Dit betekent dat uw hond of kat na ongeveer 24 uur geen wormen meer in de darm heeft en, na ongeveer 3 dagen, geen infectieuze wormeieren meer uitscheidt. Dieren kunnen zich na de werkingsduur van het toegediende product direct opnieuw besmetten door opname van nieuwe wormeieren of larven.
Een wormenkuur werkt binnen enkele uren na toedienen. Deze werking blijft één tot twee dagen aanhouden, zo lang het middel zich in de darmen bevindt. In theorie kan je hond na enkele dagen dus opnieuw besmet raken met wormen.
Een wormmiddel heeft een korte werkingsduur (gemiddeld 24-48 uur). Met een wormmiddel worden de op dat moment aanwezige wormen, eitjes en/of larven gedood. Enkele dagen na de behandeling kan je hond of kat dus opnieuw besmet raken.
Milpro kleine hond/puppy's
Milpro kleine hond/puppy is veilig voor gebruik bij puppy's vanaf 2 weken oud en wordt aanbevolen om puppy's regelmatig te ontwormen om infecties te voorkomen en hun gezondheid te bevorderen. Milpro is verkrijgbaar in tabletvorm en kan eenvoudig aan het voedsel van de puppy worden toegevoegd.
De eerste ontworming moet op 2 weken leeftijd gegeven worden. Vervolgens wordt de pup op 4, 6 en 8 weken leeftijd ontwormd, daarna maandelijks tot 6 maanden leeftijd. Vanaf 6 maanden leeftijd moet een hond 4 x per jaar ontwormd worden.
In enkele gevallen kan een pup overgevoelig reageren op een werkzame stof in het wormmiddel. Dit zijn bijwerkingen die kunnen optreden na het ontwormen van je pup: Braken en/of diarree. Verlies van eetlust.
Ontwormingsmiddelen, zeker degene vrij van voorschrift, zijn heel veilige producten die hun werking in de darm uitoefenen en weinig doorsijpelen naar het bloed. Zelfs een tienvoudige dosering kan vaak geen kwaad.
Pups kunnen bovendien als in de baarmoeder besmet raken met spoelwormen en ook via de moedermelk. Ook haakwormen kunnen via moedermelk worden overgebracht. Bovendien kunnen andere parasieten, zoals vlooien, een besmetting met o.a. lintworm overbrengen. Daarnaast is de omgeving van belang.
Een niet ontwormd, jong dier met heel veel volwassen wormen in de darmen, kan een darmafsluiting krijgen.In het ergste geval kan een dier hieraan overlijden. Bij longworm staat hoesten op de voorgrond, bij hartworm hartfalen. Bij Franse hartworm kunnen dieren ernstig ziek zijn (zie onderaan dit artikel).
Hoe krijgt mijn hond wormen? Eitjes van spoelwormen kunnen overal liggen. Bijvoorbeeld op straat, in de tuin of op de hondenspeelplaats. Deze eitjes komen terecht op pootjes, vacht of neus en zodra je hond zichzelf likt komen de wormeitjes binnen via het maagdarmkanaal.
Overdosering kan ervoor zorgen dat je hond ziek wordt en onderdosering zorgt ervoor dat de kuur zijn werk niet doet. Het is bij het ontwormen van zowel puppy's als volwassen honden dus heel belangrijk dat je niet te veel, maar ook zeker niet te weinig van het middel geeft.
Ga maar na hoe dat voor een gevoelige hondenneus overkomt. Hoe weet je of de anaalklieren verstopt zijn? Het typische 'sleetje rijden' is een teken dat je hond last heeft van verstopte anaalklieren. Ook likken, krabben of bijten aan de anus wijzen vaak op een verstopping.
Door krabben kunnen ze op de handen en het beddengoed terecht komen. Nieuwe besmettingen gebeuren dan door het inslikken van de eitjes. Het duurt dan nog 1 tot 2 maanden voor de eitjes zijn uitgegroeid tot volwassen wormen en klachten kunnen veroorzaken.
Uit onderzoek blijkt dat vaccinaties beter aanslaan als je hond voor die tijd ontwormd is. Het lichaam hoeft dan namelijk niet tegelijkertijd de wormen te bestrijden en antilichamen tegen ziekten aan te maken. Het is om die reden verstandig om je huisdier een week voor de inenting te ontwormen.
Wanneer een mens of varken spoelwormen heeft, komen de eitjes in de poep. De eitjes zijn niet meteen besmettelijk. Ze moeten eerst 4 weken rijpen in de grond (of in compost).Daarna zijn ze nog heel lang besmettelijk.
Meestal betreft het darminfecties door spoelwormen of lintwormen. Bij milde infecties zijn er vaak nauwelijks verschijnselen. Wel kunnen honden ten gevolge van jeuk gaan “sleetje rijden”. Ernstige besmettingen kunnen leiden tot buikpijn, diarree, overgeven, gewichtsverlies en een opgezwollen buik.
Vrijwel alle pups hebben last van wormen, om precies te zijn van spoelwormen. Dit komt omdat veel volwassen honden eerder in hun leven besmet zijn geraakt met deze wormensoort. Spoelwormen bevinden zich dan in een zogeheten ruststadia in het lichaam van de hond. Zodra de hond drachtig is, 'ontwaken' deze wormen.
Wormen bij honden zijn vaak besmettelijk voor andere honden. Het kan echter ook overgedragen worden op mensen, zoals spoelwormen.
Je hond met diarree ontwormen
Wormen kunnen ook diarree veroorzaken bij je hond. Zeker als het een zware wormbesmetting is. Dit laatste zien we nog wel eens bij verwaarloosde honden of pups.
Door dierenartsen geadviseerd
Denk aan Milbemax, Milpro, Drontal, Dolthene en Panacur. Leest u vooral eerst goed de bijsluiter voordat u het product gebruikt. Overigens is het goed om te weten dat er vrijwel nooit bijwerkingen zijn bij het gebruik van de door ons aangeboden merken ontwormingskuren.
Problemen met de anaalklieren komen helaas regelmatig voor bij de hond. Vaak is dat te zien doordat uw hond met zijn kont over de grond heen aan het schuren is, het zogenaamde 'sleetje rijden". Dit is niet alleen vervelend, maar ook erg pijnlijk.
Kan ontwormen en ontvlooien van de kat tegelijk? Ja, wij raden zelfs aan om uw kat tegelijk te ontvlooien en te ontwormen. Larven van een vlo eten namelijk lintwormeitjes op. Als de larve een volwassen vlo is geworden en uw kat deze binnenkrijgt, kan hij of zij ook besmet worden met lintworm.
HOE VAAK ONTWORM IK MIJN PUPPY? De richtlijnen opgezet door parasitologen van het Europese Counsel voor gezelschapsdieren geven aan dat puppies het beste ontwormt kunnen worden wanneer ze 2, 4, 6 en 8 weken oud zijn.Daarna volgt een maandelijkse cyclus tot ze een half jaar oud zijn.
Per behandeling van iedere 2 maanden komt dit uit op ongeveer €15-€20 voor een hond van ongeveer 25 kg. Ontwormen van de hond is 1 keer per kwartaal voldoende wanneer deze volwassen is.