Niet iedereen die sterke pijnstillers gebruikt, krijgt er last van dat tramadol verslavend kan zijn. De kans op verslaving is het kleinst bij kortdurend gebruik en bij lagere doseringen. Maar ook bij een lage dosis, voorgeschreven door een arts, kan tramadol gevaarlijk zijn en leiden tot een verslaving.
Het wordt daarom ontraden om auto te rijden gedurende het gebruik van tramadol. Bij continu gebruik treedt gewenning op waardoor het na 2 weken wel mogelijk is auto te rijden, mits er geen tekenen zijn van te hoge dosering van tramadol zoals sufheid, verwardheid of duizeligheid.
Tramadol kunt u in 1 keer stoppen als u het kort heeft gebruikt. Gebruikt u het langer dan een maand? Dan kunt u vrij snel afbouwen. U neemt bijvoorbeeld elke week de helft van wat u eerder nam.
Hoe lang? Gebruik tramadol zo lang uw arts aangeeft dat dit nodig is. Als u dit medicijn gedurende meerdere maanden gebruikt, is er een kans dat u er gewend aan raakt en er alleen geleidelijk mee kunt stoppen.
Onthoudingsverschijnselen zijn: onrust, diarree, hartkloppingen, loopneus, niezen, kippenvel, zweten, rillen, gapen, verlies van eetlust, misselijkheid en maagkrampen. Om deze onthoudingsverschijnselen te minimaliseren kun je de tramadol langzaam afbouwen in een periode van bijvoorbeeld vier tot zes weken.
Oxycodon is een sterker opiaat, net als morfine. De werking van oxycodon is dus beter dan die van tramadol. Behalve de werking zijn ook de bijwerkingen en het risico op verslaving hoger bij oxycodon versus tramadol.
Gelijktijdig gebruik van alcohol of andere centraal depressieve stoffen (zoals anesthetica, antipsychotica, anxiolytica, hypnotica en sedativa) kan de depressieve werking van tramadol op het centrale zenuwstelsel versterken (meer kans op ademhalingsdepressie, versterkte sedering).
Volwassenen en kinderen > 12 j. Oraal: begindosering 50–100 mg iedere 4 tot 6 uur, maximaal 400 mg/dag. Volgens de NHG-Standaard Pijn, stap 3: zwakwerkend opioïd uit 2021, verder NHG-Standaard genoemd: volwassenen met acute nociceptieve pijn: start met 50 mg 1–2×/dag.
De gebruikelijke aanvangsdosis voor volwassenen en jongeren vanaf 12 jaar is één tot vier keer per dag 50 mg tramadol. Je neemt de tabletten iedere vier tot zes uur in. Zo nodig wordt de dosering verhoogd tot maximaal 400 mg per dag. Afhankelijk van de pijn is de stof ongeveer vier tot acht uur effectief tegen pijn.
Soms komen de volgende bijwerkingen van tramadol voor: Effecten op hart en bloedcirculatie, zoals hartkloppingen, snelle hartslag en flauwvallen. Maagklachten, opgeblazen en drukkend gevoel in de maag, diarree en braakneiging.
Door de bescherming vallen deze tabletten niet uiteen in de maag. Gebeurt dit wel – bijvoorbeeld door het breken van het tablet – dan komt de werkzame stof in verhoogde concentratie in de maag en kan de maagwand beschadigen.
Hoe lang blijf je suf van tramadol? Bijvoorbeeld om de 4 tot 6 uur (gewone capsules en tabletten), om de 12 uur (bij MGA of retard) of om de 24 uur (once-daily). U kunt misselijk worden door tramadol. Dit verdwijnt meestal binnen een paar dagen.
De controversiële pijnstiller Tramadol heeft voor wielrenners naast een verdovend ook een prestatie verhogend effect. Dat is de uitkomst van een onderzoek van wetenschappers van de universiteiten van Kent en Granada.
Niet iedereen die sterke pijnstillers gebruikt, krijgt er last van dat tramadol verslavend kan zijn. De kans op verslaving is het kleinst bij kortdurend gebruik en bij lagere doseringen. Maar ook bij een lage dosis, voorgeschreven door een arts, kan tramadol gevaarlijk zijn en leiden tot een verslaving.
Ook dit medicijn wordt alleen voorgeschreven als minder sterke pijnstillers en ontstekingsremmers niet helpen. Hoewel minder sterk als oxycodon is ook tramadol verslavend en is het van belang dat patiënten dit medicijn maar voor een korte periode gebruiken.
De werking van Tramadol tegen pijn is krachtiger dan codeïne. Tramadol is sinds 1977 verkrijgbaar in diverse toedieningsvormen. Deze morfine-achtige pijnstiller is er als tablet, capsule, bruistablet, druppels, injectie en zetpil.
Bij kortdurend gebruik van tramadol (minder dan 7 dagen) had een kwart van de gebruikers last van duizeligheid, misselijkheid en obstipatie. Hoofdpijn en slaperigheid in deze periode kwamen bij 17 van de gebruikers voor.
Tramadol behoort tot de opioïden. Het is een zware pijnstiller die wordt voorgeschreven bij ernstige pijn. Paracetamol is een lichte pijnstiller die je bij de drogist of supermarkt kunt kopen. Een arts kan de combinatie tramadol/paracetamol voorschrijven bij de behandeling van matige tot ernstige pijn.
De combinatie tramadol en alcohol wordt afgeraden. Alcohol versterkt de werking van tramadol. De kans op bijwerkingen neemt toe. Je voelt je mogelijk sneller slaperig of je hebt het gevoel dat je gaat flauwvallen.
Sommige sterke pijnstillers
Bijvoorbeeld morfine, oxycodon, fentanyl, tramadol en codeïne. Bij deze medicijnen mag u de eerste 2 weken niet (auto)rijden.Als u daarna gewend bent aan het medicijn mag u meestal wel (auto)rijden.
Er is geen wetenschappelijk bewijs dat u afvalt van deze middelen. Maar ze kunnen wel voor nare bijwerkingen zorgen, zoals hartkloppingen en hoge bloeddruk.
Tramadol is een sterke pijnstiller. Morfine, fentanyl en oxycodon zijn heel sterke pijnstillers. Bijwerkingen zijn suf zijn, moeilijk poepen, duizelig zijn en verslaving.
Verdeel de tabletten goed over de dag. Innemen bij voorkeur niet op een lege maag. Bent u bekend met een verminderde functie van uw nieren, meldt dit dan bij de arts of verpleegkundige. Pantoprazol beschermt de maagwand.
Bij hevige pijn kan een arts een opioïde voorschrijven zoals bijvoorbeeld codeïne of tramadol. Het is de bedoeling dat deze pijnstillers door het lichaam zelf omgezet worden in morfine. Het effect van codeïne en tramadol is dan ook minder sterk dan morfine zelf, vandaar dat ze zwakwerkende opioïden worden genoemd.
Tramadol niet verslavend bij kort gebruik
Pijnstillers zijn gemaakt voor kort gebruik en bieden vooral uitkomst om gedurende maximaal een of twee weken de pijn te onderdrukken. Alleen bij kort gebruik zijn ze niet verslavend. In principe schrijven artsen daarom een korte kuur voor.