In groep rijd je snel 34 à 35 km/u gemiddeld. Maar als je alleen rijdt, is een gemiddelde van 30 mooi voor een goed getrainde wielertoerist.
Op de meeste andere wegen is dat tot 70 km/u. De wielertoeristen mogen dus serieus doorvlammen langs het kanaal, maar dat betekent niet dat daar de algemene voorzichtigheidsplicht niet zou gelden: een weggebruiker mag zich zomaar niet de weg toe-eigenen.
De gemiddelde snelheid van een fietser is dus van meerdere aspecten afhankelijk. Door zo licht mogelijk van gewicht en zo gestroomlijnd mogelijk te zijn kunnen wielrenners gemiddeld zo'n 25-30 kilometer per uur fietsen. Je snelheid tijdens het fietsen op een stadsfiets is gemiddeld 17 kilometer per uur.
De maximumsnelheden uit het 'Reglement verkeersregels en verkeerstekens' gelden niet voor fietsers. Op fietspaden geldt wel een maximum van dertig kilometer per uur, maar enkel voor 'bromfietsen en gehandicaptenvoertuigen, uitgerust met motor'.
De uitkomst: het is niet alleen een kwestie van gewicht
In de langere ritten bleek de duurste fiets gemiddeld ongeveer 10 procent sneller dan de fiets van 500 euro. Dat verschil loopt op naar 14 procent als op langere stukken herhaaldelijk moet worden afgeremd, teruggeschakeld en weer opgetrokken.
200 watt = 27,2 – 35,1km/h
Slechte fiets ?(zachte banden, roestige ketting, verkeerde zadelhoogte e.d.) Luie fietser ?
'Voor fietsen is er geen maximumsnelheid. Voor snorfietsen en speedpedelecs is die er wel. En bij gewone elektrische fietsen stopt de ondersteuning bij 25 kilometer per uur.
Snelste spurt: 1) John Degenkolb met 78,48 km/u
André Greipel was in deze Ronde van Frankrijk de spurtkoning van dienst, maar de hoogst gemeten snelheid in een sprint staat niet op naam van de Duitse 'Gorilla'. Zijn landgenoot John Degenkolb haalde in de vijfde etappe een waanzinnige snelheid van 78,48 km/u.
'Met de kleinste weerstand van alle UCI-conforme racefietsen op de markt is de nieuwe SystemSix gemaakt om rijders moeiteloos sneller te laten rijden.
Mag je op de fiets dan alles en iedereen keihard voorbij sjezen? Ja, zolang je het maar niet gevaarlijk doet. Doe je dat toch, dan kun je een boete krijgen. Want wie gevaar veroorzaakt, overtreedt de verkeerswet wel.
De laatste 10 minuten voorafgaand aan een fietssprint loopt het vermogen dat profwielrenners leveren op van ruim 300 W tot bijna 500 W op een minuut voor de sprint. Tijdens de sprint ligt het piekvermogen van de sprinters ongeveer rond de 1250 W waarbij de snelheid richting de 70 km/u gaat.
De Amerikaanse vrouw Denise Mueller-Korenek fietste toen 296 kilometer per uur, op dezelfde plek als waar Rompelberg dat in 1995 deed. Maar omdat het Guinness Book of World Records een onderscheid tussen man en vrouw maakt in de records, bleef Rompelberg de snelst fietsende man ter wereld.
Elke dag minstens 30 minuten fietsen is gezond, je werkt daarmee aan je cardiovasculaire en spieruithoudingsvermogen. Door je consequent in te spannen, merk je een verbetering van je aërobe capaciteit, waardoor je langer kunt fietsen of intensievere tochten kunt maken.
Fietsen zorgt voor een betere spieropbouw
Met een regelmatige fietstocht werk je dus flink aan je spieropbouw. Als je een half uur tot een uur per dag fietst, is dat al voldoende voor het opbouwen van een goede conditie en sterkere spieren.
De 'gewone' fiets vs elektrische fiets
Daarnaast is er ook uitgegaan van een snelheid van 15, 18 of 21 km/u op basis van een uur fietsen. Bijvoorbeeld: u weegt 70 kg en u fietst een uur lang met een snelheid van 18 km per uur. Dan zou u 405 kilocalorieën verbranden: lekker bezig!
Een Tour de France prof heeft ongeveer een FTP tussen de 5,5 Watt/kg en 6,5 Watt/kg (voor de klassementswinnaar). Een ongetraind iemand zit meestal tussen de 1,5 tot 2 Watt/kg bij mannen en 1,3 tot 1,7 Watt/kg bij vrouwen.
Om een plekje te bemachtigen in een profploeg, zou dat getal boven de 6 watt per kilogram moeten liggen. Beginnende fietsers zitten tussen de 2,5 en 3,2 voor mannen en 2,1 en 2,8 voor vrouwen. Snelle recreatieve fietsers produceren een vermogen tussen de 3,7 en 4,4 watt voor mannen en 3,2 tot 3,8 watt voor vrouwen.
Een vermogen van 150 tot 200 Watt bij 60-65 kg is al heel mooi om de kale berg te beklimmen. Een laag gewicht, jezelf en je fiets, is dus een heel groot voordeel. Een kleiner vermogen per kilo vraagt om kleinere verzetten. Bij een trapfrequentie tussen de 90 en 110 t/min heb je maximaal rendement.
Een racefiets uit de Tour de France kost een dikke 10.000 euro. Een profwaardig frame kost al gauw 5000 euro, de groepset en de wielen beide 2500 euro en de rest gaat op aan zaken als banden, zadels en pedalen.
Ten eerste zijn ze vaak gemaakt van licht en sterk materiaal, zoals carbonvezel, wat duurder is om te produceren dan bijvoorbeeld staal of aluminium. Ten tweede gebruiken racefietsen vaak hoogwaardige componenten, zoals versnellingen, remmen en wielen, die ook duurder zijn om te produceren.
Als u nieuw bent met wegfietsen, vraagt u zich af hoeveel kilometer u moet fietsen op een uitstapje. In theorie zou deze afstand tussen de 15 en 30 kilometer moeten zijn. Maar dit zal van verschillende parameters afhangen, o.a. van uw sportachtergrond en het hoogteverschil.