De hele Provence staat bekend om de prachtig paarse lavendelvelden, maar het grootste deel van deze velden zijn te vinden rondom de Luberon en Verdon plateau's, ten noorden van Aix-en-Provence en Marseille en ten oosten van Avignon.
De bloeitijd van de lavendelgebieden in Frankrijk is van half juni tot eind augustus, maar dit varieert enigszins per streek. De gemiddelde bloeiperiode van de lavendel in de Provence is als volgt: Haute Provence tot aan de Verdon: midden juni – midden juli. Tussen Luberon en Lure: begin juli – midden augustus.
Er worden twee soorten lavendel gekweekt in de Provence. Het meest bekend is de 'lavande vraie' oftewel de klassieke, fijne lavendel. Lavendel groeit van nature op de kalkgronden van de Provence, op zo'n 600 tot 1400 meter hoogte.
Lavendel is dan ook hét symbool van de Provence. Wij kennen lavendel vooral van de lekkere geur in parfum, badolie en geurkaarsen, maar in de streek waar de lavendel vandaan komt wordt het ook gezien als een geneeskrachtig kruid.
Voor velen is de Provence de mooiste streek van Frankrijk: lekker eten, wijn, een heerlijk klimaat, prachtige natuur lavendelvelden, wijngaarden, pittoreske middeleeuwse dorpen, steden in het binnenland en fraaie stranden en chique badplaatsen aan de Côte d'Azur.
Lavandin (Lavandula × intermedia) is de 'Franse lavendel'. Lavandin is een kruising tussen Lavandula angustifolia en spijklavendel (Lavandula latifolia). De soort is speciaal ontwikkeld voor een hoge opbrengst aan essentiële olie en ruikt veel sterker dan echte lavendel.
Naast de heerlijke geur en de mooie paarse kleur, trekt de lavendel vlinders aan. Daarnaast bloeit de plant lang, van juni tot ver in de nazomer. En is hij zeer winterhard en (half)wintergroen. Dus dat is lang genieten van deze mooie plant!
Sommige lavendelsoorten smaken wat bitter of nog erger zeepachtig. Deze kan je beter niet gebruiken in de keuken, omdat ze niet zo lekker zijn. Alle lavendel is in principe eetbaar, dus kwaad kan het niet. Het is wel zo dat de lavendel onbespoten moet zijn.
De Luberon ligt zo'n 70 km ten noorden van Marseille en wordt begrensd door de Calavon en de Monts de Vaucluse in het noorden en de Durance in het zuiden. Aan de rand hebben zich vier steden ontwikkeld: Apt ten noorden, Cavaillon ten westen, Pertuis ten zuiden en Manosque in het oosten.
In het midden van het land moet je in de departementen Cher en Indre zijn, en in de Provence is het vooral de Drôme waar je veel zonnebloemvelden kunt zien. In dat departement is het extra leuk dat er velden zijn naast lavendelvelden, wat een prachtig paars-geel contrast oplevert.
Soorten van het geslacht lavendel worden gekweekt om de lavendelolie die geëxtraheerd kan worden uit de paarse bloemen. Deze olie wordt als geurstof gebruikt in cosmetica, zoals zeep en parfum. Daarnaast wordt lavendelolie bijvoorbeeld gebruikt in de aromatherapie.
De Provence is een gebied in het zuidoosten van Frankrijk. De Provence ligt tussen de Middellandse Zee, het Rhônedal en Italië, voor het overgrote deel in de administratieve regio Provence-Alpes-Côte d'Azur.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Voor lavendel geldt dat je twee keer per jaar snoeit, en dit: Voor de bloei: in het voorjaar, na de winter (maart-april). Opgelet, het mag niet meer vriezen! Na de bloei: in het najaar, in september.
In een witte border staat de indrukwekkende Lavandula angustifolia 'Alba' erg mooi, heb je maar een klein tuintje kies dan de dwergvorm 'Nana alba', met sneeuwwitte bloemen. De mooiste roze zijn 'Miss Katherine' (75 cm) en 'Loddon Pink'; 'Rosea' is een klassieker.
Plant lavendel nooit in bemeste tuinaarde. Bemeste tuinaarde is namelijk dodelijk voor de plant. Lavendel bemesten is sterk af te raden, de plant kan hiervan doodgaan. De plant bloeit het beste in kalkrijke grond.
Wil je jarenlang genieten van paarse lavendel in je tuin, kies dan voor winterharde soorten. Het best bestand tegen ons klimaat is de lavandula angustifolia of echte lavendel. Daarvan bestaan er heel wat populaire variëteiten zoals de Hidcote en de Munstead.
De lavendel is niet giftig voor mensen of insecten, maar wel voor huisdieren zoals katten, honden en konijnen. Neem bij (of vermoeden van) inname contact op met de huis- of dierenarts.
De gewone of Engelse lavendel (Lavandula angustifolia) is eigenlijk geen kruid, maar een kleine struik. De plant wordt al eeuwen gekweekt door apothekers en in kloostertuinen vanwege de geneeskrachtige werking. Er zijn veel variëteiten van de Engelse lavendel.
Lavandula angustifolia (lavendel) is een geurende wintergroen struikje. De bloemen zijn violetblauw en ontstaan van juli tot september aan de plant. Dit is de gewone lavendel die als ook als keukenkruid wordt gebruikt. Lavendel verdraagt droogte en staat graag op een plek in de volle zon.
Avignon is een must-see als je in de Provence bent. Waar zijn de stillere pleintjes, leuke straatjes, lekkere restaurants en winkels die je niet mag missen? Josee en Carole waren er tijdens hun fietsreis over de ViaRhôna. Hun favoriete ontdekkingen in de pausenstad.
De binnenstad van Avignon.
Als u weinig tijd heeft en toch wat van Avignon wilt zien kunt u in het centrum het beste vanaf Place Pie (en Les Halles) en Place d'Horloge naar het Palais des Papes en de brug Pont Saint-Benezet lopen. Vanaf het restant van de middeleeuwse brug heeft u dan een mooi uitzicht over de stad.