Het lichaam maakt namelijk een voorraad B12 aan. Als je tijdelijk een tekort hebt, wordt van deze voorraad gebruik gemaakt. Pas na langdurige periode zonder vitamine B12 kunnen er klachten ontstaan. Vaak is dit pas na enkele maanden of zelfs een jaar.
Vitamine B12 is nodig voor uw bloed en zenuwen. Te weinig vitamine B12 in het lichaam kan klachten geven, zoals gevoelloze vingers en tenen, tintelingen, bewegingen gaan minder precies, problemen met uw evenwicht. De huisarts kan zo nodig uw bloed onderzoeken.
In het lichaam is een voorraad B12 aanwezig voor minimaal 3 jaar tot soms wel 10 jaar. Indien er geen B12 meer binnenkomt of wordt opgenomen duurt het nog enkele jaren voor de klachten ontstaan. Een tekort ontstaat dus nooit zomaar van de ene op de andere dag, maar ontwikkelt zich gedurende langere tijd.
Op den duur heeft een vitamine B12 tekort neurologische gevolgen omdat het zenuwstelsel wordt aangetast. Patiënten klagen over tintelingen en een dof gevoel in handen en voeten. Dit kan overgaan in een zwaar gevoel en moeilijkheden met lopen. Ook kunnen er coördinatieproblemen en psychische stoornissen optreden.
Meestal moet je het zo'n drie maanden de tijd geven. Merk je dan nog geen verbeteringen in je klachten? Dan is het slim om naar de dokter te gaan voor een nieuwe bloedtest om te kijken hoe het staat met je vitaminelevels. Er kunnen namelijk ook redenen zijn waardoor je lichaam de vitaminen niet opneemt.
Een behandeling om een functioneel tekort aan vitamine B12 aan te vullen, duurt 8 tot 16 weken. Bij ernstige tekorten gaan we vaak 6 maanden tot 1 jaar door zolang er nog vooruitgang optreedt. Omdat vitamine B12 en foliumzuur wateroplosbaar zijn, treedt er geen overdosering op.
Bij maag- en darmziekten helpen tabletten onvoldoende. Dan is een injectie beter werkzaam. De injectie krijgt u meestal elke maand of elke 2 maanden, soms vaker. Mensen met diabetes die metformine gebruiken, en mensen die een maagzuurremmer gebruiken hebben meer kans op vitamine B12-tekort.
In welke groenten en fruit zit B12? Vitamine B12 is niet te vinden in groente en fruit. Er is, vooral bij veganisten, regelmatig interesse naar bronnen van B12 die niet te maken hebben met dierlijke voeding zoals eieren, vlees, vis of kip.
"Ga dus nooit zomaar pillen slikken of B12-injecties nemen, maar laat altijd eerst een diagnose stellen", is zijn advies. Wolffenbuttel concludeert dat het B12-tekort geen hype is. Er zijn wel degelijk meer mensen die de diagnose B12-deficiëntie krijgen, zegt hij.
Omdat de B-vitamines, net als vitamine C allemaal wateroplosbaar zijn, kan een vitamine B complex het beste in de ochtend of bij de (vroege) lunch worden ingenomen, tijdens of net na het eten.
Korter dan een jaar klachten: 70% merkte verbetering binnen 8 weken, 8% na 2 tot 3 maanden, 8% na 3 tot 6 maanden, 7% na meer dan 6 maanden en 7% geen. Mensen die smelttabletten namen merkte over het algemeen ook vrij snel verbetering.
56,2% van de mensen die injecties kregen merkte verbetering van klachten binnen de eerste 10 injecties. Bij 18,2% duurde dat langer dan 15 injecties en 8,8% heeft geen verbetering van klachten gemerkt na meer dan 15 injecties.
Vitamine B12 zit in dierlijke producten zoals melk, melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren. Ook in plantaardige producten kan vitamine B12 voorkomen, bijvoorbeeld in gedroogd zeewier en algen.
Bij een tekort kun je last hebben van slapeloosheid, vermoeidheid, een verminderde weerstand en reumatische klachten. Ook bloedend tandvlees, een trage wondgenezing en scheurbuik kunnen het gevolg zijn.
Vooral mensen met een deficiënt voedingspatroon (zoals bij veganisme), alcoholgebruik en dementie lopen het risico op een vitamine B12-deficiëntie. Bij ouderen is malabsorptie van vitamine B12 door atrofische gastritis (met als gevolg pernicieuze anemie) de belangrijkste oorzaak.
Wie regelmatig dierlijke producten inneemt, zoals vlees, vis, eieren en zuivel, krijgt ruim voldoende vitamine B12 binnen. Ook wie vitaminesupplementen slikt, met daarin vitamine B12, krijgt meer dan voldoende vitamine B12 binnen.
De natuurlijke én biologisch beschikbare vormen van vitamine B12 zijn methylcobalamine en adenosylcobalamine. Deze twee vormen zijn goed opneembaar voor het lichaam en daarom een goede keuze als u opzoek bent naar een hoogwaardig voedingssupplement.
Een tekort aan Vitamine B12 (Cyanocobalamine) kan bijdragen aan haaruitval en het ontwikkelen van grijs haar. Vitamine B12 komt alleen voor in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst, zoals vlees en zuivel.
Tot op heden zijn er geen bijwerkingen van (teveel) vitamine B12 bekend, daarom worden supplementen, ongeacht dosering, als veilig beschouwd.
De standaard die grofweg wordt gehanteerd door de WHO (World Health Organisation), gaat uit van een minimale serum totaal B12 waarde van 150 pmol/L. Dus bij serum b12 < 150 pmol/L is sprake van deficiëntie. Er zijn mensen met een laag serum B12 waarde (<150 pmol/L) die geen klachten hebben.
Bijwerkingen. Vaak (1-10%): hoofdpijn. Acne, acneïforme dermatitis. Zeer zelden (< 0,01%): anafylactische shock.
Greger adviseert volwassenen om dagelijks 3,5 microgram vitamine B12 binnen te krijgen. Dat is drie tot vier keer zoveel als wat de Gezondheidsraad wilt dat je binnenkrijgt (1 microgram).