De tijd tussen besmetting en eerste symptomen (incubatietijd) bedraagt 1 tot 91 dagen. De infectie geeft meestal weinig tot geen klachten bij personen met een normale weerstand.
Zwangere vrouwen
De zwangere vrouw heeft dan vaak klachten als hoofd-, rug-, gewrichts- en spierpijn en flinke koorts. Soms worden deze klachten voorafgegaan door buikgriepachtige klachten, zoals diarree. Dit is vooral het geval als de zwangere in het derde trimester (6-9 maanden) ziek wordt.
De kans dat iemand door één keer een risicoproduct te eten listeriose oploopt, is zeer klein. Het risico op ziek worden is klein (4 op de miljoen mensen per jaar krijgen deze ziekte in Nederland).
invasieve listeriose 8 dagen (1-67 dagen); infectie van het centraal zenuwstelsel 9 dagen (1-14 dagen); infectie tijdens de zwangerschap 27.5 dagen (17-67 dagen, maar kort bij een bacteriëmie tijdens de zwangerschap) (Goulet 2013).
Naast de bekende ATP swabs die in een ATP meetinstrument na 10 seconden resultaat geven, zijn er ook sneltesten voor pathogenen zoals Listeria. Met de Listeria InSite of Mono. Glo test is er al een positief resultaat na 24 uur en een geconfirmeerd negatief resultaat na 48 uur incubatietijd.
Bij mensen met een sterk verminderde weerstand kan listeria ernstige ziekten veroorzaken zoals bloedvergiftiging, hersenvliesontsteking, ontsteking van de binnenwand van het hart, maagdarminfecties en infecties van huid en ogen. Bij zwangeren kan een infectie leiden tot een miskraam of vroeggeboorte.
Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten. In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging.
Symptomen listeria
De verschijnselen van een besmetting met listeria kunnen zich uiten tot 90 dagen na consumptie. Soms zijn de klachten mild zoals milde griepverschijnselen. Maar het kan ook hoge koorts, hoofdpijn, spierpijn, diarree en misselijkheid veroorzaken.
De listeria-bacterie wordt gedood als een product gedurende minimaal 2 minuten verhit wordt tot 70 graden (kerntemperatuur). Kijk op de website van het Voedingscentrum hoe u besmetting met listeria kunt voorkomen via veilige bereiding van voedsel.
De bacterie kan namelijk Listeriose veroorzaken; een ziekte waaraan men kan overlijden. Het bestrijden van de listeria bacterie is echter geen eenvoudige taak. Ons desinfectiemiddel op basis van oxidatie, genaamd Freebac-Clearoxyl, vormt voor menig voedingsproduct dé ideale oplossing.
Ook als je er echt een voedselinfectie van krijgt is dat meestal alleen vervelend voor jezelf. Alleen als de voedselinfectie komt door listeria en toxoplasmose kan dit gevaarlijk zijn voor je baby. Neem daarom bij diarree of braken direct contact op met je huisarts.
Rauwe eieren kunnen de ziekmakende bacterie salmonella bevatten. Een salmonella-infectie kan geen kwaad voor je zwangerschap of voor je ongeboren baby, maar de symptomen ervan zoals diarree kunnen wel heel vervelend zijn.
Rauw vlees en rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren, zoals chorizo of salami. Die laatste mag je wel eten wanneer ze goed verhit zijn, bijvoorbeeld op een pizza. Leverproducten, smeerworst of leverpaté.
Albert Heijn heeft kaas uit de schappen gehaald omdat daarin de E. coli-bacterie is aangetroffen. Het eten van deze Queso Iberico kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Vooral jonge kinderen, ouderen, mensen met een verzwakt afweersysteem en zwangere vrouwen lopen risico.
Listeria monocytogenes zit in de darmen van elk mens en dier. Ook is de bacterie te vinden in de grond, het oppervlaktewater, in de keuken en in de koelkast. Listeria monocytogenes vermenigvuldigt zich snel op producten die bedorven zijn. Uniek is dat de bacterie zich ook vermenigvuldigt in de koelkast.
Voedselinfecties worden veroorzaakt door inname van voeding met een ziekteverwekkende hoeveelheid virussen, bacteriën of parasieten. Bij een voedselvergiftiging zijn de giftige stoffen die worden geproduceerd door bacteriën of schimmels de boosdoeners.
Is diarree tijdens de zwangerschap gevaarlijk? In de meeste gevallen is diarree tijdens de zwangerschap niet gevaarlijk, als je maar voldoende drinkt. Je hoeft je dus geen zorgen te maken en het gaat vanzelf weer over. Meestal hoef je niet naar de huisarts of verloskundige met diarree tijdens de zwangerschap.
Listeria. Omdat voorverpakte gerookte vis lang bewaard kan worden, kan de listeria-bacterie zich daar makkelijk in vermenigvuldigen tot schadelijke hoeveelheden. De listeria-bacterie kan gevaarlijk zijn voor je baby.
Nee, er bestaan geen voedingsmiddelen die diarree kunnen stoppen. Lange tijd werd gedacht dat bijvoorbeeld banaan, witbrood, beschuit, witte rijst, geraspte appel of kaneel helpen diarree te stoppen. Maar dit is niet zo. Als je ontlasting te dun is of je last hebt van diarree, is het goed om voldoende vezels te eten.
De klachten beginnen een paar uur tot meer dan 8 uur nadat u gegeten of gedronken heeft. Meestal zijn de klachten na 1 dag tot 3 dagen weer over.
Beperk melk en melkproducten
Dit wordt bij diarree soms moeilijker verteerd in je darmen. Daarom is het goed om niet meer dan 2-3 keer op een dag melk, vla of pap te eten of te drinken. Zure melkproducten zoals karnemelk en yoghurt verteren gemakkelijker omdat daarin minder melksuiker zit.
Listeriose is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door de darmbacterie Listeria monocytogenes. Vaak presenteert de ziekte zich als een griepachtige aandoening. Gelukkig is een Listeria besmetting die leidt tot actieve ziekte zeer zeldzaam.
Eventuele tekenen van infectie zijn weinig specifiek: moeheid, lusteloosheid, soms wat koorts. Bij een minder frequente vorm, die sterk doet denken aan de ziekte van Pfeiffer, worden daarnaast ook vergrote lymfeknopen gezien, evenals spierpijn, lever- en miltvergroting.
De eerste symptomen verschijnen 10 tot 14 dagen na de infectie (de incubatieperiode). De meest voorkomende klachten zijn al dan niet pijnlijke, gezwollen klieren, voelbaar vooral in de hals, onder de oksels en in de liezen. Daarnaast zijn koorts, vermoeidheid, nachtelijk zweten, keelpijn en spierpijn mogelijk.