Meestal zit er een lange tijd tussen het inademen van de vezels en het ziek worden, van ongeveer tien tot vijftig-zestig jaar. Maar niet iedereen die asbestvezels inademt, krijgt daardoor kanker of asbestose.
Hoe snel kun je ziek worden van asbest? Hoe snel je ziek wordt van asbest, merk je pas na jaren. De incubatietijd ligt tussen de 20 en 30 jaar. Het kan soms dus wel tientallen jaren duren voordat long-, longvlies- of buikvlieskanker ontstaan door het inademen van losse asbestvezels.
Heb je vezels van asbest ingeademd? Bijvoorbeeld bij een klus in huis of bij een asbestbrand? Dat is geen reden voor paniek. De kans dat je hier ziek van wordt is heel erg klein.
U kunt niets doen. Er zijn geen medische testen waarmee u kunt zien hoeveel asbest u heeft ingeademd. Asbestvezels zijn bijvoorbeeld niet te zien op een röntgenfoto. En de kans dat u ziek wordt is klein, als u slechts eenmaal in aanraking bent gekomen met asbest.
Door het inademen van losse asbestvezels kan na lange tijd longkanker, longvlies-, of buikvlieskanker ontstaan. Asbest is alleen schadelijk als je losse vezels inademt. Hoe schadelijk hangt af van de totale hoeveelheid asbestvezels die je tijdens je leven inademt.
Op 14 mei meldde de directeur van het Industrieel Bureau voor Gevaarlijke Stoffen in Thailand aan The Nation dat het risico op kanker bij het wonen en werken in gebouwen met asbest veel kleiner is dan het risico dat veroorzaakt wordt door roken (resp. 2,37 per 10.000 in vergelijking met 880 per 10.000 door roken).
Er is nog geen behandeling voor genezing of langdurige overleving van de ziekte.
Ik heb 1 keer asbest ingeademd, wat nu? Bij het inademen van asbest gaat het er vooral om hoeveel u van de asbestvezels hebt ingeademd. Van het inademen van één asbestvezel is de kans vrij klein dat u longkanker krijgt. Hoe meer asbestvezels u inademend, hoe groter echter de kans is dat u daarvan ziek wordt.
Wanneer is asbest gevaarlijk voor de mens? Asbest is niet gevaarlijk zolang de asbestvezels niet in de lucht terechtkomen. Het is echter moeilijk te bepalen wanneer dit wel gebeurt. Het aanraken van niet-hechtgebonden asbest moeten we ten allen tijden vermijden.
Voelen of een materiaal asbesthoudend is, is niet mogelijk. Dat kan alleen in een laboratorium microscopisch onderzocht en vastgesteld worden. Helaas zijn asbest(vezels) ook geheel geurloos.
Wat is de overleving van mesothelioom? Gemiddeld zijn 5 jaar na de diagnose nog 7 van de 100 mensen in leven. Let op: dit zijn gemiddelde cijfers voor alle mensen met deze soort kanker.
Iemand die langdurig veel asbestvezels inademt, kan longkanker of longvlieskanker (mesothelioom) krijgen. Het inademen van veel vezels komt vooral voor in binnenruimtes. In de buitenlucht komen meestal niet langdurig hoge concentraties vezels voor.
Als je ze inademt, kunnen ze na lange tijd kanker in je longen, longvlies of buikvlies veroorzaken. In de buitenlucht zitten kleine hoeveelheden asbestvezels: je ademt dus elke dag een klein beetje asbest in. Het risico op kanker hangt af van de totale hoeveelheid asbest die je tijdens je leven inademt.
Asbest is zeer schadelijk wanneer het in de vorm van stof aanwezig is, onzichtbaar voor het blote oog, zwevend in de omgevingsruimte. Asbest bestaat uit heel fijne vezels. Het risico van asbest schuilt in het inademen van de vezels. Asbest is alleen gevaarlijk als je losse asbestvezels inademt.
Hoewel de risico's overduidelijk zijn, vinden sommige mensen dat de gevaren van asbest overdreven zijn. Is dit terecht? Wat ons betreft niet. In het verleden werden vooral bouwvakkers, maar ook bewoners, veelvuldig blootgesteld aan asbest.
Asbest heeft een vezelachtige structuur en is meestal wit tot lichtgrijs. Zolang het materiaal niet beschadigd raakt, is er niets aan de hand.
Asbest in huis kun je het beste laten verwijderen door een deskundig ('gecertificeerd') bedrijf. Zij zorgen ervoor dat er zo min mogelijk asbestvezels vrijkomen en maken alles grondig schoon, zodat er geen vezels in je huis achterblijven.
De kans dat je na een éénmalige blootstelling ziek wordt, is heel klein.
In Nederland krijgen per jaar ongeveer 600 mensen te horen dat ze mesothelioom hebben. Lees op deze pagina over: Vooruitzichten bij mesothelioom. Mesothelioom heet ook wel longvlieskanker of asbestkanker.
De ziekte komt meer voor bij mannen dan vrouwen. Het roken van sigaretten, pijp of sigaar kan na asbest blootstelling ook leiden tot een hoger risico op longkanker. Het mesothelioom geeft aanvankelijk weinig klachten.
Soms komen de kankercellen van mesothelioom in je longen terecht. Bij een uitzaaiing van mesothelioom in je longen, heet de kanker nog steeds mesothelioom. Mesothelioom kan ook uitzaaien naar andere delen van je lichaam.
Wereldwijd worden jaarlijks naar schatting 125 miljoen mensen blootgesteld aan asbest op de werkplek. Jaarlijks sterven wereldwijd ruim 107.000 mensen aan asbestgerelateerde ziekten zoals buikvlies- of borstvlieskanker (mesothelioom), longkanker en stoflongen (asbestose).
Asbest bestaat uit microscopisch kleine, naaldachtige vezels. De vezelachtige structuur is te zien op breukvlakken en bij beschadigingen van asbestmateriaal (pas op dat u asbestvezels niet inademt). Asbest is vaak wit tot lichtgrijs.Golfplaten als dakbedekking zijn vaak grijs, zwart of roodachtig van kleur.
Asbest is niet te herkennen aan een specifieke geur. Asbest is namelijk geurloos. Derhalve is het schadelijk om asbestvezels in te ademen. Het advies is daarom om niet aan asbesthoudende of van asbest verdachte materialen te ruiken.
Ja, de gezondheidsrisico's zijn vergelijkbaar. Bij zowel shag als sigaretten krijgt de roker de giftige verbrandingsproducten van tabak binnen, zoals teer en koolmonoxide. Deze stoffen zijn de belangrijkste veroorzakers van schade aan de gezondheid.