mos te verwijderen met strooizout. Door dit zout te strooien op te plekken waar het mos zich bevindt, borstel je dit na een kwartiertje wachten eenvoudig weg met de kunstgras bezem.
Verwijder eenvoudig met een bladblazer viezigheid en tuinresten uit het kunstgras. Spoel kleine afvalresten zoals zand af en toe weg met een tuinslang. Een mengsel van water en azijn, half om half, is zeer geschikt om bacteriën te verwijderen en tegen te gaan.
Voor het aanleggen van een terras op een plat dak is een stedenbouwkundige vergunning vereist. Deze vergunning laat toe de integratie van het project in zijn omgeving te controleren, alsook zijn impact op de buurt en zijn conformiteit met de geldende reglementering.
Kun je kunstgras op je dakterras of balkon aanleggen? Ja, kunstgras kan zeker op een balkon gelegd worden. Kunstgras kan zowel op een balkon als op een terras gebruikt worden. Aangezien er geen echt gras kan groeien, zorg je door kunstgras te kopen er toch voor dat je balkon er groen uitziet!
Welk kunstgras is geschikt voor mijn balkon? Voor op je balkon adviseren wij de kortpolige types kunstgras, omdat deze minder snel worden platgelopen dan de langere soorten zonder instrooizand te gebruiken.
Onze experts adviseren om het kunstgras te verwerken met een houten afrastering. Je kunt het kunstgras hier dan in vast schroeven en blijft het kunstgras goed op plek liggen. Je kunt er ook voor kiezen om te werken met grondankers.