De diëtist kan ook met je meekijken of je nog wel genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Als je geen gluten meer eet of drinkt, gaan je klachten weg. Meestal voel je je na een paar dagen al wat beter.Sommige klachten kunnen binnen een paar weken helemaal weggaan.
Beter voelen
Wanneer zij gluten mijden, is hun buik minder opgeblazen, hebben ze meer energie, zitten ze beter in hun vel, verdwijnt vermoeidheid, hoofdpijn en ga zo maar door.
De klachten nemen soms al na een paar weken af, soms kunnen ze nog een hele tijd aanhouden.Het kan wel tot 2 jaar duren voordat het dunnedarmslijmvlies volledig is hersteld. Bij een zeer kleine groep volwassen patiënten zal het darmslijmvlies nooit helemaal herstellen. Dit heet refractaire coeliakie.
Wel als je coeliakie hebt of glutenintolerant bent natuurlijk, maar uit recent onderzoek blijkt dat een glutenvrij dieet, zonder medische indicatie, helemaal niet zo'n strak plan is. Sterker nog, onnodig een glutenvrij dieet volgen kan schadelijk zijn voor je gezondheid.
Mensen met glutensensitiviteit krijgen klachten zoals buikpijn en vermoeidheid na het eten van graanproducten. Hoewel deze mensen geen aantoonbare coeliakie hebben, leidt het vermijden van glutenbevattende producten wel tot vermindering van de klachten.
Ze hebben vaak een stinkende, vettige en schuimende ontlasting. Bij volwassenen zijn de klachten meestal wat minder duidelijk. Zij kunnen last hebben van diarree, verstopping, een opgezette buik, buikpijn, plakkerige ontlasting of gewichtsverlies.
Het kan gebeuren dat je per ongeluk toch wat gluten binnenkrijgt. De darmwand kan daardoor weer geïrriteerd raken. Sommige kinderen krijgen direct klachten, maar de meeste niet. Voor beide groepen is het belangrijk om helemaal geen gluten te eten.
Coeliakie aanval
De klachten bij een glutenfout zijn buikkramp, misselijkheid, diarree, rillingen, overgeven, hoofdpijn en vermoeidheid. De klachten beginnen vaak binnen een uur en zijn het ergst na drie uur.
Als je de glutenvolle producten daarentegen niet vervangt maar je dieet vooral aanvult met groente en fruit, kan het wel zo zijn dat je afvalt van een glutenvrij dieet. Dat komt simpelweg omdat je minder koolhydraten eet.
Aardappels bevatten geen gluten en friet is daarom in principe van nature glutenvrij. Let wel op met zakken diepvries friet, die zijn niet altijd glutenvrij! Het is daarnaast belangrijk dat de friet apart gebakken wordt van andere producten om te voorkomen dat deze door kruisbestuiving met gluten in aanraking komt.
Meest voorkomende klachten bij coeliakie
Klachten die kunnen duiden op coeliakie zijn; aanhoudende diarree. soms juist verstopping. stinkende ontlasting.
Wanneer je coeliakie of een glutenintolerantie hebt, veroorzaken gluten een auto-immuunreactie in het lichaam, waarbij de darmwand van de dunne darm beschadigd raakt. Hierdoor wordt voedsel minder goed verwerkt (de eerder genoemde bemoeilijkte afvoer), wat ook weer leidt tot extra gasvorming.
Dit kan variëren van 3 uur tot 3 dagen na het eten.In de meeste gevallen treden de klachten binnen de 24 uur op. Diarree is bijna altijd het belangrijkste symptoom van een voedselvergiftiging. Soms blijven de klachten hiertoe beperkt.
Na het eten van gluten kunnen er diverse klachten ontstaan, zowel lichamelijk als geestelijk. Lichamelijke klachten zijn zoal buikklachten zoals obstipatie of diarree, misselijkheid en braken, vermoeidheid, hoofdpijn en grieperig voelen.
Bij langdurige schade aan het darmslijmvlies worden belangrijke voedingsstoffen niet goed meer opgenomen. Er ontstaan hierdoor klachten als chronische diarree, hevige en steeds terugkerende buikpijn en obstipatie.
Bij gluten-sensitiviteit zijn de darmvlokken nog gedeeltelijk intact, maar is je darmslijmvlies wel aangetast. Hier kunnen allerlei klachten naast vermoeidheid uit voortkomen, bijvoorbeeld andere voedingsintoleranties, een opgeblazen buik, verstopping of juist diarree.
Op de signalen letten
Signalen van coeliakie negeren kan gevaarlijk zijn, aldus de MDL-arts. Onder meer ondergewicht, bloedarmoede, remming in de groei, humeurigheid en botontkalking kunnen gevolgen zijn. “In het ergste geval kan de ontsteking kwaadaardig worden, dan kan je het niet meer stoppen met gewone medicatie.
Coeliakie kan zich overal in het lichaam uiten, zoals in de spijsvertering, huid, gewrichten en hersenen. Iemand die ziek is door het eten van gluten kan o.a. last hebben van diarree, verstopping, gewichtsverlies of juist overgewicht.
Melk, yoghurt, kwark en Hollandse kaas van koe-, geiten,- of schapenmelk zijn vrij van gluten. Zuivelproducten met toevoegingen zoals vla, vruchtenkwark, smeerkaas en buitenlandse kazen kunnen wel gluten bevatten. Bekijk de ingrediënten van deze producten op het etiket.
Veelvoorkomende klachten zijn, obstipatie, buikpijn, een opgezette buik, aanhoudende diarree, verminderde eetlust, overgeven en een plakkende ontlasting. Maar ook vermoeidheid, depressiviteit, botontkalking, bloedarmoede, stemmingswisselingen en onvruchtbaarheid kunnen ontstaan.
Coeliakie is een auto-immuunziekte en komt alleen voor bij mensen met een erfelijke aanleg. Van coeliakie kun je niet genezen. Een levenslang glutenvrij dieet is de enige behandeling. Coeliakie is niet hetzelfde als glutenallergie of glutenintolerantie.
De weg naar een juiste diagnose begint bij een bezoek aan de huisarts. Die kan met een simpele bloedtest vaststellen of antistoffen tegen gluten in het bloed zitten. Is dat het geval, dan is de kans op coeliakie groot.
De test werkt ongeveer hetzelfde als een zwangerschapstest of een corona-zelftest en laat geen, een of twee streepjes zien. Door het aflezen van de streepjes weet je of de test gelukt is en of er wel of geen antistoffen gevonden zijn. De zelftesten zeggen een betrouwbaarheid van 95-98% te hebben.
"Door de invloed van interacties tussen de hersenen en de darmen kunnen mensen echt buikpijn, een opgeblazen buik of bijvoorbeeld diarree krijgen na het eten van gluten", zegt Daisy Jonkers, hoogleraar Darmgezondheid aan de universiteit van Maastricht.