De bekende ouderdomsvlekken of levervlekken, ook wel zonnevlek of lentigo solaris genoemd, ontstaan vaak pas na het 40e levensjaar en vooral bij mensen met een licht huidtype. Dit is een uiting van teveel blootstelling aan de zon, waarbij de pigmentcellen ontregeld zijn geraakt en er extra pigment gevormd wordt.
Hyperpigmentatie kan op elke leeftijd en bij elk huidtype ontstaan. Sommige pigmentvlekken zijn al vanaf de geboorte aanwezig, maar de meeste ontstaan pas in de jeugdjaren of pubertijd.
Hoe zien pigmentvlekken in het gezicht eruit ? Lichte vlekken kunnen soms licht schilferig zijn of geheel wit. Donkere vlekken kunnen meerdere kleuren hebben zoals lichtbruin, donkerbruin, zwart, grijs of blauw. Donkere vlekken kunnen ook licht schilferig zijn.
– Oppervlakkig gelegen pigmentvlekken zullen over het algemeen 1 tot 2 behandelingen nodig hebben om te verdwijnen. Dieper gelegen pigmentvlekken verdwijnen pas na minimaal 8-10 behandelingen. Er kan uiteraard geen 100% garantie worden gegeven dat de pigmentvlekken bij iedere patiënt zullen verdwijnen.
Pigmentvlekken zoals ouderdomsvlekken worden door blootstelling aan de zon veroorzaakt. Om deze reden komen zij hoofdzakelijk op lichaamsdelen voor die vaak worden blootgesteld, zoals het gezicht, de handen en de armen. Het zijn meestal kleine, donkere vlekjes op de huid.
Met de Pigment Laser van Skin Solutions kun je wel van jouw pigmentvlekken afkomen. Een laserbehandeling is eent geschikte manier om pigment te behandelen. Dit komt doordat een laser een gebied op de millimeter nauwkeurig kan behandelen.
Pigmentvlekken kunnen ontstaan door de zon, of zijn bij de geboorte al zichtbaar. Pigmentvlekken verdwijnen niet uit zichzelf en zijn zeer goed te behandelen d.m.v. een pigmentvlekken laserbehandeling.
Pigmentvlekken, iedereen kent ze en iedereen heeft ze. Er zijn verschillende soorten pigmentvlekken: sproeten,geboortevlekken of moedervlekken. Meestal zijn ze goedaardig, en hebben ze geen invloed op onze gezondheid. Desalniettemin kunnen ze ontsierend zijn, en daardoor ons goed voelen in de weg staan.
Pigmentstoornissen zijn aandoeningen waarbij er een verstoring is in het pigment van de huid. Soms gaat het om te veel pigment (=hyperpigmentatie) of over te weinig pigment (=hypopigmentatie) of het pigment kan soms volledig weg zijn (=depigmentatie).
Hoe ziet een pigmentvlek eruit? Een pigmentvlek is meestal een lichtbruin gekleurde vlek in de huid.Ze zijn regelmatig van vorm, en scherp begrensd.Er zitten geen zwart gekleurde gedeelten in.
Denk aan plekjes die binnen korte tijd ontstaan, bloeden, jeuken, een korstje hebben, of veranderen van vorm of kleur. Onderzoek je lichaam regelmatig op vreemde plekjes, bultjes of veranderende moedervlekken.
De chronische huidaandoening vitiligo komt in Nederland voor bij ongeveer 240.000 mensen. Het is niet besmettelijk. Bij patiënten met deze aandoening verliest de huid pigment. De pigmentcellen gaan kapot en maken geen melanine (de stof die de huidskleur bepaalt) meer aan.
In principe zijn pigmentvlekken niet gevaarlijk. Denk bijvoorbeeld aan 'ouderdomsvlekken', een zwangerschapsmasker of pigmentvlekken die door beschadigingen van de huid zijn ontstaan. Houd ze wel goed in de gaten.
Hoe ontstaan pigmentvlekken? Sommige pigmentvlekken ontstaan bij de geboorte, maar de meeste vlekken ontstaan pas na verloop van tijd en zijn het gevolg van verschillende factoren. De belangrijkste oorzaak bij het ontstaan van pigmentvlekken is overmatige blootstelling aan zonlicht of zonnebank.
Ouderdomsvlekken komen evenveel bij mannen en vrouwen voor. Hoewel de meeste vlekken pas na je 50ste jaar ontstaan kun je ze soms ook op jongere leeftijd zien verschijnen, vanaf je 30ste jaar al. Ouderdomsvlekken zijn onschuldig en zullen later nooit kwaadaardig worden.
Hydroquinone- het meest gangbare en best geteste middel tegen pigmentvlekken. Alleen op recept te verkrijgen en moet met beleid gebruikt worden! (zie ook de blog “hydroquinone') Azelaïnezuur- een alternatief voor hydroquinone.
PIGMENTVLEKKEN BEHANDELEN
Plan vooruit met Retinol en Retin A (vitamine A-zuur), vormen van vitamine A. Naast het verminderen van donkere vlekjes helpt deze beschermende antioxidant om toekomstige donkere vlekken te voorkomen.
Hoe herken ik een kwaadaardige moedervlek ? De moedervlek mag niet a-symmetrisch groeien; d.w.z de ene helft ziet er anders uit dan de andere helft van de vlek. Een moedervlek mag niet van kleur of kleursamenstelling veranderen. Bij een melanoom zien we vaak verschillende tinten, bruin, zwart, wit, blauw of rood.
De vlekken kunnen donkerder zijn dan de eigen huidskleur, maar soms ook lichter. Hoewel de zon (dus) een belangrijke oorzaak vormt bij het ontstaan van pigmentvlekken, spelen daarnaast ook aanleg, hormonale veranderingen, medicijnen en het gebruik van irriterende stoffen in cosmetica een rol.
Gebruik een SPF 30 of hoger en dan het liefst met zinkoxide of titanium dioxide. Dit zijn fysische filters. Dat wil zeggen dat deze filters UV straling weerkaatsen. Chemische filters absorberen juist de UV straling, om ze dan in de huid onschadelijk te maken.
Neutraliseer pigmentvlekken door een koraalkleurige teint aan te brengen voor lichte en gemengde huidskleur, of een oranje teint voor donkere huidskleur; Maak de teint gelijk door een huidtint corrector te gebruiken van dezelfde kleur als de huid; Fixeer de make-up met een poeder.
Citroen is goed tegen pigmentvlekken
Citroensap is een zuur. Zuren verdunnen de huid. Hierdoor kan de zon makkelijker indringen in de huid, en ontstaat er sneller pigmentatie. Dat gaat behoorlijk tegen het doel in!
Moedervlekken zijn opeenhopingen van pigmentcellen. Gewone moedervlekken zijn licht- tot donkerbruin gekleurde vlekjes of verhevenheden van de huid. Uit sommige moedervlekken kan een melanoom ontstaan. De meeste melanomen ontwikkelen zich langzaam (1 - 2 jaar).