Hoeveel tandpasta gebruik ik het best op mijn tandenborstel? Per poetsbeurt volstaat een bolletje tandpasta ter grootte van een erwt. Let op de dosis fluoride! Voor elke leeftijd moet een maximale concentratie aan fluoride gerespecteerd worden.
Een hoeveelheid ter grootte van een erwt voor volwassenen
Voor volwassenen of iedereen die oud genoeg is om zelfstandig de tanden te poetsen (ook kinderen die goed kunnen spoelen en flossen), is slechts een hoeveelheid tandpasta ter grootte van een erwt nodig. Meer dan dat is niet nodig.
Het gebruik van te veel tandpasta kan problemen veroorzaken. Het inslikken ervan is niet heel gezond, maar de pasta zorgt bij kinderen tot ongeveer 5 jaar ook voor een kwaal die fluorose heet. Een hoge dosis fluoride zorgt er dan voor dat de tanden verkleuren.
Eén van deze tips is inderdaad om na het poetsen niet te spoelen met water. Dit is volgens de tandartsen beter voor de mondgezondheid, omdat de in tandpasta aanwezige fluoride langer op de tanden blijft zitten. Dat zou helpen gaatjes te voorkomen.
De meeste mensen gebruiken echter veel te veel tandpasta, waardoor het aantal poetsbeurten eerder neerkomt op een stuk of 60 per tube. Hoe vaak kun je poetsen met 1 tube tandpasta? Met 1 tube tandpasta zou je 150 keer je tanden kunnen poetsen.
Geen plastic tubes, wel goede tandpasta
Hoe lang doe jij met een tube tandpasta? De gemiddelde persoon gebruikt er één per maand. Dit lijkt misschien niet zoveel, maar opgeteld belanden elk jaar zo'n 1,5 miljard plastic tandpastatubes op stortplaatsen en in onze oceanen!
In 1 tube kan 50 ml en 1 liter=1000 ml. 2. In 1992 5 miljoen liter tandpasta, dat is 67 miljoen tubes per jaar.
Waardoor trekt het tandvlees terug? Als u te krachtig, te langdurig, met te veel druk of met een harde tandenborstel poetst, kunt u letterlijk uw tandvlees wegpoetsen. Ook ontstoken tandvlees (parodontitis) is een oorzaak van terugtrekkend tandvlees. Ontstoken tandvlees ontstaat door een slechte mondhygiëne.
Volgens tandartsen heeft fluoride daar ongeveer een uur de tijd voor nodig. Veel tandartsen adviseren daarom om na het tandenpoetsen niet te spoelen met veel water. Als je te goed spoelt, vergroot dit automatisch de kans op gaatjes.
Het lijkt heel logisch om na het tandenpoetsen nog even je mond onder de kraan te houden, maar toch is dit allesbehalve verstandig: naspoelen met water is namelijk helemaal niet goed voor je gebit. Dit heeft allemaal te maken met één van de belangrijkste ingrediënten in je tandpasta: fluoride.
Hier scoorden vooral Colgate en Meridol niet goed. Die bevatten twee ingrediënten die erg schadelijk zijn voor het milieu. En Oral-B en Sensodyne Complete Protection bevatten microplastics. Twaalf van de zeventien tandpasta's zat ook nog eens in een overbodig kartonnen doosje.
Toch raden ze niet aan om zonder tandpasta te poetsen. Tandpasta heeft een antimicrobieel effect en het bevat fluoride tegen cariës. Daarnaast zorgt het voor een frisse adem en gaat het tandverkleuring tegen.
Niet iedere tandpasta doet wat hij zou moeten doen. Een goede tandpasta bevat juist genoeg fluoride, verwijdert tandplak en vlekken én doet dat alles zonder het glazuur te beschadigen. Slechts 6 van de 17 tandpasta's uit onze test voldeden aan deze basisvereisten.
Tandpasta in tabletvorm
En in plaats van een dot tandpasta uit de tube te knijpen, kauw je op een pilletje dat gaat schuimen. Vervolgens poets je je tanden met een tandenborstel (hand of elektrisch) zoals je dat altijd doet. Tot slot spoel je je mond na met water.
Volgens de cosmeticaverordening mag in een tandpasta maximaal 1500 ppm fluoride zitten. Als in tandpasta fluoride zit, moet op de verpakking staan hoeveel erin zit. Daarnaast moet tandpasta voldoen aan de Warenwet. Producenten en importeurs moeten ervoor zorgen dat tandpasta die op de markt komt veilig is.
Wie volgens de regels poetst, gebruikt zo'n 2 ml per dag.
De aanbevolen poetsduur is 2 minuten. Te lang tandenpoetsen zou je glazuur en tandvlees kunnen beschadigen2.
Nee, een kunstgebit moet droog in een afgesloten bakje worden bewaard. In het water gaan bacteriën en schimmels zich aan het kunstgebit hechten.
Eet of drink één uur voordat u uw tanden gaat poetsen géén zure producten. Zuren maken het tandbeen zwakker, waardoor u het makkelijk wegpoetst.
Gezond tandvlees bloedt nooit. Gebruik dagelijks een tandenstoker of rager om de ruimte tussen je tanden en kiezen te reinigen. Zo voorkom je ontstoken tandvlees. Beperk het aantal eet en drinkmomenten tot 7 keer per dag, 3 hoofdmaaltijden en 4 tussendoortjes.
Eenmaal teruggetrokken, groeit het tandvlees helaas niet meer terug en kan het in het ergste geval zelfs leiden tot het verlies van tanden. Daarom is het belangrijk om er tijdig bij te zijn en het terugtrekkend tandvlees te stoppen of zelfs te voorkomen.
Hoewel citrusvruchten als een kiwi of een ananas van nature zuur zijn, zijn ze wel rijk aan vitamine C. Dit is weer belangrijk voor de gezondheid van uw tandvlees.
Afhankelijk van de lengte van de douche gebruik je 20-100 liter water per douchebeurt en bij het haren wassen loopt het waterverbruik tot 15 liter water per minuut op. Voor tandenpoetsen en handen wassen verbruiken wij ongeveer 6-8 liter water.
Zet de kraan uit terwijl je je tanden poetst. Laat je hem openstaan, dan verspil je gemiddeld zo'n 12 liter. Dat is meer dan een emmer vol!
Ben jij op zoek naar de best geteste tandpasta tegen gaatjes? Dan is de Colgate Tandpasta Caries Protection wat voor jou! Dit is de beste tandpasta tegen gaatjes in 2023. De Colgate Tandpasta Caries Protection heeft een hele handige dop.